Michael Schumacher (vasakul) ja tema toonane boss Ferraris Luca di Montezemolo 2009. aastal tehtud pildil.Foto: Reuters / Scanpix
Vormel 1
6. veebruar 2016, 14:55

F1 arst: mida Ferrari bossi Schumacheri kohta öeldu õieti tähendas? (4)

Ferrari vormelimeeskonna endine boss Luca di Montezemolo teatas mõne päeva eest, et üle kahe aasta koomas olnud Michael Schumacheri kohta pole häid uudiseid. Mida võeti kohe nõnda: "uudised, mis pole head".

Endine F1 sarja arst Gary Hartstein arutleb oma blogis, mida Ferrari bossi sõnum võis tähendada. Ta alustab sellest, et selget tähendust sellel pole. Küll märgib Hartstein, et Schumacheri perekonna vaikimisele vaatamata võib kindel olla ühes: kui neil oleks edasi anda MÕNIGI hea uudis, oleks me selle juba saanud. Perekond lubab lähisõpradel teha vaid avaldusi stiilis "ta võitleb".

"Mida teame kaks aastat pärast tõsise peavigastuse saamist, on see, et ülisuure statistilise tõenäosusega pole patsiendi kliiniline seisund muutunud. Minimaalselt teadvusel olevate patsientide kehad kaotavad tasapisi neile pandud funktsioone. Pidev meditsiiniline järelevalve aitab neid protsesse vaid aeglustada.

Mis juhtub? Lihased närbuvad ning see tekitab paljusid teisi komplikatsioone. Sellistel patsientidel tekivad enamikul juhtudel organismi nõrgenemise tõttu kopsu- ja põiepõletikud. Samuti avaldab pidev lamavas asendis olemine teatud elunditele liigset survet ning ahendab seetõttu veresooni. On võimalik, et di Montezemolo viitas just ühele nimetatud komplikatsioonidest," saab Hartsteini jutu lühidalt kokku võtta.

Tohter lisab, et kui midagi oleks tõeliselt kehvasti, siis Schumacheri perekond ka lõpuks teataks sellest.