Karoliine Loit Eesti meistrivõistlustel matšiks valmistumas.Foto: Mihkel Maripuu / Postimees
Vehklemine
14. jaanuar 2015, 07:00

14aastane Karoliine Loit pürgib isa jälgedes epeevehklemise tippu (4)

Kui Eesti vehklemises räägitakse hetkel eelkõige epeenaiskonnast ning Nikolai Novosjolovist ja Sten Priinitsast, siis puudu pole ka järelkasvust. Juba 13aastaselt kodust juunioride edetabelit juhtima asunud Karoliine Loit ei kavatse lõpetada enne, kui suured võidud käes!

Nagu perekonnanimest võib järeldada, on Karoliine (14) 2001. aastal MMil meeskondliku hõbeda teeninud ning kahel olümpial osalenud omaaegse tippvehkleja Meelis Loidi tütar. Võsu on tarmukust täis. "Guugeldasin kord tema tulemusi, kuid tahan need üle teha." Tulla olümpiavõitjaks? "Jah!" vastab tüdruk siiralt.

Tütar ja isa kinnitavad, et alavalik ei tulnud sundides, vaid loomulikul teel – Meelis küll suunas, aga käe andis Karoliine vehklemisele siiski ise. "Isa kutsus mind 8-9aastaselt trenni ning ütles, et sugulane tuleb ka. Olin küll häbelik, kuid proovisin. Hakkas meeldima ning ei suutnud enam jätta – hirmutav ei olnud," tõdeb 182 cm pikk tütarlaps.

Modellitöö – pakkumisi jagub, tahet mitte

Sihvakas ja pikk neiu on saanud pakkumisi ka paljudelt modelliagentuuridelt, kuid seni on ta kõik tagasi lükanud. "Tahan vehklemisega tegeleda ning sportlane olla!" teatab Loit nii tuliselt ja hingestatult, et silmist lendab sädemeid.

Isa Meelis lisab, et tütar on tugev hoolealune. "Ta on vägagi treenitav. Teistest peajagu pikem, kuigi ta on üks nooremaid võistlejaid. Pikkus on talle kindlasti eeliseks, kuid ta on veel väga noor."

Karoliine ise kurdab, et kasv on vahel hoopis segav, sest vastased on hetkel temast enamasti märgatavalt lühemad. "Ma tahaks väiksem olla, siis mul oleksid kiiremad jalad," sõnab piiga, kuid lisab, et aja jooksul harjub kõigega.

Näiteks närvide taltsutamisega. "Kui närvi lähen, loobin maski. Mõõka ei julge – äkki lendab kellelegi silma," muigab Loit ning lisab, et vahel on tunne, et jätaks mõõga lihtsalt nurka.

"Võistlustel tekib säärane tunne sageli. Näiteks hiljuti olime Kopenhaagenis turniiril. Alagrupp läks hästi, kuid siis kaotasin ühele šveitslannale, keda olin enne võitnud. Pärast matši ütlesin, et ei taha siin enam olla. Mõtlesin, et ei suuda enam. Aga siis sain aru, et ma ei saa spordist loobuda. Tahan vehelda. Mul on sihid ja unistused!" räägib Loit.

Arte gümnaasiumi 7. klassis õppiv neiu teeb trenni viis-kuus korda nädalas Mustamäe vehklemissaalis. Vahel treenib ta ka paljutituleeritud Eesti naiskoondislastega, mis võtab nii mõnigi kord jala värisema. "Päris jube on vehelda, kui mõtled, et vastas on maailmameister või pronksmedalist. Kardan rohkem! Kuid selle mõtte peab peast välja viskama ning mõtlema, et tegu on tavalise vastasega ning proovida vehelda nii hästi, kui oskan."

Loit juhib praegu endast 3-4 aastat vanemate neidude ees Eesti juunioride edetabelit. Euroopa kadettide karikavõistluste paremusjärjestuses hoiab ta 8. kohta. Veebruarikuus on ees juunioride EM Sloveenias Mariboris, aprillis MM Usbekistanis Taškendis.

"Esimest korda käisin tiitlivõistlustel 2014. aastal. Kõik oli minu jaoks uus. Mõtlesin, mis seal ikka hullu olla saab, aga läks kehvasti (EMilt naasis Loit 50. kohaga – toim). Proovin tänavu võimalikult hästi treenida," loodab neiu tänavu paremat esitust.

Isa ja treener Meelis Loit jagab tütrele ja õpilasele ainult kiidusõnu. "Minu plaanidega võrreldes on Karoliine näidanud kiiremat arengut ja kõrgemat tulemust. Ega see väga normaalne olnud, et ta juhtis eelmisel aastal juba 13aastaselt Eesti juunioride edetabelit. Hooaja alguses polnud meil isegi mõtet Euroopa kadettide reitingu esikümnesse kuulumisest. See on meeldiv üllatus!"

Epeevehkleja Karoliine Loit

Sündinud: 14. detsembril 2000.

Pikkus: 182 cm.

Klubi: Tallinna Mõõk.

Saavutused: Euroopa kadettide (sünniaasta alates 1998) karikavõistluse etappidelt 3. ja 5. koht; Põhjamaade meistrivõistlustel kadettide 1. ja juunioride 3. koht; Euroopa kadettide karikavõistluste edetabelis 8. kohal; Eesti kadettide ja juunioride edetabeli juht; Eesti naiste edetabeli 8. koht.