Tennisereket ja -pall.Foto: AFP / Scanpix
Tennis
9. veebruar 2016, 17:55

UUS SKANDAAL! Briti väljaanne tõi ITFi varjatud kihlveojuhtumid kalevi alt välja

Briti väljaanne The Guardian paljastas täna, et kaks rahvusvahelist tennisekohtunikku on saanud salaja töökeelu ning neli õigusemõistjat seisavad tõsiste korruptsioonisüüdistuste tõttu silmitsi eluaegse keeluga. Rahvusevaheline tennise föderatsioon (ITF) pole neist juhtumitest varem kõssanud.

Kasahstani kohtunik Kirill Parfenov teenis möödunud veebruaris ITFilt eluaegse keelu, sest meelitas Facebookis üht teist kohtunikku tulemustega manipuleerima. Möödunud aasta augustis määras ITF aastapikkuse keelu Horvaatiast pärit kohtunikule Denis Pitnerile, kes logis regulaarselt sisse kihlveokontori kontole, millelt tehti panuseid tennisematšidele.

Mõlema juhtumi ühine nimetaja on, et patud puudutavad ITFi Futures Touri ehk kõige madalama taseme profiturniire. Samuti see, et ITF vaikis neist juhtumitest kuni Guardiani surveni.

Käimasolev juurdlus puudutab Kasahstanist, Ukrainast ja Türgist pärit kohtunikke, keda süüdistatakse kihlveosündikaatidelt altkäemaksu võtmises ning vastutasuks Futures Touri matšide otsetulemuste mõjutamises. Kuidas süsteem toimis?

1) Madala tasemega profiturniiridel peavad kohtunikud tihtipeale käsitsi (st tahvelarvuti abil online-süsteemi) skoori sisestama. Sealt liigub info ITFi partneri Sportradari valdusesse, kes omakorda vahendab seda kihlveokontoritele ning viiamsed omakorda kohendavad vastavalt reaalaja skoorile oma koefitsiente.

2) Nelja ülalmainitud kohtunikku süüdistatakse selles, et nad venitasid meelega skoori sisetamisel, et anda panustajatele aega liigutada raha vastavalt mängus juhtunule enne, kui kihlveokontorid on oma koefitsiente uuendanud.