VALUS: Poolatar Judyta Niepogodaga (vasakul) Andra Ahole ei halastanud, aga 20aastane eestlanna lõi võimaluse korral samamoodi vastu. Foto: Alar Truu
Spordivaria
19. oktoober 2015, 07:00

Andra Aho võitles Tallinnas K-1 matšis Judyta Niepogodaga nagu võrdne võrdsega ja kaotas lisaajal

Kui ärevalt põksub ema õrn süda, kui tema modellimõõtu tütar võitleb musklis poolatariga? (9)

Möödunud laupäeva õhtu: Tallinnas Saku suurhallis on rohkem kui 3000 pealtvaatajat! Mainekal K-1 võistlusel "King of kings" on ringi tulemas naised – kodupubliku lemmik Andra Aho ja poolatar Judyta Niepogoda. Välimuse järgi hinnates sobiks 20aastane eestlanna pigem modellilavale kui võitlema endast ligi kümme aastat vanema musklis naisega. K-1 on karm lahing, kus lüüakse käte ja jalgadega, vastavalt reeglitele on kohal kiirabibrigaad. 

"Kehast oli näha, et vastane on väga tugev. Küllap ta võttis ka kaalu alla, käsivars oli hoopis teistsugune," räägib Andra treener Kevin Renno. Ja lisab muigamisi: "Andra on alles tütarlaps, kellel on natuke beebirasva peal."

Ometi kohtus piiga hiljuti veel tugevama vastasega. "MK-etapi finaalis oli rootslanna, kes kuulub Tai poksis maailma eliiti," lausub Kevin. "Ta on eriti tugev ja Andra sai oma esimese kaotuse. See naine nägi välja nagu mees, talle oleks pidanud testosteroonitesti tegema."

Elu on üldse ohtlik

Samas osutab Kevin hoolealuse trumbile – tugevale vaimule. "Oleme käinud kikpoksi ja Tai poksi Euroopa meistrivõistlustel, kus Andra sai esikoha," arutleb ta. "Seal olid ka meie poisid, kes kaotasid juba esimeses matšis. Nad rääkisid, et sooviksid endale Andra närvikava. Poistel oli ringi minnes tunne, et tahaks nutma hakata ja ära joosta, kõhus keeras. Kuid Andra läheb ringi külma kõhuga, teeb töö ära ega tee teist nägugi."

Õpilane kinnitab treeneri sõnu. "Võistluspäev on nagu päev ikka," sõnab ta malbelt. "Arvan, et lähedased muretsevad palju rohkem kui mina." Hallis jälgivad K-1 mõõduvõtmisi Andra ema Siret Aho ja vanaema Helgi Grünbaum. "Ma ei saa öelda, et võitlust on kerge vaadata," nendib Siret. "Aga et see pole mul esimene kord, siis on lihtsam."

Siret jätkab: "Mulle on öeldud: õudne ja jube ala, ära luba Andral sellega tegelda! Kuid tipptasemel on ohtlikud kõik alad peale malemängu. Vaadake, milliseid piruette teeb Kelly Sildaru – need on ju väga ohtlikud. Kuna see on mu tütre ­valik, siis ma toetan teda!"

Ühtlasi tõdeb Siret, et elamine on üleüldse ohtlik. "Palju kahjulikum on joomine ja niisama ringi laaberdamine," mõtiskleb ta. "Minu arvates on hull hoopis see, kui noortel inimestel pole eesmärki. Sport on ikkagi tervislik eluviis."

Siret oli sõudja ja võitis Eesti tasemel medaleid. "Toona öeldi samuti, et sõudmine pole naiselik ala," märgib ta naerdes. "Muide, nii mina kui ka Andra olime juba lasteaias sportlikud. Andra läks viimases rühmas šõutantsu, millega tegeles kaheksa aastat. Kõik sai alguse minu emast, kes käib 73aastaseltki ujumas ja võimlemas. Andra harrastas samuti ujumist ja hiljem huvitus poksist."

