Sõudjate neljapaat: Kaspar Taimsoo, Tõnu Endrekson, Allar Raja, Andrei Jämsä.Foto: LAURA OKS
Sõudmine
20. jaanuar 2016, 22:32

Eesti sõudjad on Portugalis treeninglaagris: ega peale treenimise ja viinamarjade kasvatamise muud teha polegi

Üle kümne päeva tagasi Põhja-Portugali Pocinho väikeasulasse treenima lennanud paarisaeru neljapaadisõudjad said algavaks olümpiahooajaks enda käsutusse tuliuue Filippi-firma aluse ning naudivad meeldivaid ja professionaalseid treeningtingimusi, kirjutab Eesti Sõudeliidu koduleht.

Koondise peatreener ja neljapaadi juhendaja Matti Killing märkis, et itaallaste kuulus paadikompanii on juba alates 2009. aastast, mil Allar Raja ja Kaspar Taimsoo maailmameistrivõistlustel pronksi võitsid, tipptegijaid omalt poolt aidanud.

„Oleme hooaja alguses neilt tuliuue paadi saanud ning kui võistlused läbi, müüvad nad selle edasi. Ka olümpiahooajaks pakuti meile sama diili ning nii saime laagrisse minnes Donoraticos asuvast tehasest uue aluse juba kätte", selgitas Killing.

Rio-hooajal saavad eliitmehed aga maailmakarikasarja avaetapil Itaalias Vareses veel teisegi paadi, et siis tekiks võrdlusmoment, milline paat olümpiamängudeks Lõuna-Ameerikasse saata. Teisega jätkatakse ettevalmistust Euroopas.

„Idee poolest on mõlemad alused sama malli, kuid selge on ka see, et identseid pole olemas. Näiteks 2010. aastal katsetasime viite erinevat kahepaati, kuid ükski polnud nii hea, kui meie vana alus. Alles 2013. aasta Austraalias toimunud võistluse jaoks suudeti valmistada meile väga hea paat“, selgitas peatreener valikute keerukust ja tagamaid.

Ka tarnis Filippi uue kahepaadi Kaspar Taimsoole ning Tõnu Endreksonile, mida kohe ka katsetama asuti. Seni sõuti sakslaste Empacheril, mis peatreeneri sõnul on veidi erineva „jooksukultuuriga“. „On hea, kui erinevad paadid on ühe malli omad. Need on detailid, mis suuresti treeningute kvaliteeti võivad mõjutada“, täpsustas Killing.

Kuidas on aga Filippiga suudetud toetustehinguni jõuda? „Ühelt poolt on põhjuseks muidugi meie stabiilne ja tugev esinemine, teisalt aga saab kõik võimalikuks tänu headele suhetele“, märkis Killing, viidates sellega Baltimaades paadifirma toodangut edasimüüva Penteeri pealiku Mihkel Klementsovi tänuväärsele panusele.

Lisaks neljasemeestele on Portugalis harjutamas pärnakad Sten-Erik Anderson, Geir Suursild ning Tallinna mees Oskar Kuzmin. Koondislaste lihashooldusega tegelb füsioterapeut Liisbet Puust.

Pochinos on äsja lõppenud suur vihmaperiood, mistõttu jõevool on tavapärasest kiirem ja tülikam. „Nagu kevadine Tartu. Tuuled meid õnneks kimbutanud ei ole ning kui mõõdukam tuul puhubki, siis lainet siin ei teki“, kirjeldas treener ilmastikuolusid.

Kogu füüsiline keskkond ja sõudekeskuse tingimused on tipptasemel. Killingu sõnul on treenimiseks kõik olemas – 90 meetrit pikk ja korraga 60-le atleedile kasutamiseks mõeldud jõusaal, peagi ka ujula, mis pidavat töökorda saama veebruariks, mil sealkandis ollakse teist laagrit.

Saunagi lubatakse, aga selle mõnusid saab nautida hiljem – siis, kui katsetused saavad tehtud.  Uus sõudekeskus olevat eksklusiivne, personal sõbralik ja väga abivalmis.

„Puudustena saab välja tuua vabaaja veetmise võimaluste puudumise ning lähim pood asub 5 kilomeetri kaugusel. Ega meil seetõttu peale treenimise ja viinamarjade kasvatamise muud teha polegi“, muigas Killing.