Lionel Messi ja FC Barcelona pakuvad kvaliteeti, milles võib kindel olla. Seetõttu jõuab ka rohkesti FC Barcelona kohtumisi tele-eetrisse.Foto: LLUIS GENE
Meistrite liiga blogi
20. oktoober 2014, 18:09

Toomas Vara | Televisioon on karm – eetrisse pääsevad klubid, kelle kvaliteedis saab 99% kindel olla (4)

Viasat Sport Balticu kanalil Meistrite liiga kohtumisi kommenteeriv Toomas Vara hoiab oma jalgpalliblogis Euroopa tähtsaimal vutivõistlusel silma peal. Erilise tähelepanu all on Eesti televaatajani jõudvad kohtumised.

Kolmenädalane paus sai läbi ja Euroopa on pöördunud tagasi klubijalgpalli mustritesse. Koondisemängudelt tervelt tagasi tulnud mehed on sõltuvalt tulemustest kas rõõmsalt või vähe kurvemalt klubidesse jõudnud, aga nüüd tuleb taas hakata palka välja teenima. Koduliigades on esimesed mängud nädalavahetusel juba peetud, sel teisipäeval ja kolmapäeval kohtuvad tippklubid taas ka Meistrite liigas. Kaks mängu peetud, nüüd on ees kaks nn "peegel-vooru", kus tuleb lühikese aja sees pidada sama vastasega kaks matši järjest.

Kõik 32 klubi on endiselt konkurentsis. Isegi need õnnetud, kel peale esimesi mänge tabelis 0 punkti, sest nagu me varasematest hooaegadest õppinud oleme - alagrupist edasipääsemiseks on vaja koguda 10+ punkti. Seega, isegi mitte kahe kaotusega alustanud Benfica, Ludogoretsi ja Moskva CSKA fännid ei pea veel lootust kaotama, sest ülejäänud nelja mängu võitmine tagaks kindlasti koha edasipääsejate hulgas. Mis ühtlasi meenutab mulle, et isegi peale esimese kolme mängu kaotamist on võimalik Meistrite liigas alagrupist edasi pääseda. Et see lugu jääb enam kui kümne aasta taha, siis pikemalt sellel ei peatu aga annan huvilistele vihjed – 13. november 2002, Newcastle, Feyenoord.

TV reegel nr. 1: Televisioon on karm äri. Eriti sport televisioonis (küsige Kaljuveeri või Allikmaa käest kui ei usu). Seepärast valime Viasat Sport Balticus ja/või TV6-s näitamiseks mängud, kus kohtuvad klubid, kelle mängijate ja mängu kvaliteedis saab 99% kindel olla, mängud kus on intriigi, mis läheks korda ka neile, kes konkreetseid klubisid igapäevaselt ei fänna. Tean, et meie kohalikele Apoeli ja Maribori fännidele tundub see ebaõiglane aga vaadake reeglit nr. 1!

Selle nädala telemängud on: teisipäeval VSB-s FC Barcelona – Ajax, TV6-s AS Roma – Müncheni Bayern; kolmapäeval VSB-s Galatasaray – Dortmundi Borussia ja TV6-s Liverpool – Madridi Real. Miks peaks nendel õhtutel küsima puldi enda kätte, või mis veel parem sättima end koos kogu perega (koolivaheaeg ikkagi!) teleka ette? Üritan anda veidi inspiratsiooni.

Barcelona – Ajax

Barcelona, kes on küll teinud korraliku alguse koduses La Ligas - kus peale 8. vooru ollakse suhteliselt kindlalt 1. kohal (+3 punkti vs Sevilla, +4 punkti vs. Real) - pole Euroopa väljakutel uue peatreeneri Luis Enrique käe all samasugust kindlust näidanud. Apoeli vastu kodus hädine 1:0 võit ja seejärel võõrsil 2:3 kaotus PSG vastu.

Ajaxil mängis oma esimesed mängud viiki. Kui punkti PSG vastu võib kanda pigem plusspoolele, siis eeldatavalt nõrgima satsi Apoeli vastu lootis Ajaxi peatreener Frank De Boer kindlasti rohkemat. Eelmisel hooajal umbes samal ajal kohtuti samuti alagrupimängus Camp Noul ja siis võitis Barca Messi järjekordses kaabutrikimängus 4:0. Kui ka seekord läheb nii, ja kui PSG võidab Küprosel Apoeli (julgen ennustada igatahes), siis oleksid peale kolme vooru PSG, Barca ja Ajaxi punktid vastavalt 7, 6 ja 2! Igal juhul on Hollandi klubi olukorras, kus kahes järjestikuses mängus Hispaania hiiu vastu on vaja vähemalt 3 punkti, et üldse edasipääsulootuseid alles hoida.