Tütre matš poolatariga tekitas Siretis vastakaid tundeid. "Teadsin, et ta on tugev ja palju vanem. Ei saa tahta, et Andra nii noorelt võidaks. Aga kolme raundi põhjal pidanuks minu meelest võit kuuluma Andrale! Pole midagi, küll ta võidab, kui saab sama vanaks kui poolatar. Andra on hästi tasakaalukas ja mõistlik. Eks puberteediiga oli raske, aga ühel päeval sai see läbi. Nüüd ei ole mingisugust tšillimist."

Kohtunikud määrasid Andra ja Judyta kohtumises võitja alles lisaaja põhjal. Eks seegi näita, et noor eestlanna võitles kiiduväärselt. Esialgu oli reglemendis kirjas, et raundid kestavad kaks minutit, paraku vältasid nad hoopis kolm minutit.

Võistluse eel söömata

"Ma sain alles ringis aru, et raund polnud kaks minutit, see mängis ka rolli," tunnistab Andra. Kevin lisab: "Sellest tuleb korraldajatega rääkida. Kes niisuguse apsaka sisse lasi? See on väga suur vahe!"

Kevini hinnangul puudus Andral tavapärane särts. "Kardan, et see oli seotud kaalu ­võtmisega. Andra kaalus vahepeal juba 57,5 kilo, aga siin oli kategooria -54 kilo. Protsentuaalselt on see suur kaalukaotus, kui pead vee arvelt alla võtma. Üleeile õhtul oli väike vann, kus ta higistas ühe kilo välja. Järgmisel päeval oli vaja söömata ja joomata joosta ning higistada higistamisdressis ja saunas."

Andra kinnitusel oli kaalu langetamine ränk katsumus. "Nii tuli esimest korda elus ­alla võtta," märgib ta. Ühtlasi avaldab piiga, et sõi võistluseelsel õhtul ühe jäätise: "Mul oli väga raske, praegu on suur joogijanu. Käisin hiljuti Tais ja sõin vahel rohkemgi kui Kevin, sellest kaal juurde tuligi."

Matši ajal karjus treener keset melu õpilasele, et pane veel üks paremsirge. Kas seda oli üldse kuulda? "Kuulsin ikka," vastab Andra. "Eks ma üritasin. Mõnikord õnnestus, mõnikord mitte."

Kevin täiendab: "Täna karjusin hääle ära. Andra teadis küll, mida on vaja teha – väga palju tööd, jõuga polnud vaja lüüa. Võib-olla see oligi enne MMi vajalik kogemus."

Kikpoksi MMile sõidab Andra pühapäeval. "Vorm on olemas, seda tuleb lihtsalt hoida," rõhutab Kevin. "Õnneks võistleb ta seal kategoorias -56 kg, nii et kaalu ei pea enam kaotama."

Jõudu on juurde vaja

Pärast MMi keskendub Andra harjutamisele. "Võtame käsile füüsilise vormi ja lihase poole," selgitab Kevin. "Viimastes matšides, mis lõppesid kaotusega, oli näha, et laps võitleb naistega. Kehaliselt tugevad vastased löövad ta tasakaalust välja. Samas on Andra võitnud väga tugevaid ja kogenud naisi. Aga siis oli tal esimeste matšide tuhin sees, ei olnud mingit hirmu ega väsimust, ta lihtsalt läks ja tegi."

Kellelgi ei tasu arvata, et Andra treenib vähe. "Enne võistlusi harjutasin kaks korda päevas, treeningud kestsid poolteist kuni kaks tundi," räägib ta. Kevin paneb i-le täpi: "Andra aeg on alles ees. Ta on juba praegu hüpanud üle oma varju ja näidanud tohutult häid tulemusi. Andra on tõeline talent, kes pühendub spordile. Tänu temale on ala Eestis iga aastaga populaarsemaks muutunud. Kõik näevad, et see pole nii robustne sport, nagu arvatakse. Ka ilusad naised saavad seda harrastada!"