Brandis Raley-Ross.Foto: Mati Hiis
Korvpall
9. aprill 2015, 07:00

Kas kaks veerandfinaali lähevad põnevaks? (2)

Käes on kevad ning see tähendab alati, et tubastes pallimängudes jõuavad kätte otsustavad hetked. Nii ka koduses korvpalliliigas, kus play-off algas küll üleeile, kuid täna lähevad veerandfinaalide heitlused loodetavasti põnevamaks.

Sest olgem ausad: heas vormis Kalev/Cramo juba esitas põhiliselt vahetusmeestele toetudes TTÜ vastu ühe jõudemonstratsiooni ning kui tehnikatudengid ka pärast pausi järgmisteks kohtumisteks paremini valmis on, seeria lõpptulemust see ei muuda. Sama kehtib Tartu Ülikool/Rocki ja TLÜ/Kalevi vastasseisu kohta – pealinlastel pole varianti Rockile vastu saada.

Seetõttu keskendume veerandfinaalide eelvaates kahele paarile. Omavahel lähevad kokku põhiturniiri 3. ja 6. meeskond Rapla Tyco – Valga Maks ja Moorits ning 4. ja 5. Rakvere Tarvas ja KK Pärnu.

Rapla – Valga

Põhiturniiril võitis Rapla kõik omavahelised mängud (83:68, 77:61, 73:70, 72:64).

Skoore hoolikalt jälgides saab tõdeda, et Rapla on Valgale ebamugav vastane, sest piirilinna meeskond on nende vastu suutnud mängus keskmiselt visata vähem kui 66 punkti. Tõenäoliselt saab ka play-off-seeria võtmeks küsimus, kas Valga suudab oma rünnaku paremini käima saada. Kui ei suuda, võib ennustada Rapla jätkuvat üleolekut.

Valga võinuks vastu saada ka Rakvere Tarva, kui Pärnu poleks põhiturniiri lõpuks alistanud Rocki. "Lõunaosariigi" meeskonna mänedžer Antti Vasar lausus, et meeskonna seeski käis arutelu, kumb oleks sobivam vastane, ja arvamused läksid lahku (ka Tarvaga mängiti 0:4).

"Mina isiklikult arvan, et Tarvas oleks soodsam vastane, sest nad lasevad meil rohkem oma mängu mängida, Kuusmaa aga tuleb kaitsega kohe kallale. Oleme sel hooajal õnnestunud mängudes Kalev/Cramoga, kuid tihtilugu langeb kolm-neli meest ansamblist välja. Esitab aga kogu tuumik ehk seitse-kaheksa mängijat korraliku partii, pole probleemi. Kui saame oma viske käima, võime kõigiga mängida," analüüsis Vasar.

Vastaspool ehk Rapla juhendaja Aivar Kuusmaa usub, et tema hoolealused suudavad kaitses samal tasemel jätkata, ja lausub, et seeria saatus võib sõltuda hoopis nende enda ründemängu kvaliteedist: "Kui saame rünnaku jooksma, ei näe ma suuri probleeme."

Kuusmaa hinnangul ei tehtud põhihooaja mängude eel eriti põhjalikku kodutööd, play-off’is on aga teine lugu. "Usun, et kõik meeskonnad valmistuvad seeriaks, mitte üheks mänguks. Kes kaotab, valmistub järgmiseks kohtumiseks võitjast põhjalikumalt."

Ka Vasar rõhutab kodutöö tähtsust ja ootab, et peatreener Varis Kruminš suudaks raplakaid üllatada. Ta lisab, et põhiturniiri kolmanda koha tõttu on vastase võidukohustus suurem. Mõlemad, Kuusmaa ja Vasar annavad kui ühest suust mõista, et ootavad vilistama tugevaid kohtunikke, kes suudavad mängu kontrolli all hoida, sest senistes duellides on olnud palju provotseerimist.

Rakvere – Pärnu

Põhiturniiril mängiti 2:2 (79:91, 87:94, 91:73, 102:76).

Ehkki need meeskonnad asuvad erinevalt Raplast ja Valgast põhiturniiri tabelis kõrvuti, peetakse erinevalt eelpool vaadeldud paarist siin üht meeskonda suuremaks soosikuks. Jutt käib mõistagi valitsevast pronksiklubist Tarvast – seda vaatamata asjaolule, et Pärnu tegi klubi ajaloo parima põhihooaja, võites ligi pooled mängud.

"Paberil on jõudude vahekord vastaste kasuks," tõdeb ka Pärnu abitreener ja president Mait Käbin. "Eelkõige teeb vahe sisse Ross ja tähtsaim ongi see, kuidas suudame tema küsimuse lahendada."

Tarva peatreener Andres Sõber märkis, et Käbini poolt viidatud Brandis Raley-Ross teatas hiljuti, et on suveks kutsutud Las Vegasesse New York Knicksi laagrisse. "Ross on heas vormis, Mario Paiste on pärast vigastuspausi tagasi, oleme stardivalmis ja tahame oma asjad ära teha. Pärnu peab kõvasti tuld andma, et meid 3:0 võita," lõi Sõbras play-off’i hasart juba välja. "Jah, võtan hooajalõpu mänge ikka naudinguga. Oleme viimasel viiel aastal jõudnud nelja parema sekka."

Pärnu võinuks "valida" veerandfinaalivastaseks Rapla, kui poleks läinud põhimeesteta külla tulnud Rockile tuupi tegema. Käbini sõnul ei mõelnud aga keegi niipidi: "Säärane võidumäng andis kuhjaga positiivseid emotsioone nii meeskonnale kui Pärnu korvpallile üldiselt. Positiivsus motiveerib alati paremini!"

Tema hinnangul on Tarval Rossi kõrval teine suur trump kodupublik – virulastel on ses seerias koduväljakueelis. Tarvas laadis vahepeal kolm päeva traditsiooniliselt Haapsalus akusid. Kas hooaega Kalev/Cramos alustanud koondislane Reinar Hallik kerkib Rossi kõrval teiseks liidriks? "Miks mitte, ta on jõudnud tasapisi üha paremasse vormi. Vahel jääb trennis suu lahti. Usun, et koondis saab Reinariga endiselt arvestada, sest palju meil on mehi, kes julgevad 5000 inimese ees palli korvi visata?" küsib Sõber retooriliselt.

* * *

Tarvas – Pärnu alustavad täna, Rapla – Valga ja Rock – TLÜ/Kalev homme.