Dortmundi Borussia peatreener Jürgen Klopp teatas täna, et lahkub pärast hooaja lõppu ametist.Foto: SASCHA SCHUERMANN
Spordiblogi
15. aprill 2015, 16:58

Ott Järvela | Jürgen Klopp – tänapäeva kollase muinasloo peakangelane (4)

Euroopa tippjalgpalli (piiriks sean siinkohal enamvähem püsiva osalemise Meistrite liigas) võluvaima klubi Dortmundi Borussia peatreeneri Jürgen Klopi otsus amet käesoleva hooaja lõpus maha panna on kurb, aga paratamatu sündmus. Kollane muinaslugu saab otsa.

Kloppi ei vallandatud, vaid mees leidis ise, et on end praeguses ametis ammendanud. Seitse aastat on tipptreeneri kohta tänapäeval niigi väga pikk ametiaeg. 27 aastat järjest Manchester Unitedi juhendanud Alex Ferguson oli üks ja ainus erand, millesarnaseid ettenähtavas tulevikus enam ei näe.

Kloppi Borussia-aegade pärand on aga võimas. Mitte ainult vägevate sportlike saavutuste (näiteks 2012. aasta meistritiitel + karikavõit on Borussia 105aastase ajaloo ainuke duubel), vaid ennekõike just hingelise kosutuse poolest, mida tema juhendatud Borussia meeskond on ilusamast, rahavõimu-vabamast, eetilisemast, hingestatumast ja romantilisemast jalgpallist unistavatele vutisõpradele (neid ei ole vähe!) pakkunud.

Borussia spordidirektori Michael Zorci hinnang on tabav: "Borussia on seitsme aastaga kirjutanud valmis ja etendanud moodsa jalgpalli muinasloo, mille peakangelaseks on olnud Jürgen Klopp." Siinseid ridu kirjutades tabasin end ümisemas Terminaatori pala "Tänapäeva muinaslugu"...

Kloppi parima, viie tärni Borussia igast tahust kiirgas kirgast vaimu, ürgset tahe, nooruslikku seiklushimu ja "Üks kõigi, kõik ühe eest!" mõttelaadi. Need on omadused, mida jalgpall võiks ja peaks väärtustama, ja mille vallandajaks Borussias oli Kloppi karisma. Kollastes särkides meeskonda oli võimatu mitte imetleda.

Muinasjutulisust lisasid tõigad, et Borussia võitis kaks järjestikust meistritiitlit peamiste rivaalidega võrreldes kesise eelarve toel (loe: mängijate värbamisel ja arendamisel väga tarku otsuseid tehes) ning olukorras, kus Saksamaa klubijalgpalli valitseja Müncheni Bayerni võimsus üha paisus.

Olgu lisatud, et Kloppi juhendamise ajal on Borussia finantsolukord tohutult paranenud (teenistuselt ollakse maailma 11. vutiklubi), aga laristamist seal jätkuvalt endale ei lubata.

Kloppi fenomeni muutis ainulaadseks tema sundimatus. Kui Borussia langes märtsis Meistrite liigast kodus Torino Juventuselt saadud 0:3 kaotusega, tegi juhuslik möödakäija mobiilifoto, kuidas dressides Klopp, seljakott seljas, inimtühja tänavat mööda Westfaleni staadionilt kodu poole vantsib. Kas keegi kujutab säärases olukorras ette Jose Mourinhot, Arsene Wengerit, Carlo Ancelottit või Laurent Blancit? Ei. Ja see Kloppi teistest treeneritest eristabki.

Veel mõned näited. Jõulude ajal viis Klopp Borussia meeskonna kõrtsi, kus nad baarileti taga tööle asusid ja klubi fännidele õlut valasid. Enne matši Arsenaliga loobus Klopp treeningust staadionil, vaid korraldas selle Londoni kesklinnas asuvas pargis. Lisaks sundimatu suuvärk, mis paneks tunnustavalt kulmu kergitama isegi Andres Sõbra. Superluks pakett.

Vaieldamatult Euroopa ihaldatuimate jalgpallitreenerite esikolmikusse kuuluv Klopp märkis, et ei kavatse vahe-aastat võtta (nagu Pep Guardiola pärast FC Barcelonast lahkumist), aga pole enda sõnul ka ühegi klubiga ühenduses olnud. Sakslase vabanemine muudab turuolukorra põnevaks.

Inglismaa kõrgliigas neljandal kohal asetsev Manchester City on pikalt noolinud Guardiolat, kes aga aasta veel kindlasti Bayernis püsib. Kas uues olukorras teeb Man City kannapöörde ja kosib Kloppi? Mida arvab asjast Madridi Real, kes on alati valmis peatreenerit vahetama? Londoni Arsenal on variant, samuti Pariis Saint-Germain.

Põnev, kuhu Klopp maabub. Ning eriti põnev, mida ta uues töökohas korda saadab? See toob selgust küsimusele, kas Kloppi fenomen toimis ainult Borussia ainulaadses, hipiliku hõnguga õhkkonnas või on tegu võimega, mis saadab sakslast sõltumata töökohast.

Enne uusi seiklusi hoolitseb Klopp, et Borussia lõpetab kannatustest kubisenud hooaja väärikalt. Ei tasu alahinnata lahkumisteate motiveerivat mõju. Bundesliga 10. kohalt saab allesjäänud kuue vooruga esikuuikusse tõusta küll (näiteks Ragnar Klavani koduklubi Augsburgi sealt tõrjudes). Ning Saksamaa karikasarja poolfinaalis kohtub Borussia Bayerniga. Võit seal oleks Kloppile ideaalne lahkumiskingitus.

Jürgen Kloppi saavutused Dortmundi Borussias:

- Saksamaa meister 2011, 2012
- Saksamaa karikavõitja 2012
- Saksamaa superkarikavõitja 2013, 2014
- Meistrite liiga hõbe 2013
- 5 järjestikust võitu Bayerni üle 2010-12
- kogusaldo Bayerni vastu: 8 võitu, 3 viiki, 10 kaotust