Magnus Carlseni pilk on MM-matši viimase, 11. partii ajal enesekindel. Foto: RIA NOVOSTI/SCANPIX
Spordivaria
26. november 2014, 07:00

Magnus Carlsenil jääb Kasparovi saavutuseni veel viis tiitlivõitu

"Magnus ütles: "2 on käes, 5 jääb veel", viidates mu 7 edukale MM-matšile (tegelikult 6,5). Soovin talle edu!" säutsus aastatel 1985–2000 male maailmameistritiitlit hoidnud Garri Kasparov norralase ­Magnus Carlseni matšivõidu puhul Twitteris.

Carlsen krooniti matšis hindu Viswanathan Anandiga võitjaks tulemusega 6,5:4,5 ning ta kaitses tiitlit. Alles mullu oli noor Carlsen ise väljakutsuja ja 2007. aastast MM-tiitlit enda käes hoidnud Anand veel troonil. Nüüd Sotšis olid rollid vahetunud, 23aastane Carlsen 44aastase ülikogenud vastase tagaaetav.

Enne matši algust saatis 1980. aastatel Anatoli Karpoviga kõvad lahingud maha pidanud Kasparov portaalile chess.com huvitava kaastöö MM-matšide kohta, kus tõi välja vaimse poole suure tähtsuse. Kui tiitlikaitsja ja väljakutsuja vahetavad rollid, muutub matši psühholoogia hoopis teistsuguseks.

"Fischer lihtsalt kartis kaotada."

"Maailmameistri sees põleb palju kuumem tuli. Tiitlikaitsja tundeid valdavad ühtaegu ärevus ja rahulolu ning sellega pole kerge toime tulla, eriti oma esimeses matšis maailmameistrina, mis Carlsenil nüüd ees seisab," kirjutas Kasparov.

"Olen kaua aega uskunud, et ärevus oma maine ja tiitli kaitsmise pärast ning väiksemgi kartus, et ta võib kaotada, viis omaaegse meistri Bobby Fischeri 20 aastaks malelaua tagant eemale (Fischer purustas 1972. aastal MM-matšis Boriss Spasski 12,5:8,5, kuid ei tulnud kolm aastat hiljem Anatoli Karpovi vastu mängima – toim).

Mina mängisin Karpoviga viis MM-matši, kuid ainult neist neljandat, mis peeti 1987. aastal Sevillas, pean ma psühholoogilisest vaatenurgast tõeliseks revanšmatšiks. Meie esimene matš (1984 – toim) katkestati, teine tõi mulle tiitli (1985), kolmas oli Karpovile garanteeritud revanšivõimalus (1986), mida võtsin teise matši pikendusena.

Sevillas 1987 tunnetasin hoopis teistsugust survet, mis väljendus ka mu ebakindlas mängus. Kui võitsin viimase partii, mis tõi matši kokkuvõttes viigi (12:12 – toim) ja tiitli kaitsmise, valitses mind kirjeldamatu tunne."

Ekstšempion tabas naelapea pihta

Kasparov jätkas: "Eelmisel aastal oli Carlseni ja Anandi matš ühepoolne, Carlsen võitis ühtegi partiid kaotamata 6,5:3,5. Möödunud on ainult aasta ja ta peab juba tiitlit kaitsma. Mõlemad on saanud aasta vanemaks, mis Anandile vaevalt kasuks tuleb. Anand on viimase aasta jooksul mänginud hästi ja ­Carlsen veidi tagasihoidlikumalt. Kuid matšidel on täiesti oma loogika ja revanšmatšidel veel omad nõksud. Anandil pole võimalik mängida kehvemini kui eelmisel aastal! Carlsen on vastupidises olukorras: tal on nüüd vähe võita ja palju kaotada. Carlsen on Anandist tugevam ja peaks matši võitma – loodan, et ta teeb seda. Magnus on ambitsioonikas ja aktiivne noor tšempion, kes teeb malemaailmale palju head."

Kui vaadata matši käiku, tuleb nentida, et Kasparov tabas naelapea pihta. Carlsen asus teise partii võitmisega matši juhtima, kuid kaotas kohe kolmanda. Võitis siis dramaatilise kuuenda partii (mille saatuse otsustas Anandi üks jäme eksimus) ja suutis edu lõpuni hoida.

"Nagu kirjutasin eelnevalt, on revanšmatšid psühholoogiliselt keerulised, kuid Carlsen kontrollis oma närve päris hästi. Ta näitas, et on tugevam mängija ning lisaks ka tugeva närvisüsteemiga, mida iga suur meister vajab," võttis Kasparov Facebookis matši kokku.