KADUNUD POEG: Reinar Hallik (palliga) ei saanud esimeses mängus Rakvere Tarva eest ühtegi viset sisse, aga õige pea peaks sihik täpsemaks muutuma.Foto: Mati Hiis
Korvpall
22. jaanuar 2015, 07:00

Reinar Halliku uus algus: "Mul on Rakveres hea olla." (2)

Kalev/Cramos karjääri suurimat lendu teha üritanud Eesti korvpallikoondislane Rakvere Tarvas, kust ta esimest korda tuule tiibadesse sai. "Võtan seda kui uut algust. (Peatreener) Andres Sõber tunneb mind läbi ja lõhki ning mul on Rakveres hea olla," kinnitab ta.

Esmaspäeval Tarvaga treenima hakanud Hallik pidas eile klubi eest esimese mängu, mis kujunes ääremängija trumpi – viset – arvestades košmaariks. Rõngast ei läbinud ükski vise 12 üritusest, muu hulgas ei leidnud korvivõrku 10 kolmese katset. Suurem osa oli neist kusjuures täiesti vabalt sooritatud.

Ometi sai Tarvas Balti liigas Kedainiai Nevežise üle 84:77 võidu ja märkamatult 31aastaseks saanud Hallik leidis muid võimalusi meeskonna abistamiseks. Kavala sööduandjana leidis ta mitmel korral kaaslased korvi all üles ja võttis maha 12 lauapalli.

"Võitsime ja seetõttu ei saa kurvastada. Aga ei mäletagi, et mul oleks nii kehva viskepäeva kunagi olnud. Aga eks viskajatega olegi nii, et kord kehvemini, kord paremini. Mitte just kümnest null, aga ikkagi…" jääb ta pärast kohtumist rahulikuks.

Ebakindlusest lahti

Sõber proovis Hallikut Kalev/Cramo käest napsata juba novembris. "Päris iga nädal (Kalev/Cramo peatreenerile) Alar Varrakule ei helistanud, aga eks ma ikka proovisin. Rakvere ja Tallinn vahel on Maardu, võib olla nad ei kuule selle tõttu hästi, levi pole. Ja äkki oli neil nii tihe mängugraafik, et nad ei kuulnud. Õnneks lõpuks said ikkagi aru," viskab Sõber talle omaselt nalja.

Hallik ei suutnud neli aastat järjest Eesti meistriks tulnud Kalev/Cramos viimasel ajal olulistes mängudes platsile pääseda. Ühisliigas tuli ebakindlus eriti selgelt välja – kümnes mängus jäi tema keskmiseks 20protsendise visketabavuse juures 2,8 punkti.

Eesmärgiks koondisekoht

Sõber on Tarvast iseloomustanud "muruniidukite parandustöökojana", kus taastatakse pallurite eneseusk ja kaduma kippuv hoog. Nüüd tuleb taas putitada Hallikut. Pärast raisatud aastat Prantsusmaa neljandas liigas tuli ta 2011/2012 hooajaks Tarvasse ja Sõbra meetodid õnnestusid ideaalselt. 208 cm pikkune viskekahur teenis koondisekutse ja kasutas võimaluse suurepäraselt ära. Muu hulgas alistati Halliku abil 2012. aastal EM-valikmängus Serbia, kindel roll oli tal Tiit Soku käe all ka järgnevatel aastatel. Viimaste kuudega hakkas Halliku positsioon Eesti korvpallis aga kõikuma ja vaja oli muutust.

"Kindlasti oli Tarvasse tulek seotud suvele mõtlemisega. Andres teab, kuidas mind mängima panna ja ma pole ainukene. Loodan siin kindluse kätte saada ja uuesti koondisesse saada. Kui sinna saan, siis tahan esineda hästi EM-finaalturniiril. See on suur asi igale korvpallurile. Füüsiline vorm on mul juba praegu hea, aga mänguvorm… polegi eriti mängida ju saanud," räägib Hallik Rakverre naasmise motiividest.

Mida pooleaastane Kalev/Cramo periood talle õpetas? "Kogemus omaette, palju mänge, palju reise. Ega ma pahane pole. Ei tulnud välja seekord ja elu läheb edasi. Sain enda jaoks ka palju teada, kuidas mängudeks valmistuda, kuidas reisimisega kohaneda. Näiteks oli mulle uus asi, et kahe treeningu vahel või enne mängu ei saanud mõnikord magada."

Sõber usub, et Hallik kohaneb kiirelt ja varsti ei pea publik enam tema möödaviskeid raske ohkega saatma. "Meil on oma koobas ja oma publik, kes Reinarit armastab. Nad ootasid korve ja eks see võis ta tühjaks tõmmata. Aga trennis pani kõik sisse ja tegi imevigureid. Reinar on ju alati andekas ja osav poiss olnud," rahustab ta kahtlejaid.