Luukas Ilves ja õde Kadri KeiuFoto: Tiina Kõrtsini
Maailm
22. märts 2016, 15:21

Brüsselis töötav Luukas Ilves: inimesed hüüavad üle kontori, kui tuleb uudiseid (68)

Kuigi Eesti alaline esindus Euroopa liidu juures asub vaid paarisaja meetri kaugusel Maelbeeki metroojaamast, kus täna hommikul hukkus terrorirünnakus vähemalt 15 inimest, ei olnud pommiplahvatust sinna kuulda, kinnitas Brüsselis nõunikuna töötav Luukas Ilves.

"Mina ja kolleegid oleme jätkuvalt kontoris ja jälgime ilmselt samu uudiseid, mis teiegi. Nüüdseks on lähedaste ja sõpradega ühendust saadud ja väga midagi muud mul öelda ei ole," kommenteeris president Toomas Hendrik Ilvese poeg.

Plahvatus toimus Maelbeeki metroojaamas kohaliku aja järgi 9.11. Tund varem olid kaks lõhkekeha kärgatanud Brüsseli lennujaamas.

"Algul olid uudised plahvatustest lennujaamas, seda siis umbes sellel ajal, kui tööle jõudsin,“ rääkis Ilves, kes eelistab kontorisse tulles metroole jalutamist. "Kuidas muu info tuli, ma enam ei mäletagi: kas lõin tööl uudisteportaali lahti või keegi ütles suuliselt. Eks meil inimesed hüüavad jooksvalt üle kontori, kui mingid uudised tulevad." Eesti esindushoonesse plahvatust kuulda ega tunda ei olnud.

Uudiste kuulmise järgselt üritasid kõik töötajad mõistagi perele-sõpradele teatada, et nendega on kõik korras. "Andmeside on toimunud ja ka telefoniside enamasti," selgitas Ilves, et suuri probleeme lähedastega kontakteerumisel pole Brüsselis olnud.

Praegu soovitatakse Brüsselis inimestel püsida siseruumides, olgu see siis kodus või tööl. Kauaks euroametnikud kontorisse jäävad ja kas õhtuks pääsetakse koju, Ilves spekuleerida ei soovi. "Ma ei kommenteeriks täpsemalt julgeolekuolukorda. Välisministeerium on, nagu kõik siinsed diplomaatilised esindused, ühenduses kohalike võimudega ja saavad sealt juhiseid, mida edasi annavad."