Tallinna Levadia kohtub Meistrite liiga esimeses eelringis Põhja-Iirimaa tšempioni Belfasti Crusadorsiga.Foto: LAURA OKS
Spordiblogi
22. juuni 2015, 13:45

Ott Järvela | Tallinna Levadiat tabas kaks korda loosiõnnetus, aga seejärel loosiõnn (2)

Eesti jalgpalli alanud suvel eurosarjades esindavad neli klubi (Tallinna FC Levadia, Sillamäe JK Kalev, Tallinna FC Flora, Nõmme FC Kalju) saavad Euroopa Jalgpalliliidu (UEFA) peakorteris toimunud loosimisel teada vastased esimeseks eelringiks ja ka selle, kellega edu korral teises ringis kohtutakse.

Tallinna FC Levadia | Meistrite liiga 1. eelringiks olid Levadia variantideks Gibraltari, San Marino, Fääri saarte ja Põhja-Iirimaa meistermeeskonnad. Siililegi selge, et kahe esimese sportlik tase kahe tagumise omast kehvem, kusjuures vaatamata Fääri saarte (klubi)jalgpalli vaieldamatule arengule viimase viie aasta jooksul oli neliku ebasoovitavaim variant Põhja-Iirimaa tšempion Belfasti Crusaders.

Levadia just Crusadersiga ka kokku loositi. Lisaks satuti 2. ringi silmas pidades loosiurni, kus vastane tuli seltskonnast Rumeenia, Bulgaaria, Horvaaria, Serbia, Ungari ja Albaania meister. Alternatiivsesse loosiurni maabumise korral olnuks potentsiaalsete vastaste valik märgatavalt ahvatlevam (nii sportlikus kui ka publikuhuvi võtmes) – Šotimaa, Valgevene, Soome, Rootsi, Norra või Taani meister.

Kolm õnneks kohtuseadus ei olnud, sest kahe loosiõnnetuse järel koges Levadia ka õnne, kui UEFA peasekretär Gianni Infantino ja võistluste direktor Giorgio Marchetti panid nad paari Albaania meistriga Skenderbeu Korce, kes oli 17 asetatu klubi seas nõrgima koefitsiendiga.

Viis aastat järjest Albaania meistriks tulnud Skenderbeu on senise nelja Meistrite liiga hooaja jooksul suutnud esimese tõkke ületada vaid korra - 2013 suvel alistati Bakuu Neftši (Aserbaidžaan). Levadiat või Crusadersit ei oota teises ringis midagi lihtsat, aga kahtlemata on tegemist alistatava vastasega. Bukaresti Steaua, Razgradi Ludogorets, Zagrebi Dinamo või Belgradi Partizan seda polnuks. Videotoniga olnuks keeruline.

Levadia mängiv 1. eelringis kordusmängu Crusadersi vastu kodus ja edu korral on olukord sama ka 2. eelringis Skenderbeu vastu. Mängude järjekord omab eurosarjades aga edasipääsušansse silmas pidades  aasta-aastalt väiksemat tähtsust.

Olgu lisatud, et Skenderbeu alistamise korral ootav 3. eelring on juba väga magus. Kui seal võidetakse (oleme ausad, ebatõenäoline), on tagatud koht Meistrite liiga play-off'is, mille võitja pääseb Meistrite liiga ja kaotaja Euroopa liiga alagrupiturniirile. Kui 3. eelringis kaotatakse, ootab ees Euroopa liiga play-off (kus Levadia kaotas 2009 Galatasaray'le ja Nõmme Kalju 2013 Dnipropetrovski Dniprole).