ESIMENE: Ingrid Puusta (esiplaanil) on ainuke Eesti sportlane, kes on 2016. aasta olümpiale pääsenud. Foto: Erakogu
Olümpia
31. oktoober 2014, 09:00

Kas Eesti suudab 2016. aasta Rio de Janeiro olümpiale välja panna rohkem sportlasi kui Londonisse? (3)

2012. aasta Londoni suveolümpial esindas Eestit 32* sportlast, mida oli selgelt vähem kui varem. Rio de Janeiro mängudeni on jäänud alla kahe aasta ja praegu tundub, et puhvrit koondise suurendamiseks on.

Päris täpselt ei saa Riosse sõitvat koosseisu ennustada, aga mingid piirjooned saab paika panna. Eesti olümpiakomitee spordidirektori Martti Raju sõnul saab detailsemaid plaane teha alles pärast kergejõustiku ja ujumise normide paikapanemist. Vaatame alade kaupa, mis võimalused eestlastel Brasiiliasse pääsemiseks on.

Jalgrattasõit

(Londonis 2 sportlast, Rio ennustus 3)

Toona esindasid Eestit maanteeratta grupisõidus Rene Mandri ja Grete Treier. Nüüd on meil meestest ässad Rein Taaramäe ja Tanel Kangert, aga nimed ei tähenda üksinda midagi. Olümpiale saadakse UCI edetabelite põhjal ja kõige reaalsem on Raju hinnangul, et Eesti saab kaks kohta. Lisaks võib Riosse jõuda mõni mägirattur, eeldatavalt Martin Loo.

Judo

(London 1, Rio 1)

Judokatel on Riosse kvalifitseerumine maikuust juba alanud. Grigori Minaškinil (-100 kg) ja Juhan Mettisel (+100 kg) on lävepaku ületamiseks taset küll, aga see tuleb MK-etappidel ja suurvõistlustel stabiilselt tulemuseks vormida. Loogiline oleks, et vähemalt üks nendest seda suudab. Kindlalt saavad tatamile maailma edetabeli 22 paremat, teine võimalus on mahtuda järgmise kahe parema eurooplase sekka.

Kergejõustik

(London 11, Rio ligikaudu sama)

Varasemad A ja B-normid kaovad ära, alles jääb vaid üks. Meie kergejõustiku korralikku kandepinda arvestades ei tohiks suurt ärakukkumist tulla. Mingit aimu künnistest saab pärast Pekingi MMi normide avalikustamist.

Laskmine

(London 1, Rio 0-1)

Londoniski kaasa teinud Anžela Voronova saab pidevalt tiitlivõistlustel medaleid, aga olümpiasõel on karm. Raju arvates võiks tema parim võimalus kvalifitseeruda järgmise aasta juunis Bakuus toimuvate Euroopa mängudel.

Maadlus

(London 2, Rio 3)

2012. aastal hõbeda võitnud Heiki Nabi (-130 kg) ja 8. koha saanud Ardo Arusaar (-98) peaksid ennast kindlasti olümpiale võitlema. Naiste hulgas on head võimalused Epp Mäel (-75 kg). Kõigepealt tagavad pileti 2015. aasta MMi kuus esimest ja olümpia-aastal peetakse lisaks kolm kvali fikatsiooniturniiri.

Purjetamine

(London 5, Rio 3-5)

Naistest on Ingrid Puustal RS:X: klassis esimese eestlasena olümpiapilet käes, meestest peaksid kindlasti koha tagama ka Karl-Martin Rammo (Laser) ja Deniss Karpak (Finn).

Sulgpall

(London 1, Rio 2)

Eesti parimad sulgpallurid Raul Must ja tippsporti tagasi tulnud Kati Tolmoff peaksid puhtalt stabiilsuse eest koha teenima.

Sõudmine

(London 6, Rio 4-6)

Meeste paarisaeruline neljapaat peaks kindlasti olümpiale saama, teiste klassidega on keerulisem. Ei meeste kahepaat ega meie parim naissõudja Kaisa Pajusalu pole vajalikku taset näidanud.

Ujumine

(London 2, Rio 2-3)

Raju sõnul tuleb Rio olümpia norm ilmselt veel tugevam kui Londonis ja nii ei saa uhkeid plaane teha. Ühe mees- ja naissportlase saame nagunii välja panna, aga sama saavad teha kõik riigid, isegi Paapua Uus-Guinea.

Vibulaskmine

(London 1, Rio 0-1)

Eesti vibulaskjad üritavad Rio de Janeirosse sõita ka naiskonnaga, aga õnnestumise tõenäosus on väike. Londonis pilke püüdnud Reena Pärnat võib olümpiale pääseda ka üksida, aga ta pole seni oma arengus märkimisväärselt edasi läinud.

Vehklemine

(London 1, Rio 5)

Nikolai Novosjolovile peaks lisanduma järjekindlalt maailma tipus olev epeenaiskond. Selleks tuleb 2016. aasta aprillis olla maailma edetabelis nelja seas või ülejäänutest Euroopa parim. Kolm naiskonna liiget saavad automaatselt osaleda ka individuaalvõistlusel.

Teised alad

Võrreldes Londoniga peaks Eesti alade ring suurem olema. Parimad võimalused on tõstjatel (Mart Seim), tennisistidel (Anett Kontaveit, Kaia Kanepi) ja triatleetidel (Aleksander Latin). Raju pidas võimalikuks poksijate esiletõusu, jälgida tasub ka ratsutaja Dina Ellermani, kes püüab Brasiiliasse saada koolisõidus.

* Londonisse kvalifitseerusid ka kümnevõistleja Mikk Pahapill ja tennisist Kaia Kanepi, aga ei osalenud vigastuse tõttu.