Viasat Sport Balticu jalgpallikommentaator Toomas Vara.
Meistrite liiga blogi
26. november 2014, 10:29

Toomas Vara | Miks näitame matši FC Basel – Madiridi Real? Kalev Kruusile meeldib Ronaldo... (6)

Viasat Sport Balticu kanalil Meistrite liiga kohtumisi kommenteeriv Toomas Vara hoiab oma jalgpalliblogis Euroopa tähtsaimal vutivõistlusel silma peal. Erilise tähelepanu all on Eesti televaatajani jõudvad kohtumised.

Viasat Sport Baltic (21.45): Atletico Madrid – Olympiakos

Tabeliseis alagrupis A on lühidalt selline: Atletico 9, Olympiakos ja Juventus 6, Malmö 3 punkti. Olympiakose ( ja loomulikult ka samal ajal mängivate Juventuse ja Malmö) jaoks on tegemist tavapäraseid klišeesid kasutades ellujäämismänguga. Viigi või kaotuse korral annab Kreeka klubi viimaseks vooruks (kodus Malmöga) initsiatiivi Itaalia meistrile Juventusele, kes, julgen ennustada, võtab täna õhtul Rootsi kõige kriminogeensemast linnast 3 punkti lisaks. Atletico kindlustaks täna võiduga alagrupist edasipääsu.

Teadupärast on Olympiacose peatreener Michel sündinud ja suure osa oma väga edukast mängijakarjäärist veetnud Madridis. 1984-1996 Reali esindades kohtus ta 25-l korral tänaõhtuse vastase Atleticoga. Ja kindlasti loodab ta nüüd, et mängijana saavutatud positiivne saldo – 15 võitu, 5 viiki ja 5 kaotust – saab sünnilinna külastades lisa. Igal juhul teeks Olympiakos võiduga ajalugu, sest mitte kunagi varem pole nad Hispaania pinnal Hispaania klubi veel võitnud.

Olympiakose viimane mäng enne, kui klubid läksid koondisemängude vaheajale, oli 9. novembril ehk 17 päeva tagasi. Kas veidi pikem paus töötab Micheli meeste kasuks või kahjuks on raske ennustada. Hispaanias ajakirjanikud näikse arvavat, et väike lisapuhkus võrreldes Atleticoga, kes pidas laupäeval päris raske mängu Malagaga (võit 3:1), annab Olympiakosele väikese edu. Samas Atletico keskkaitsja Diego Godin ei pidanud seda väga oluliseks eeliseks. Pigem rõhus Godin oma kommentaarides Kreeka klubi kvaliteedile seninähtud mängudes – kõige esimeses voorus Atletico neile juba korra kaotas ja viimases mänguvoorus oli ka Juventusel tükk tegemist, et koduses Torinos mängides kreeklastelt raske 3:2 võit kätte saada (kodus võitis Olympiakos).

Kodumeeskonna treeneripingil istuv Diego Simeone saab 1. detsembril teada, kas tal säilib võimalus FIFA 2014. aasta parima treeneri tiitli võitmiseks. Just sel päeval valitakse 10-mehelisest nimekirjast välja 3 parimatest parimat. Mina ise arvan, et Simeone võiks ainuüksi tänu kevadel Meistrite liiga finaali jõudmisele seda tiitlit väärida küll, sest keerulisemaid valemeid kasutades, näiteks materjali suhet tulemustesse arvestades, ületab see temp isegi Saksa koondise MM tiitlini viinud Joachim Löwi saavutuse(d). Või siiski mitte?

Mängu tulemuseks ennustan 3:1 Atleticole. Kõik väravad tulevad standardolukordadest (Atletico selle hooaja 33-st tervelt 15 on tulnud nö "seisva palli" situatsioonidest).

TV6 (21.45): FC Basel – Madridi Real

Ma ausõna ei tea miks me just seda mängu näitame. Kalev Kruusile meeldib Cristiano Ronaldo, aga kas sellest piisas, et kavakoostajaid mõjutada, tõesti ei tea. Kunagi pandi TV3-e filmikavva suurepärane Jaapani film "Godzilla versus Kosmosegodzilla". See olevat ka Kruusi töö olnud. Nii et ma ei imestaks.

Aga kui järgi mõelda, siis saab samast Godzilla filmist tuua paralleeli ka tänasesse mängu. Ka seal tuli veidi tugevam külaline veidi nõrgemale külla. Millega see täpselt lõppes, ei mäleta, aga kõva möll käis. Loodetavasti läheb nii ka täna.

Baselil säilivad võimalused edasipääsuks isegi kaotuse korral, Real on igal juhul juba edasi pääsenud, kusjuures alagrupi esimesena kui täna just ei kaotata nelja või enama väravaga. Baseli koduvorm on tegelikult päris hea. Senised kaks kodumängu on mõlemad võidetud – 1:0 Liverpooli ja 4:0 Ludogoretsi vastu. Ja kui vaadata Baseli kodumänge ajas pikemalt tagasin, näiteks alates eelmise hooaja algusest, siis on 8-st mängust ette näidata lausa 7 võitu (+ 1 kaotus).

Ja tähelepanelikumad märkavad, et sel hooajal pole Basel kodus endale veel ühtegi väravat lasknud lüüa. Nii et Reali peaks nagu ees ootama raske mäng. AGA julgen ennustada, et kuna peale eilset on Ronaldol vaja minna Messi rekordit üle lööma, siis läheb Real mängima (enam-vähem) täiskoosseisuga ja seetõttu 2-3 tükki lüüakse šveitslastele ikkagi ära.

Ronaldo ja Karim Benzema statistika on sel hooajal lihtsalt nii raju. Kahepeale kokku on need kaks löönud 37 väravat (CR7 25 ja prantslane 12, sealhulgas vastavalt 3 ja 5 Meistrite liigas). Näiteks Barcelona superstaarid Messi-Neymar on peale argentiinlase eilset kaabutrikki 30 peal, Manchester City paar Agüero-Dzeko on saanud kokku 21, Bayerni duo Müller-Götze 18, Chelsea mehed Costa-Hazard 15 ja nii edasi.

Kui sellest ei piisa, siis meenutan, et Real on võitnud järjest kõik 14 viimast mängu. Korrektselt kirjapanduna näeb see välja niimoodi: WWWWWWWWWWWWWW (nagu mõni kohanimi Hiiumaal, kas pole?).

Ühesõnaga, kogu lugupidamise juures Baseli vastu, ennustan mürglit. Näiteks 4:1 Realile: Seda mõtet toetab sobivasti Lõuna-Aafrika jalgpalliklubilt nime varastanud bänd "I Predict A Riot".