Dortmundi Borussia mängujuht Ilkay Gundogan.Foto: Martin Meissner
Meistrite liiga blogi
22. oktoober 2014, 10:23

Toomas Vara | Eurovisiooni lauluvõistluselt tuttavat Türgi-Saksa käehoidmist pole Galatasaray – Borussia mängult oodata (3)

Viasat Sport Balticu kanalil Meistrite liiga kohtumisi kommenteeriv Toomas Vara hoiab oma jalgpalliblogis Euroopa tähtsaimal vutivõistlusel silma peal. Erilise tähelepanu all on Eesti televaatajani jõudvad kohtumised.

Viasat Sport Baltic: Galatasaray – Dortmundi Borussia

Kolmapäevaõhtuses Viasat Sport Balticu live-mängus pole oodata mingit Eurovisiooni lauluvõistluselt tuttavat Türgi-Saksa käehoidmist vaid tulist andmist. Galatasarayl on selg vastu seina, sest peale esimest kahte mängu on ette näidata vaid läbi häda üleminutitel teenitud viigipunkt Anderlechti vastu. Borussial see-eest juba olemas maksimaalsed 6 punkti peale kodus Arsenali (2:0) ja võõrsil Anderlechti alistamist (3:0). Ometi tullakse sellele mängule täiesti erineva emotsiooniga.

Kodumeeskond võttis laupäeval juba 379. korda peetud vihases Istanbuli derbis Fenerbache vastu 2:1 võidu, ja liigatabelis ollakse nüüd igati väärikal teisel kohal. Samal päeval, Bundesliga 8. voorus, sai aga Jürgen Kloppi meeskond juba hooaja viienda (!) kaotuse kui võõrsil tunnistati 1:2 FC Kölni paremust.

Paljud Borussia fännid räägiksid meile nüüd loo sellest kuidas see konkreetne tulemus, teenitud punktid ja tabeli 14. koht ei peegelda õiglaselt mängupilti, ja et tegelikult polegi lood nii halvad, aga nagu me kõik juba ammu teame – protokoll ei valeta! Igal juhul on Borussial käimas viimaste aastate raskeim hooaja algus ja sellega võrreldavat stressi oskavad meile ehk lisaks jalgpallitreeneritele kirjeldada vaid Bakuu kinnisvaraarendustesse investeerijad.

Galatasaray on suutnud esimese kahe mänguga Euroopas ainult 2 väravat lüüa. Mõlema autoriks Burak Yilmaz. Nagu lihtne matemaatika ütleb on Borussia võitmiseks vaja hädasti vähemalt üks värav lüüa ja kindlasti ootavad fännid, et Yilmazile võiks siin abijala ulatada näiteks nädalavahetusel derbimängus kaks superväravat löönud Wesley Sneijder.

Kloppil on Istanbuli tulles kogu koduse liiga traagika juures vähemalt kaks positiivset teadmist, mis peaks tuju üleval hoidma. Esiteks eelpoolmainitud 6 punkti, mis jätavad ka võimaliku kaotuse puhul edasipääsemiseks siiski päris head võimalused. Teiseks 3 vigastuspausilt naasnud mängijat - Ilkay Gündogan, kes mängis Kölni vastu esimest korda peale 14-kuulist pausi ning veidi lühema pausi pidanud Marco Reus ning Henrik Mkhitaryan. Ja kuigi need mehed pole veel parimas vormis, siis tundub, et Borussial on kolmapäeval võimalik väljakule saata selle hooaja kõige tugevam, vähemalt paberil, koosseis.

Minu ennustus: Saab näha tulevärki nii väljakul kui kindlasti ka tribüünidel (mäletate mida Galatasaray fännid Londonis Emirates´il korraldasid?), aga mäng lõppeb viigiga, näiteks 1:1.

TV6: Liverpool – Madridi Real

Inglismaa jalgpall on vägev! Liverpool on küll peale 5-aastast vaheaega taaskord Meistrite Liigas, aga ma pean kasvõi põgusalt meenutama pühapäeval toimunud Premier League´i mängu QPR-ga, kus 8 viimase minutiga löödi 4 väravat, neist viimane, Liverpooli võiduvärav alles viiendal üleminutil! Ok, 3 punkti saadi kirja, aga peatreener Brendan Rodgers ja tuhanded fännid kaotasid lugematul hulgal närvirakke, mis teadupärast erinevalt tabelipunktidest on asendamatud.

Eelmise hooaja Inglismaal teise kohaga lõpetanud Liverpooli sügis on pettumus nii kodus kui Euroopas. Premieris ollakse peale 8. vooru viies, aga vahe liidrikohal oleva Chelseaga on juba üheksa punkti. 8 mänguga on saadud 3 kaotust! Võrdluseks, et eelmisel hooajal lõpetati hooaeg (38 mängu) ainult 6 kaotusega. Igatahes lühema süütenööriga pessimistid võrdlevad tänast satsi 2009-2013 Liverpooliga, kus lõpetati aastast aastasse enam-vähem-täpselt 7. kohal, ja ütlevad, et klubil pole Euroopas erilisi eduvõimalusi. Arvan, et neil on õigus.

Esimeses kodumängus läbi häda (Steven Gerrardi võiduvärav alles kolmandal üleminutil) saadud napp 2:1 võit eeldatava nõrgima – Razgradi Ludogoretsi vastu koos Šveitsis FC Baseli vastu saadud 0:1 kaotusega annab põhjust muretsemiseks. Ja kui kombinatsiooni lisada veel a) probleemid ründajatega - Daniel Sturridge´i vigastus hoiab teda veel 2-3 nädalat väljakutelt eemal, Mario Balotelli pole sel hooajal Premier´is veel mitte ühtegi löönud; ning b) logisev kaitse – koduses liigas on lastud endale lüüa juba 12 väravat (sellest rohkem on sisse lasknud ainult Manchester Utd. ja tabeli tagumise poole klubid), siis saame aru miks Liverpool on selles paaris isegi koduväljakul autsaider.

Real tuleb Inglismaale ilma vigastatud Gareth Bale´ita, aga see väga palju Liverpooli ei lohuta. Laupäeval võõrsil Levante vastu saadi ka ilma Walesi võlurita suurepäraselt hakkama ja võideti kergelt 5:0. Imelises väravalöömise hoos Cristiano Ronaldo lõi 2 ja on tänaseks seitsmes Hispaania liiga mängus löönud juba 15!

Reali peatreeneri Carlo Ancelotti ja mängijate ettevalmistust kindlasti segab veidi lähenev laupäevane el Clasico. Lisaks nö. tavalisele Real-Barcelona mänguga kaasnevale ažiotaažile on seekord Reali jaoks hea võimalus vähendada vahet La Liga liidriga ühele punktile. Aga arvestades, et võidu korral Liverpoolis on Real praktiliselt alagrupist edasipääsu taganud, siis usun, et sõltumata kuklas tiksuvast el Clasicost läheb Ancelotti ka võõrsil mängima ründava taktika ning parima võimaliku koosseisuga.

Nii et ennustan Liverpoolile rasket õhtut. Real võidab 3:1. Liverpooli värav tuleb nurgalöögist. Või Ramose omaväravast. Või kuskilt ikka, aga Balotelli selle autor pole.

Muusikasoovituski lähtub sellest, et kodumeeskonnal saab olema õhtu täis kannatusi ning seepärast vajavad fännid Anfieldil tavalisest veidi rohkem meie virtuaalset toetust. Ja üks kõigi aegade jõulisemaid jalgpallihümne peaks meil kõigil peas olema nagunii: Gerry & The Pacemakers – "You'll Never Walk Alone".