Viasat Sport Balticu jalgpallikommentaator Toomas Vara.Foto: Erakogu
Meistrite liiga blogi
25. november 2014, 10:00

Toomas Vara | Müncheni Bayerniga võrdset hirmu suudab vastastes hetkel tekitada vaid üks klubi... (13)

Viasat Sport Balticu kanalil Meistrite liiga kohtumisi kommenteeriv Toomas Vara hoiab oma jalgpalliblogis Euroopa tähtsaimal vutivõistlusel silma peal. Erilise tähelepanu all on Eesti televaatajani jõudvad kohtumised.

Viasat Sport Baltic (21.45): Manchester City – Müncheni Bayern

Euroopas on hetkel põhimõtteliselt kaks meeskonda, kes on hetkel nii heas hoos, et vastastel on hirmuhigi juba enne mängu särgid seljas märjaks leotanud. Esimene neist on Newcastle United Inglismaal (WWWWWW), teine on valitsev, ja nüüd võib juba julgelt öelda, et ka selle hooaja Saksamaa meister Müncheni Bayern (WWDWWDWWWWWWDWWWWW).

Manchester Cityt seob nende kahe satsiga traagiline saatus - Newcastle katkestas City teekonna Inglismaa liigakarikas ja täna õhtul lõpetab Bayern 99% tõenäosusega ka City Meistrite liiga hooaja. City on 4 vooruga kogunud vaid 2 punkti, samal ajal on Bayern kaks vooru enne lõppu kindlustanud mitte ainult edasipääsu, vaid ka esikoha alagrupis. City kaotuse korral ei oma nende viimase vooru kohtumine AS Roma vastu enam mingit tähtsust, viik säilitab veel õhkõrnad lootused tingimusel, et ka CSKA ja Roma mängivad viiki.

Muide, tänu sellele, et Venemaal lüüakse pall mängu juba kell 19:00 (otseülekanne loomulikult Viasat Sport Balticus), siis on Manchesteris peetava mängu alguseks juba ka Moskva mängu tulemus sobivasti teada. Meistrite liiga ajaloos on ainult 2 korda suudetud alagrupist edasi pääseda olukorras, kus peale 4 vooru on 2 või vähem punkti – Moskva Lokomotiv 2002-2003 (1 p.) ja FC Porto 2004-2005 (2 p.). Tundes isiklikult kõiki kolme Eestis elavat City fänni ja teades nende parandamatud optimismi, siis usun, et sellise muinasloo kordumise peale kahes viimases voorus nad praegu loodavadki. Cityl võib täna tekkida võimalus ainult juhul, kui sakslased võtavad seda mängu ehk veidi kergemalt. Täistuuridel möllavat Bayernit poleks praeguses vormis City küll suuteline peatama.

Kuna olen ka ise loomult optimist, siis üritasin leida ajaloost midagi mis Cityle lootust võiks juurde anda. Aga ei miskit. Silma jäi hoopis see, et ka peatreenerite omavahelistes varasemates duellides on Pep Guardiola selgelt peal. 10-st mängust on Manuel Pellegrini võitnud vaid ühe, Guardiolal on võite 8, sealhulgas 2 väga magusat kui kohtuti Hispaania hiidude Reali ja Barcelona juhendajatena La Ligas 2009-2010 hooajal.

Minu ennustus on karm aga õige: Bayern võidab 3:1. City läheb kohe mängu alguses juhtima kasutades ära olukorda kus sakslased on uinutatud staadioni valjuhäälditest vahetult enne avavilet kõlavast "Blue Moon´ist" (see lugu paneb üldjuhul ka kõige erksamad meist magama; kontrollitud), aga Bayern võtab siiski oma.

Selle City jaoks traagilise õhtu lõpetuseks soovitan kuulata Manchesteri kõige sõbralikumate vennaste etteastet: Oasis "Stop Crying Your Heart Out".

TV6 (21.45): Gelsenkircheni Schalke 04 – Londoni Chelsea

Selle mängu valisime näitamiseks lihtsal põhjusel. G-alagrupis on kõik veel lahtine, s.t. kõigil neljal meeskonnal on säilinud võimalus edasi pääseda. Schalke ja Chelsea mängus lähevad vastamisi tabeli teine ja esimene, kodus mängiva Schalke võidu korral on mõlemal 8 punkti ja eeldades, et samal ajal suudab Sporting võita kodus NK Maribori, siis oleks enne viimast vooru Portugali klubil kohe nende selja taga 7 punkti koos. Nii et kõik märgid ennustavad tavalisest veidi närvilisemat, emotsionaalselt laetud mängu.

Võib küll juhtuda, et Jose Mourinho otsustab juba nüüd punkti koju toomiseks väiksemat sorti bussi parkida, aga loodan, et Schalke hakkab kodus kõvasti üritama. Viik ei taga Chelseale edasipääsu kui just Sporting ja Maribor samal ajal viiki ei mängi. Eeldades, et Mourinho läheb Gelsenkirchenisse mängima lähtudes oma valemist – väljas punkt, kodus kolm – siis suurte jõududega Chelsea ilmselt ründama ei hakka. Samal ajal Schalkel on võitu vaja, et mitte anda viimases voorus eelist paralleelselt toimuva mängu võimalikule võitjale.

Aga jättes korraks punktide lugemise kõrvale, siis on veel üks hea põhjus miks Mourinho seda mängu mitte mingil juhul kaotada ei tohi. Roberto Di Matteo! Jah, Chelsea ja Mourinho teekonnal Meistrite liiga karika poole seisab ees mees, kes 2012. aastal sellesama anuma Londonisse Roman Abramovitši kummutiservale viis.

7. oktoobrist Schalke peatreeneriks olev Di Matteo on ilmselt täna õhtul Saksa klubi peamine trump. Palju paremaid võimalusi Abramovitš & Co-le enda meenutamiseks itaallasel niipea vist ei tule. Nii et sõltuvalt fantaasiast võib igaüks ette kujutada milline egode kokkupõrge tegelikult platsi kõrval toimub.

Arvan, et väravad löömata ei jää, aga mäng lõppeb viigiga 1:1. Mourinho ja Di Matteo kätlevad viisakalt aga vana kooli embamis-etüüdi me nende kahe osalemisel ei näe.