Tiit Lääne jalgpallimeeskond.
Jalgpall
23. märts 2016, 12:32

Spordiajaloolase Tiit Lääne vutitiimis vapside presidendikandidaat, malegeenius ja seriaali "ENSV" pullivend! (2)

Õhtuleht avaldab Eesti Jalgpalli Liidu (EJL) ajakirja Jalka märtsikuu numbris ilmunud artikli, kus spordiajakirjanik ja -ajaloolane Tiit Lääne paneb kokku oma sümboolse vutimeeskonna.

Spordiajakirjaniku ning ajaloolase Tiit Lääne koostatud sümboolne koosseis näeb esmapilgulgi võimas välja, kuid mehe loogilised põhjendused teevad tiimi veelgi vankumatumaks.

“Otsustasin panustada valdavalt neile oma lemmikutele, kelle suuremad saavutused on küll jalgpallikauged, kuid kes oma natuurilt ja hingelt ehiks igat unistuste tiimi,” tõdeb Jõgeva vallavolikogu esimees. “See on suuresti loominguinimestest koosnev meeskond, kuid ometi peaks selle trumbiks olema kaine arvestus ja resoluutne tegutsemine, mis ei kohku ka kõige tugevama vastase ees.”

Väravavaht Hüdra | Sellist hüüdnime kandis Jõgeva legendaarne jalgpalli- ja jäähokiväravavaht Kalle Õim. Mees, kellel tundus olevat justkui sada kätt ja jalga, misläbi päästis ta oma meeskonda murul lugematuid kordi. Kui Hüdra väravasuul seisis, tundsid väljakumängijad end kindlalt. Nii et tema on sümboolse koondise puurilukk.

Vasakkaitsja Aet Süvari | Tema kirg ja vaimustumine jalgpallist nakatab kogu tiimi. Jalgpalliajakirjanikuna on Aet kindlasti mängija, kes kontrollib äärelt, et kaitseliin liiga alla ei vajuks. Vasakkaitsjana suudab ta teha kiireid sööste vastase karistusalasse ning seal ajakirjanikuna teravalt nõelata.

Keskkaitsja Ernst Põdder | Kes siis veel peaks keskkaitses valvama kui mitte Vabadussõja üks legendaarsemaid väejuhte, kindralmajor Ernst-Johannes Põdder. Tema kindel ja resoluutne tegutsemine, oli see siis Landeswehri purustamisel või punaste 1924. aasta 1. detsembri mässu mahasurumisel, päästis Eesti riiki mitut puhku. Põdder muudab tagaliini turvaliseks. Temale saab julgelt usaldada olulise koha ka vutiväljakul.

Keskkaitsja Alo Mattiisen | Veel teinegi Jõgeva mees minu sümboolses koosseisus. Sama, mida Põdder saavutab kaitses sõjameheliku karmusega, teeb helilooja Alo Mattiisen oma loominguga. Tema kunstnikuhing innustab ülejäänud meeskonda ja murrab vastaseid vaimselt. Viiest isamaalisest laulust ei pääse nad üle ega ümber.

Paremkaitsja Tauno Kangro | Paremkaitsjana mängiv skulptor Tauno Kangro on vasakkaitse vastand. Kuid temalt ei nõutagi rünnakule lülitumist. Pigem võtab ta oma massiivse loominguga vastastelt igasuguse tuju ja tahtmise teda proovile panna. See äär on pronksiselt lukus.

Poolkaitsja Andres Larka | Vapside presidendikandidaadi Andres Larka panust vasakul äärel on raske üle hinnata. Kui teda pelgasid juba Päts ja Laidoner, siis ammugi kardavad teda vastased salakavala mängulõhkujana. Larka isiksus pani Eestimaal liikuma suuri masse, samamoodi võiks ta panna pulbitsema kogu meeskonna.

Spordiajakirjanik ja -ajaloolane Tiit Lääne. Foto: Lembit Peege

Mängujuht Uwe Seeler | Keskvälja mootoriks valisin Uwe Seeleri. Kasvõi juba ainuüksi seepärast, et oma ühte suurt lemmikmeeskonda Saksamaad mitte sootuks maha vaikida. Seeleril on oskus ehitada mängu ka suure surve all olles ja samas põmmutada viimasel hetkel olulisi väravaid.

Poolkaitsja Hendrik Sal-Saller | Laulja Hendrik Sal-Salleri võimetes pole põhjust kahelda. Kui ta on suutnud aastaid tipus hoida oma meeskonda nimega Smilers, siis kindlasti saab ta sama hästi hakkama koondmeeskonnas paremal äärel rünnakute ülesehitamisega. Liiatigi teab ta laulda, et jalgpall on parem kui seks. 

Ääreründaja Illar | Edurivi vasakule äärele usaldan Illari. Lõbusa ja meeleolu hoidva elunautija komöödiasarjast “ENSV”. Ehk siis tegelikult näitleja Raivo E. Tamme kehastatud pullivenna. Üks selline seltskonnalõvi sobib igasse meeskonda. Hoiab riietusruumis toonust ja pajatab oma seiklustest.

Ääreründaja Martin Klein | Siin pole kahtlust: kui maadleja Martin Klein jaksas rassida olümpia maadlusmatil 11 tundi ja 40 minutit, siis poolteist tundi jalgpallimängu on selle kõrval kukepea. Pealegi suutis ta Stockholmi olümpial kavalalt välja libiseda soomlase Asikaineni haardest. Nii suudab ta end ka vastasmeeskonna kaitseliini vahelt läbi libistada.

Tipuründaja Bobby Fischer | Tipuründajaks usaldan maleajaloo suurima geeniuse Bobby Fischeri. Nagu ta pillutas laiali malemaailma ja murdis läbi kõikidest barjääridest, teeb ameeriklane seda ka vutiväljakul vastaste kaitseliiniga. Ta üllatab seal, kus keegi ei oska arvata, ja skoorib täiega ka kõige raskemates olukordades.