Pildimeenutus aprillikuiselt võistluselt Horvaatias, kus paadis istuti järjekorras Kaspar Taimsoo (vasakult), Tõnu Endrekson, Sten-Erik Anderson, Allar Raja. Pärast MK-etappi on nüüd uuesti jõutud sama asetuseni.Foto: Fred Killing
Sõudmine
27. mai 2015, 07:00

Kas kohtade vahetus paneb eestlaste paadid EMil liikuma? (4)

Maikuu alguses peetud sõudmise MK-sarja esimene etapp ei toonud eestlastele rõõmu, A-finaali ei jõudnud ükski paatkond. Reedest pühapäevani peetakse Poznanis EM, kas nüüd tulemused paranevad?

"Oleme vahepealsel ajal teinud trenni ja lihvinud koostööd. Arvan, et MK-etapp läks vähese kokkusõidu nahka, me ei saanud paate kõige paremini jooksma. Pärast toda võistlust vahetasime paatides mehi ringi ja usun, et koostöö on läinud paremaks," rääkis Eesti koondise peatreener Matti Killing.

Tema võttis Poznani teekonna maad mööda ja koos paadiga ette eile, sportlased siirduvad täna võistluspaika õhuteed pidi.

"Neljapaadis istus MK-võistlusel Tõnu Endrekson paadis "number kahe" kohal, tõstsime ta "kolme" peale ehk ta vahetas Sten-Erik Andersoniga kohad," tõi juhendaja välja meie suurema lootuse, neljapaadi muudatuse.

Milleks see aga üldse kasulik on? "Tegelikult panime Tõnu kohe alguses "kolme" peale. Kuid ta oli kaks hooaega neljapaadist eemal olnud, koostöö oli alguses rabe. Sõitsime aprillikuus Horvaatia-võistlusel niisuguses järjestuses, kuid kõige paremini ei läinud. Kahel eelmisel aastal oli eessõudja Kaspar Taimsoo selja taga harjunud istuma Sten-Erik. Proovisime siis ka sedamoodi, kuid nüüd vahetasime mehed tagasi.

Praeguseks on Tõnu aga tabanud paatkonna koostöö ära, ta on kahtlemata võimas sõudja ja eeldatavalt "kolme" kohal kasulikum. Kaspar dirigeerib ees rütmi, teised ei pea pead vaevama, vaid ainult aerudele vajutama. Loodame, et paatkond toimib niimoodi paremini, treeningutel tehtud kontrollsõidud on näidanud edasiminekut. Kas ka mehetegudeks, saab viie päeva jooksul selgeks," selgitas Killing neljapaadi toimemehhanismi.

Ka kahepaadimehed vahetasid omavahel kohad, Andrei Jämsä tõsteti Kaur Kuslapi asemele eessõudjaks. "Ka see paat tundub treeningutel niimoodi parem. Loodame, et Andrei ja Kaur saavutavad ka stabiilsuse," märkis Killing.

Eestist osalebki Euroopa meistrivõistlustel kaks paatkonda, finaalid peetakse pühapäeval.