Prantsuse siseminister Bernard Cazeneuve ja president Francois Hollande kriisikoosolekul.Foto: AFP/Scanpix
Maailm
14. november 2015, 01:11

VIDEO | Hollande kuulutas välja eriolukorra: Prantsusmaa sulgeb oma piirid (44)

Prantsusmaa president Francois Hollande pöördus pärast Pariisis toimunud võikaid terrorirünnakuid, kus on hukkunud vähemalt 60 inimest, oma rahva poole: "Palun kõigil jätkuvalt uskuda meie politseijõudude võimekusse oma rahvast terrorismi eest kaitsta. Elagu vabariik, elagu Prantsusmaa!"

Pariisi kesklinnas toimunud pommiplahvatustes ja tulistamistes on hukkunud vähemalt 153 inimest. "Olukorda võivad sekkuda Pariisi piirkonnas paiknevad sõjaväeüksused kindlustamaks, et rohkem rünnakuid toime ei panda," ütles Hollande, et pealinna suunatakse lisajõude.

"Kuulutasin Pariisis välja eriolukorra, mis tähendab, et mõnedele paikadele linnas ligipääs suletakse ja inimeste liikumist piiratakse, samuti võidakse teha kiireid otsuseid vahistamiste osas," kirjeldas Hollande hetkeolukorda. "Teine suurem otsus: sulgeme piirid, et keegi kes on plaaninud või läbi viinud teinud kuritööd ei saaks riigis vabalt liikuda."

President palus rahval säilitada rahu ja näidata lahkust nende suunas, kes on rünnakutes saanud kannatada. "Prantsusmaa peab püsima tugevana. Esitan kõigile inimestele üleskutse käituda vastutustundlikult.

Terroristide eesmärk on panna meid kartma. Meil on tõesti põhjust hirmu tunda, aga hirmuga vastakuti seistes on see riik alati kasvanud tugevamaks," rääkis Hollande, kes käis täna vaatamas ka Prantsusmaa ja Saksamaa jalgpallilahingut, ent tuli sealt läheduses toimunud pommiplahvatuste tõttu evakueerida.