Barcelona meestest tervelt 17 käis erinevate koondiste eest mängimas. Kui mõnel superstaaridest ka väsimust jalgades tunda oligi, siis igatahes ei takistanud see laupäeval võtmast 3:0 võitu selleks hooajaks oma ajaloos üldse esimest korda Hispaania kõrgeimasse liigasse tõsunud SD Eibar vastu. Ühtlasi on Barcelona väravavaht Claudio Bravo nüüd esimeses kaheksas(!) La Liga mängus taga nulli hoidnud. Saab näha kas need 560 minutit tõestust on piisavad, et võtta endale koht väravapostide vahel ka Meistrite liigas. Esimestes Euroopa mängudes andis Enrique igatahes võimaluse teisele uuele mehele Marc-André ter Stegenile. Nii et soovi korral leiab väikese intriigi siitki.

Ja igal juhul kohtuvad teisipäeval Camp Noul kaks vana tuttavat. Peatreenerid Frank De Boer ja Luis Enrique mängisid aastatel 1999-2003 koos FC Barcelonas. Usun, et olenemata mängu lõppskoorist avavad need mehed peale mängu üheskoos pudeli või paar Estrellat või Heinekeni. Sõltub kas eelistatakse Barcelona või Meistrite liiga sponsori toodet.

AS Roma – Müncheni Bayern

Roma tegi eelmises voorus korraliku tulemuse ja saabus Manchesteri siniselt staadionilt viigipunktiga. Mängu kangelane Francesco Totti on peale seda legendaarset, mehe Meistrite liiga vanimaks väravalööjaks viinud väravat, skoorinud veel kahes järgnenud Serie A mängus, nii et vanameistril tundub olevat kolmas (neljas?) noorus käsil. Koos esimese vooru kindla 5:1 võiduga CSKA üle on itaallastel 4 punkti koos ja võidu korral võimalus tabeli liidriks minna.

Bayern on mõlemad mängud küll võitnud, aga samasugust kindlust nagu Bundesliga liider Saksamaal näitab pole me Meistrite liigas veel näinud. Kaks korda 1:0: esimene võit Manchester City vastu tuli läbi häda viimase minuti tabamusest, mäng CSKA-ga oli ratsionaalne ja energiasäästlik aga väheinspireeriv sooritus Venemaal. Külmal. Kuigi see ei sobi vabanduseks, siis igal juhul seletab paljutki.

Lisaks Tottile ootan põnevusega ka Daniele De Rossi tagasitulekut. Peale 21. septembril saadud vigastust mängis itaallaste keskväljamees sel nädalavahetusel esimest korda 3:0 võidumängus Chievo vastu. Ja arvestades, et Seydou Keita on suure tõenäosusega vigastusega väljas, siis eeldan, et De Rossi saab igal juhul täistööpäeva. Mis tema kogemusi ja klassi arvestades on Roma fännidele pigem hea uudis.

Bayernit ootab Rooma Olümpiastaadionil meeskond, kes sel hooajal kodus veel kaotanud pole. Lisaks CSKA purustamisele on võidetud kõik neli koduse liiga mängu, kusjuures endale pole ka ühtegi väravat lüüa lastud. Nii et raske mäng igal juhul, aga kui vaadata millised mängud mahuvad Bayernil kahe AS Romaga peetava Meistrite liiga mängu vahele – võõrsil tabeli teisel kohal oleva Mönchengladbachi Borussiaga, võõrsil karikamäng Hamburger SV-ga ja siis kodumäng suurima koduse rivaali Dortmundi Borussiaga (ärme lase end eksitada Dortmundi tabelikohast hetkel), siis on selge, et Pep Guardiolal ja Bayernil on ees põnevad ja pingelised 2 nädalat, mida nad kindlasti loodavad Itaalias positiivse emotsiooniga käima tõmmata.

Minu ennustus: Barcelona – Ajax 3:1; Roma – Bayern 1:1. Anna mulle teada kui kavatsed paremini täppi panna! Ja kuna kõigi meeskondade jaoks on tegelikult tulemas selle hooaja tõehetked, siis minu muusikasoovitus ennustamise taustaks on teemal one-day-it´s-here-and-then-it´s-gone: