Meldooniumi sisaldav MildronaatFoto: INTS KALNINS
Doping
10. märts 2016, 09:58

Meldooniumi lätlasest leiutaja hoiatab: hakkame spordiväljakutel nägema palju äkksurmasid! (13)

Paljudele sportlastele karjääri osas saatuslikuks saanud meldooniumi ravimi leiutaja, lätlane Ivars Calvins hoiatab - sportlased võivad ravimitarbimise lõpetamise korral hoopiski ära surra!

Calvins rääkis BBC-le antud intervjuus, et südameravimi Mildronaat (mille toimeaine ongi meldoonium) tarvitamisel ning seejärel selle manustamise lõpetamisel võivad olla suured tagajärjed.

"Hakkame spordiväljakutel nägema palju äkksurmasid. Atleetid, kes mildronaati kasutavad, ei tohi seda enam tulevikus teha ja seetõttu pole nad enam kaitstud," selgitas ta ning oli nõutu WADA otsuste osas. "Ravim oli turul 32 aastat ning järsku on ta keelatud!"

Laiema huviorbiidi alla kerkis ravim esmaspäeva hilisõhtul, kui tennisist Maria Šarapova teatas, et on jäänud 1. jaanuarist dopinguainete listi kuuluva meldooniumi tarvitamisega vahele. Venelanna tunnistas, et on ravimit võtnud erinevate tervisehädade tõttu juba kümme aastat ning ta ei teadnud, et meldoonium üldse keelatud ainete alla kuulub!

Lisaks Šarapovale on meldooniumi tarvitamisega lähiajal vahele jäänud paljud Venemaa sportlased, nende seas jäätantsiga Jekaterina Bobrova, Rein Taaramäe tiimikaaslane Eduard Vorganov ning mitmekordne kiiruisutamise maailmameister Pavel Kuliznikov.