Gianni Infantino (paremal).Foto: RUBEN SPRICH
Jalgpall
27. veebruar 2016, 06:00

FIFA presidendiks valiti Sepp Blatteri kloon?

Rahvusvahelise jalgpalliliidu FIFA ladvikus jätkub šveitslaste võim. Kui mullu korruptsiooniskandaali keskmesse tõusnud Sepp Blatter juhtis organisatsiooni 17 aastat, siis eile valiti ametisse Gianni Infantino.

Mehi ei seo vaid isamaa. Infantino tuli ilmale kõigest 9,6 kilomeetri kaugusel Blatteri sünnikohast. Irvhammaste sõnul pole aga vahet, kumb šveitslastest FIFAt juhib, korrumpeerunud on mõlemad. Infantinost rääkides tõstetakse esile tõika, et vutiametnik kulutas presidendiralli ajal Euroopa alaliidu UEFA eelarvest 500 000 eurot, et mööda maailma reisida ning oma valimisplatvormi tutvustada.

45aastane Infantino on vutisõpradele tuttav, sest mees töötas viimased seitse aastat UEFA peasekretärina. Vahest kõige rohkem tuntust on ta kogunud aga Meistrite ja Euroopa liiga loosimiste läbiviijana.

Infantino kodumaal Zürichis toimunud presidendi valimistel oli keskeurooplase suurimaks konkurendiks Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa. Hääletuse teises ringis kogus Infantino võiduks vajalikust 104 häälest 11 tükki rohkem, bahreinlase poolt hääletasid 88 FIFA liikmesriiki. Lisaks juhtduole osalesid valimistel ka prantslane Jerome Champagne ja Jordaania prints Ali bin Al Hussein, viiendana kandideerima pidanud Lõuna-Aafrika Vabariigi ärimees Tokyo Sexwale taandas end valimiselt.

„Tahan olla iga FIFA liikmesriigi president. Organisatsioon on viimastel aastatel kogenud kriise, kuid need ajad on läbi,“ ütles Infantino võidujärgselt. „Peame rakendama reforme, FIFAt hästi ning läbipaistvalt juhtima. Ainult ränga tööga taastame usalduse meie vastu.“

Mida aga lubas Infantino ametiajal teha? Juristi haridusega mees tõotas näiteks, et suurendab FIFA tulusid, mis tuleb ilmtingimata kulutada jalgpalli üleilmseks arendamiseks. Valimisplatvormis lisas Infantino, et soovib suurendada MMil osalevate riikide arvu 32lt 40le, tahab muuta FIFAt läbipaistvamaks ning anda toetusraha riikidele, kelle jaoks võib rahvusvahelistele mängudele sõitmine üle jõu käia.

Eesti Jalgpalli Liit (EJL) oli juba varem kinnitanud, et toetab valimistel Infantinot. „Toetasime Infantinot peamiselt kahel põhjusel. Esiteks oli vaja saada kindel veendumus, et sügavast kriisist, kus FIFA praegu asub, väljutakse. Et põhiasjad saavad paika, võisime eeldada nii Infantino kui ka šeik Salmani valituks osutumise puhul, Gianni puhul teame kindlalt, et ka kriisist väljumise suund saab olema selline, mis säilitab jalgpalli jaoks olulised positiivsed väärtused ja rolli nii ala kui ka temas erineval tasandil osalejate ja toetajate jaoks parimal moel. Märkimist väärib ka asjaolu, et väikesel Eestil on sellel teel oma tähendus ja võimalus.

Infantinole tõi võidu tehtud tõsine töö: veel neli kuud tagasi ei osanud keegi tema tõusu presidendiks ette näha, põhitöö tegi ära Gianni ise, reisides neli ringi ümber maailma, kohtudes enamike rahvuslike alaliitudega ja saades hea ülevaate jalgpalli hetkeolukorrast ja valupunktidest maailma eri paikades,“ ütles EJLi juht Aivar Pohlak.