VÄLISMAALASED OMAVAHEL: Palli pärast heitlevad Infoneti ghanalane Ofosu Appiah ja Nõmme Kalju itaallane Damiano Quintieri.Foto: Stanislav Moshkov
Jalgpall
15. märts 2016, 16:59

GRAAFIK | Välismaalased Premium liigas ehk milline rahvaste paabel tänavu meie vutiväljakutel ringi müttab?

Eesti jalgpallimeistrivõistlused on täies hoos. Kolm vooru on selja taga, 33 ootab ees. Nüüdseks peaks ka viimased hilinejad olema jõudnud oma võistkonna nimekirja, seega on paras aeg otsa vaadata, milline rahvaste paabel meie vutiväljakutel tänavu ringi müttab.

Esmalt olgu öeldud, et Eesti meistrivõistluste Premium liiga juhendi järgi saab meeskonda registreerida kuni 30 mängijat, kellest 25 peavad olema jalgpallihariduse omandanud Eestis (Eestis treenitud mängijad ehk ETM).

ETM on mängija, kes on kas Eesti kodanik või mängija, kellel on määramata kodakondsus ja tal on Eestis välja antud välismaalase pass. Lisaks loetakse Eestis treenitud mängijaks pallur, kes on sündinud Eestis või kes on mänginud Eesti jalgpalli meistrivõistlustel vähemalt seitse hooaega, sõltumata tema rahvusest ja kodakondsusest.

Sestap ei maksa teha suuri silmi, et Narva Transi ja Sillamäe Kalevi nimekirjast leiab enam kui viis välismaalast. Mõned neist on küll Vene kodakondsed, kuid liigituvad ETMiks ja seega pole jalgpalliliidu mõistes välismaalased. 

Aga milliste vahvate rahvuste esindajad tänavu meie (kunst)muruplatsidel kohalikele konkurentsi pakuvad? Tänase seisuga on kaheksa meistriliiga klubi (Pärnu ja Tartu Tammeka tuginevad vaid Eesti poistele) registreerinud enda esindusmeeskonda 11 eri riigi mängumehi. Neist eksootilisemad on kahtlemata aafriklased Ghanast, Nigeeriast ja Kamerunist ning vaikselt eestistuv jaapanlane Hidetoshi Wakui.

Küll aga tasub märkida, et graafikult puudub Portugal, sest Nõmme Kalju registreeris keskkaitsja Jorge Rodriguese oma duubelmeeskonda. See aga ei takista tal piiramatult Premium liigas mängimast. Samuti ei kajastu graafikus Elevandiluurannik, sest mingil põhjusel puudub Transi nimekirjast nende vigastusest taastuv poolkaitsja Bi Sehi Elysee Irie. Seega sisuliselt tõuseb eri riikide arv 13ni.