Rõõmus neljapaat Zagrebi sõudekanalil pärast esikoha võitmist: Kaspar Taimsoo (vasakult), Tõnu Endrekson, Sten-Erik Anderson, Allar Raja. Foto: FRED KILLING
Sõudmine
15. aprill 2015, 07:00

Sõudekoondise aasta eesmärk: medal suurvõistluselt ja kaks paati olümpiale

Eesti sõudekoondis avas hooaja traditsiooniliselt nädalavahetusel Horvaatias peetud kontrollvõistlusega, mis meie neljapaadil õnnestus võita. Hooaeg on tavalisest tähtsam, sest mängitakse välja enamik Rio olümpiakohtadest.

Koondise peatreeneri Matti Killingu sõnul on meil praegu kuus maailmatasemel meessõudjat. Neid on treeningute käigus tõstetud erinevates kombinatsioonides erinevatesse paatidesse sihiga leida optimaalseimad kooslused. Aasta eesmärgi saab kokku võtta järgmiselt: kahe- ja neljapaadile olümpiakoht, lisaks suurvõistlustelt vähemalt üks medal.

"Alaliit ihkab võimalikult rohkem olümpiakohti, kuid MMi või EMi medalitest oleme juba mitu aastat ilma jäänud ja ihkame ka mõne autasu teenida. Praeguseks oleme jõudnud järeldusele, et läheme viimase võistluse koosseisudega edasi, samad paatkonnad stardivad mai alguses esimesel MK-etapil Bledis," rääkis Killing.

Neljapaat koosseisus Kaspar Taimsoo, Tõnu Endrekson, Sten-Erik Anderson, Allar Raja teenis Zagrebi regatil võõrustajate ees meeldiva esikoha. Kahestel arvestatakse meie esiduona Kaur Kuslapi ja Andrei Jämsäga, kes lõpetasid viiendana, kuid Kuslap oli võistluse eel nädala haigevoodis ja Killing näeb paatkonnal selget olümpiapotentsiaali. Samas hingavad neile kuklasse Geir Suursild ja Joosep Laos.

"Kuslapi haiguse tõttu ei saanud kahesest veel täit pilti ette," tõdes Killing. "Kui kombineeriksime eriti tugeva kahepaadi, teeksime neljase liiga nõrgaks. Kokkuvõttes panustame sellele, et kõik paatkonnad saavutaksid parima võimaliku koostöö. Sõudmises ei pruugi 1+1 olla alati 2, vaid võib heal juhul olla ka 2,5 või 3."

Esimene vahekokkuvõte tehakse pärast mai lõpus Poznanis peetavat EMi. Kui lehekuu võistlustel ei lähe kõik soovitud moel, vaadatakse asjad ümber ning jaani-päeva eel jäetakse Vareses peetav MK-etapp vahele. Kindlasti lüüakse juuli keskel kaasa viimasel MK-etapil Luzernis. Olümpiakohti välja selgitav MM peetakse augusti lõpus-septembri alguses Prantsusmaal Aiguebelette’is.