Palliga on Jaan Puidet.Foto: LAURA OKS
Korvpall
21. oktoober 2015, 17:09

Rootsi siirdunud korvpallikoondislane Jaan Puidet: õppisin meeskonna liikumisi laua peal, mängijateks küünlad ja muud asjad

Viimased neli aastat TTÜs mänginud Eesti korvpallikoondisessegi kuulunud Jaan Puidet siirdus esmaspäeval Rootsi kõrgliigaklubisse Jämtland. Puideti sõnul tuli otsus välismaale minna raskelt.

23aastane tagamees oli möödunud hooaegadel tudengimeeskonna üks olulisemaid lülisid ning näiteks eelmisel hooajal tõi ta TTÜ särgis Eesti meistrivõistlustel keskmiselt 9,4 punkti, 8,3 lauapalli ja 4,3 resultatiivset söötu.

Puidet on Östersundis kohal olnud esmaspäevast saati ning mehe käsutuses on klubi antud korter. "Linn on hea hubane ning kõik kohad on viieminutilise jalutuskäigu kaugusel. Östersund meenutab Kristiine linnaosa või Rakveret, võõrast tunnet pole üldse tekkinud," muljetab pallur.

Eestlane pole Jämtlandis ainus leegionär, sest lisaks Puidetile on meeskonnas ka horvaat ning kaks ameeriklast. Kuigi enamik mängijatest on rootslased, on võistkonna töökeeleks inglise keel.

Puidet sai Rootsi kõrgliigas pärast nelja mängu eelviimast ehk kümnendat kohta hoidva klubi huvist teada nädal tagasi Lätis, kus TTÜ Balti liigas 59:65 Jurmalale kaotas. Kas otsus Skandinaaviasse siirduda tuli lihtsalt? "Üldse mitte, kaalusin seda mitu päeva," ütleb mängija, lisades, et otsuses mängis suurt rolli küsimus, kas juuratudeng saab kooliteed TTÜs jätkata. Mehe õnneks saab ta haridust läbi interneti Eesti tippülikoolis edasi omandada.

Suvel koondisesse kuulunud pallur oli kahe hooaja vahel tahetud mees. "Peaaegu kõik Eesti klubid võtsid ühendust, peale Rakvere Tarva. Tunti huvi, mis teen, aga kooli tõttu ei tahtnud ma TTÜd jätta."

Mitmekülgsus peab jätkuma

Puidet on rääkinud ka Jämtlandi peatreeneri Torbjörn Gehrkega ning 48aastane rootslane soovib, et mängumees jätkaks TTÜs sissetallatud rada. "Et nopiksin lauapalle ja looksin teistele võimalusi. Muud minult ei oodata, küll teised asjad ise juurde tulevad."

194 cm pikkune tagamees on korvpalliväljakul harjunud mängima viskava tagamängija või väikese ääre kohal, kuid Jämtlandis võib ta oma mitmekülgsuse tõttu pallida ka mängujuhi või isegi suure ääre positsioonil. "Peatreener ütles, et mänguajast ei tohiks puudust tulla," mainib Puidet.

Gehrke soovib, et Jämtland mängiks kiiret korvpalli, mis Puidetile probleeme ei valmista, kuna TTÜgi mänguplaan on selline. "Kui võimalus tekib, siis lähme kohe kiirrünnakule, et kergeid punkte saada," selgitab maarjamaalane.

Kuna Puidet on Rootsis olnud vaid paar päeva, pole ime, et meeskonna liikumised pole talle veel kristallselged. "Esimesel kahel õhtul võtsin küünlaid ja muid asju ning mängisin liikumised laua peal välja, et need kuidagi selgeks saada. Rünnakujooniseid on palju, aga kaitsejoonis on lihtsam, sest on TTÜle sarnane."

Rootsi kõrgliiga debüüdi teeb Puidet homme, kui Jämtland sõidab külla tabelis teist kohta jagavale Borasele (kirjas kolm võitu ja üks kaotus, Jämtlandil võit ja kolm kaotust).