Eesti koondise eeldatav alg11 tänases maavõistluses Norraga.
Spordiblogi
24. märts 2016, 08:43

Ott Järvela | Ennustus Eesti alg11 osas mängus Norraga (4)

Eesti meeste jalgpallikoondis kohtub neljapäeva õhtul kell 19 Lilleküla staadionil Norraga, keda 2014 novembris võõrsil 1:0 võideti. Kellega minnakse ilusat tulemust püüdma seekord?

Peatreener Magnus Pehrsson andis esmaspäeval mõista, et suuremat sorti katsetamist ta korraldada ei kavatse, vaid eesmärk on arendada meeskonna tuumikut, mille tarbeks tuleb seda tuumikut ka mängitada. Seega on oodata, et Pehrsson nimetab tugeva ja suuremate üllatusteta algkoosseisu.

Väravavaht Mihkel Aksalu | Pole põhjust, miks ei peaks Eesti väravat kaitsma eelmisel sügisel esivahiks tõusnud Aksalu. Soomes pole liigahooaeg küll alanud, aga Aksalu on saanud ohtrasti mängupraktikat liigakarika- ja treeningkohtumistes.

Eesti koondise eeldatav alg11 tänases maavõistluses Norraga.

Vasakkaitsja Artur Pikk | Veebruaris Valgevene meisterklubisse Borissovi Bate siirdunud äärekaitsja võib senise arengukõvera jätkudes antud positsiooni pikkadeks aastateks enda omaks teha.

Keskkaitsja Ragnar Klavan | Arvestades tugevat koormust Bundesligas võib juhtuda, et Klavan ei mängi mõlemat maavõistlust algusest lõpuni kaasa, aga kui talle puhkust antakse, siis teisipäeval Serbia, mitte nüüd Norra vastu.

Keskkaitsja Enar Jääger | Peatreener rõhutas esmaspäeval ajakirjanikega vesteldes, et leidis mullu Klavan - Jääger duo näol keskkaitsesse hea ja toimiva koosluse, mida ta lõhkuda ei soovi.

Paremkaitsja Taijo Teniste | Stabiilne mänguaeg Sogndalis, mis tõusis algavaks hooajaks tagasi Norra kõrgliigasse on hetkel piisav garant, et Gert Kams või Markus Jürgenson ei võta Tenistelt kohta koondise algkoosseisus.

Vasakäär Ken Kallaste | Ilja Antonovi ja Karol Metsa kõrval sai temast 2014 kolmas Pehrssoni musketär - jõuliselt meeskonda toodud ja end seal jõuliselt sisse seadnud uus tulija. Sügisel kaotas Kallaste vasakkaitsja koha Pikale, ent Pehrsson leidis talle kiiresti uue koha. Kallaste tohutu töövõime ja head tsenderdused on meeskonnale kasulikud ka siis, kui ta mängib vasakul äärel.

Keskpoolkaitsja Karol Mets | Kahe aastaga on Metsast saanud Eesti koondise jaoks mängija, kelle nimi kirjutatakse eeldusel, et vigastus ei kimbuta, automaatselt algkoosseisu kuulujate sekka. See, nagu ka põhikoosseisukoht Stavangeri Vikingis, on märk kvaliteedist.

Keskpoolkaitsja Ilja Antonov| Pehrssoni vihjas küll esmaspäeval, et ta soovib keskpoolkaitses katsetada keskkaitsjatest koosnevat duot Mets - Baranov, ent andis eile mõista, et pigem see duo algkoosseisus ei alusta. Metsa loogilisim partner on Antonov.

Miks aga üldse Baranov - Mets duole mõeldakse? MM-valiksarjas ootavad Eestit sügisel mängud Bosnia ja Hertsegoviina, Kreeka ja Belgiaga ehk kolm kaitsest lähtuvat lahingut, mille jaoks paistab Pehrsson plaan olema jõuliste bastionite püstitamine. Mulle see plaan meeldib.

Paremäär Sergei Zenjov | Vaevalt Zenjov tänasest põhirivistusest kõrvale jääb ja loogilisim koht tundub olevat parem äär. Tõsi, seal võivad alustada ka Sander Puri, Rauno Alliku ja Maksim Gussev.

Ründav poolkaitsja Konstantin Vassiljev | Meeskonna talisman ja sädelema panija parimate omaduste väljatoomine on eduvõimaluste jaoks tähtis ning antud positsioon on selle aluseks, mängijate valik Kostja ümber peenhäälestajaks.

Ründaja Henri Anier | Edurivis alustab ka tema või Zenjov, aga kuna viimasega on Pehrsson väga põhjalikult tuttav (Metsa kõrval oli Zenjov ainuke Eesti mängija, kes kuulus algkoosseisu kõigis 10-s EM-valikmängus) ning miks mitte anda alg11-s võimalus viimase kuu jooksul koduklubis väravasoone leidnud Anierile? Eriti, kui Zenjovi saab kasutada ka paremal äärel.

Eesti jalgpallimeeskond on viimases kolmes mängus löönud kokku seitse väravat. Kas väravasoonel jätkatakse ka täna? Foto: LAURA OKS

Vahetused | Pigem Pehrsson ei kasuta ära kuute lubatud vahetust, kui vigastused seda ei tingi või mänguseis varakult ootamatult ühepoolseks (emma-kumma meeskonna vähemalt kaheväravaline edu) ei kujune. Võib olla kindel, et kummagi meeskonna jaoks pole tegu sõprusmänguga, vaid eesmärgiks on parimate jõudude võistlusolukorras katsetamine.