Saskia AlusaluFoto: Mari Luud
Doping
9. märts 2016, 10:24

Saskia Alusalu Šarapova-ainega patustanud Kuliznikovist: tunnen viha, aga samas on ka kahju (2)

Eesti parim kiiruisutaja Saskia Alusalu jagas oma Facebooki fännikontol Õhtulehe uudist, kuidas neljanda Venemaa sportlasena jäi alates jaanuarist keelatud ainete nimekirja lisatud meldooniumi tarvitamisega vahele mitmekordne maailmameister Pavel Kuliznikov, ning lisas omapoolse kommentaarina, et teade ei tulnud üllatusena.

"Venelaste dopinguskandaal on puudutanud ka kiiruisutamist. Dopingutestis põrus maailmarekordiomanik ja viiekordne maailmameister Pavel Kuliznikov. See tekitab minus vastandlikke tundeid. Esiteks tunnen viha, aga samas on mul väga kahju. Kahju konkreetsest kiiruistajast, sest olen veendunud, et see pole ainult sportlase otsus, vaid suuresti kogu süsteemi süü. Samas tean, et loomulikult on lõpuks sportlane vastutav," kirjutab Alusalu.

"Veel rohkem on kahju teistest sportlastest. Eriti maailmakarikaetappidel ja MMil teise või neljanda koha saanud uisutajatest. Tagantjärele võivad nad küll ümbrikuga medali endale saada, kuid kogu hetk, emotsioon, tähelepanu, õnnetunne ja kõik muu sellega kaasnev on rikutud.

Teiseks, veidral kombel ei ole ma üllatunud. Pigem tekitas uudise lugemine kergendust. Lõpuks ometi, sest kahtlused on olnud juba ammu. Kahju on ka tõdeda, et tegemist ei ole ainukese kahtlust äratava kiiruisutajaga. Seda mitte ainult sellepärast, et nende edu näib olevad mäekõrgune, vaid pigem tekitab kahtlust nende tohtult kiire areng. Paljudel teistel uisutajatel võtab see aega 5-10 aastat, mis dopingupatusel ja ka paaril teisel kahtlustärataval Vene kiiruisutajal võtab vaid ühe hooaja. Juba pikemat aega olen tundnud, et see tekitab minus vastikust ja motivatsiooni kadu.

Palju jääb õhku rippuvaid küsimusi ja kahtlusi... Kahju, et see kõik rikub ära kogu spordi ilu ja võlu!"