Toomas Vara arvab, et kui Gareth Bale täna Liverpooli vastu mängib, võib Inglismaa klubil kohe eriti haprasti minna.Foto: Andres Kudacki
Meistrite liiga blogi
4. november 2014, 09:00

Toomas Vara | Real võidab Liverpooli 4:0. Või 5:0. Ja kui Gareth Bale mängib, siis pigem veel suuremalt (7)

Viasat Sport Balticu kanalil Meistrite liiga kohtumisi kommenteeriv Toomas Vara hoiab oma jalgpalliblogis Euroopa tähtsaimal vutivõistlusel silma peal. Erilise tähelepanu all on Eesti televaatajani jõudvad kohtumised.

Viasat Sport Baltic: Madridi Real - Liverpool

Kas te kujutate ette, et supervormis Mike Tyson saadab pubist leitud vastase poksimatšis 3 korda järjest põrandale ja paar nädalat hiljem lastakse nad uuesti kokku ootuses, et ehk on selle ajaga midagi oluliselt muutunud? Loomulikult mitte. Aga jalgpalli Meistrite liigas on selline asi võimalik.

Kaks nädalat tagasi Liverpoolis ei andnud Madridi Real Brendan Rodgersi meestele mitte mingisugust võimalust. 0:3 on Liverpooli suurim kaotus Euroopas, aga on arvestatav tõenäosus, et sel teisipäeval saab see punkt klubi ajaloos taaskord ümber kirjutatud. Et Hispaania klubi selle mängu võidab, on selge. Real on lihtsalt nii kõva hetkel, ja samal ajal on Liverpool selgelt kriisis. Ja mitte sellises toredas, millises elada tahaks, vaid sellises koledas, millisest tuleb kiiresti välja rabeleda, et kunagigi viie rikkama Euroopa klubi hulka jõuda või vähemalt jätta endale võimalus alagrupist edasi pääsemiseks.

Vahepeal, peale kohtumist Anfieldil, on mõlemad pidanud 3 mängu. Realil on saldo 3 võitu 3-st väravate vahega 11:2, sealhulgas emotsionaalselt üliväärtuslik 3:1 võit peamise koduse konkurendi Barcelona üle. Liverpooli saldo on 1-1-1 väravate vahega 2:2. Daniel Sturridge pole terveks saanud ja nagu tänaseks oleme õppinud, ülejäänud meeste seast värava(te)lööjaid eriti ei leia.

Realil on kõik hästi. Peale 13. septembri kaotust Atleticole on nad võitnud 11 mängu järjest ja löönud selle seeria sees 46 väravat. Hea lugeja, pole vaja kalkulaatori järele minna, teen selle arvutuse Sinu eest ära – keskmiseks tuleb uskumatud 4,18 mängu kohta! Cristiano Ronaldo üksi on löönud La Ligas sel hooajal 17 väravat. Samal ajal on Liverpool Premieris 10 mänguga kokku suutnud lüüa 13. Kõik, kes on koolis kõrgemat matemaatikat õppinud, saavad aru mida ma öelda tahan ...

Aga. Veidi kaugemale tulevikku vaadates võib öelda, et isegi peale tõenäolist kaotust Realile on alagrupist edasipääsemine Liverpooli enda kätes (siis peas ja jalgades loomulikult). Kahes viimases voorus mängitakse Ludogoretsi ja Baseliga ning eeldades, et sellest kolmikust Reali vastu keegi punkte ei võta, siis peaks Liverpoolile kahest võidust ja 6-st lisanduvast punktist edasipääsuks siiski piisama.

Usun, et Real võidab 4:0. Või 5:0. Ja kui Gareth Bale mängib, siis pigem veel suuremalt.

TV6: Torino Juventus – Piraeuse Olympiakos

Itaalias on kuumaverelised mehed. Ja kui te arvasite, et neist kõige kuumemad käivad Komeedi terrassil tüdrukuid hullutamas, siis pole te kohanud õigeid Itaalia jalgpallifänne. Piisab lemmikmeeskonnal loovutada punkte kahes järjestikuses Serie A võõrsil-mängus, kui hakatakse esitama küsimusi peatreeneri sobivuse kohta. Just sellises situatsioonis on hetkel Juventuse loots Massimiliano Allegri, kelle meeskond lisaks eelpoolmainitud mängudele Sassuolos (1:1 viik) ja Genoas (0:1 kaotus) kaotas kaks nädalat tagasi ka Meistrite liiga 3. voorus Piraeuses sealsele Olympiakosele.

Ometi ollakse peale 10 vooru Itaalia meistrivõistluste liidrid ning korralikult ka Meistrite liiga edasipääsu eest võitlemas. Aga selle edasipääsu jaoks on igal juhul vaja teisipäevaõhtune mäng Kreeka klubi vastu võita ja see, et eksimisruumi pole, ajabki lühema süütenööriga fännid (ja ka ajakirjanikud) ärevile. Meenutame, et eelmisel hooajal jäi Juve oma alagrupis 3. kohale ja sellise saatuse kordumist peab Allegri igal juhul vältima.

A-alagrupp on peale esimest kolme vooru kõige tasavägisem – Olympiakosel ja Madridi Atleticol on 6 punkti, Juvel ja Malmöl mõlemal 3. Kui valitsev Itaalia meister suudab võita, siis on kõik edasine siiski nende endi kontrolli all, sest kahes viimases voorus on ees ootamas võõrsilmäng küll seni positiivselt üllatanud, aga siiski eeldatava nõrgima Malmöga ja siis kodus Atletico. Olympiakosel on Vicente Calderón´il veel käimata ja siis viimases voorus lõpetatakse kodus Rootsi klubi vastu.

Ajalugu, hetkevorm ja terve mõistus ütlevad, et Juve peaks selle mängu võitma. Viimane omavaheline mäng Torinos lõppes 7:0 itaallaste kasuks, Olympiakos on 3 viimast võõrsil mängu järjest kaotanud samal ajal kui Juve ei ole kodus 8 mängu järjest kaotanud.

Ok, see 7:0 mäng toimus enam kui 10 aastat tagasi ja seda ilmselt keegi peale hardcore fännide, Demis Roussose ja Indrek Schwede keegi ei mäletagi. Ning Olympiacos teab väga hästi, et kasvõi viigipunkt viib neid edasipääsule kõvasti lähemale, nii et tulist andmist on oodata. Juve hakkab suruma, Olympiacos pargib bussi, viidab aega kui võimalik, ühesõnaga selline lõunamaameeste taktikaline lähenemine. Siis lööb elav legend ühe karistuslöögist. Umbes nii nagu laupäeval Empoli vastu:

Seejärel hakkab Olympiacosel kiire, aga Juventus võtab hoo maha, viidab aega kui võimalik, ja kõik see sama jutt. Lõppskooriks jääb siiski 1:0.

Kuna nendes kahes mängus üllatusi ei tule, siis Radiohead "No Surprises".