Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak.Foto: LAURA OKS
Jalgpall
22. veebruar 2016, 17:22

Aivar Pohlak: FIFA põhikirja muutmine võidakse edasi lükata (2)

Reedel valitakse Zürichis maailma jalgpalliliidule (FIFA) president, kes asendab 1998. aastast selles ametis olnud, ent oktoobris distsiplinaarkomisjoni poolt taandatud Sepp Blatterit.

Favoriidid on šveitslane Gianni Infantino ja bahreinlane Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa, lisaks kandideerivad Jerome Champagne (Prantsusmaa), Tokyo Sexwale (Lõuna-Aafrika Vabariik) ja Ali bin Al Hussein (Jordaania). Õhtuleht küsitles maailma jalgpallijuhi valimiste teemal Eesti Jalgpalli Liidu (EJL) presidenti Aivar Pohlakut

Aivar, EJL teatas, et toetab 26.02 valimistel Gianni Infantino kandidatuuri. Kui tähtis on Eesti jalgpalli jaoks, et just tema FIFA presidendiks valitaks?

Euroopa ja eurooplaste jaoks on oluline samast kultuuriruumist pärit FIFA presidendi valimine – mingil moel on selline loogika suisa elementaarne -, lisaks sellele on Gianni hea administraator, mis maailma jalgpalli katusorganisatsiooni keerulist seisu arvestades oluline omadus. Kui tähtis see on? Ma ütleks, et tähtis, aga veel tähtsam on valida FIFA-le juht, kes lõpetaks segaduse organisatsiooni ümber ja seda jalgpalli väärtusi säilitades.

Mis juhtuks Eesti seisukohalt, kui FIFA presidendiks valitaks Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa, kes on Infantino kõrval teine reaalse võiduvõimalusega kandidaat?

Otseselt ei juhtuks midagi, maailma jalgpallis ei ole sellist opositsiooni-koalitsiooni loogikat ja juhi valimise järel aktsepteeritakse üldjuhul teda ja minnakse ühiselt edasi. Nii juhtub eeldatavasti ka sel korral nii Infantino toetajatega kui valitakse Salman ja vastupidi. Eeldame, et mõlemad kõnealused kandidaadid hoiavad jalgpalli suurtes tähenduses n-ö rööbastel ja selles mõttes on hea, et just nemad on valimistel favoriitideks.

Enne, kui FIFA asub 26.02 presidenti valima, arutatakse erakorralisel kongressil FIFA põhikirja muutmist ehk sisuliselt taotletakse FIFA liikmetelt mandaati organisatsiooni reformiks. Kas EJL on väljapakutud reformikavaga 100% nõus? Kui tõenäoliseks pead, et see ka esitatud kujul vastu võetakse arvestades, et see nõuab 3/4 enamust (kui kõik 209 liiget kohal, siis 157 häält)?

FIFA põhikirja muutmine n-ö võimuvaakumi tingimustes ei pruugi mõistlik olla ja sellest liikmesorganisatsioonid praegu omavahel ka kõnelevad. Võib juhtuda, et muudatused ei saa toetust ja teema lükatakse edasi järgmise kongressi (toimub maikuus Mehhikos – toim) päevakorda ja tänase seisuga oleme meie pigem seda meelt.

Kui maailma rahvusvahelised organisatsioonid mõjukuse järgi pingeritta panna, siis mis kohale FIFA sinu meelest platseeruks?

Tunnen teiste rahvusvaheliste organisatsioonide toimimist halvasti, aga arvestades ala populaarsust ja puuteid erinevatele tasanditele on FIFA ilmselt mõjukaimate hulgas.