Oxfordi kaheksapaat, Elo Luik keskel.Foto: www.theboatrace.org
Sõudmine
25. märts 2016, 19:57

ÄGE! Oxfordi tudengineiu osaleb esimese eestlasena legendaarsel Briti sõudmisvõistlusel (1)

Tänavune Oxfordi ja Cambridge’i ülikoolide vaheline kaheksapaatide sõudmisvõistlus ehk The Boat Race läheb Eesti spordiajalukku, sest esmakordselt osaleb sel mõõduvõtul eestlane.

Pärnakas Meelis Lootus osales mõned aastad tagasi küll Oxfordi reservpaatkonnas, kuid nüüd näeme naiste võistluse Oxfordi põhipaadis kaasa tegemas tallinlast Elo Luike, kes tudeerib seal doktorandina sotsiaalantropoloogiat.

Luik on põnev kuju, sest jõudis sõudmise juurde tavatult hilja – alles 23aastasena. "Läksin Oxfordi puhtalt akadeemilistel põhjustel," sõnas Luik sõudmisliidu kodulehele. "Esmalt seisin õpingukoha valiku ees, sest kaalukausil oli ka Cambridge. Valisin Oxfordi. Koheselt ilmnes, et sõudmine on seal nii kultus kui ka maffia.

Kui õpinguid alustasin, siis mind koheselt märgati ning soovitati sõudmist proovida. Põhjusi pole vaja kaugelt otsida, sest olen pikka kasvu ja sõudjaliku kehaehitusega (Elo Luik on võistluse kodulehe theboatrace.org andmetel 186 cm pikk ja kaalub 78 kg – toim).

Otsustasin proovida ja esmalt seetõttu, et sport kui hobi võiks pakkuda uusi tutvusi ning olla lihtsalt akadeemilisele elule vahelduseks. Aga kui esimest korda paati istusin, siis tundsin armastust esimesest silmapilgust."

Esimene The Boat Race toimus aastal 1829 ning sai iga-aastaseks traditsiooniks aastal 1856 (väljaarvatud maailmasõdade aastad). Londonis, Thamesi jõel toimuvat võistlust jälgib koha peal ligi veerand miljonit britti ning otseülekandes ligi 6 miljonit inimest. 

Seekordne The Boat Race toimub pühapäeval. BBC otseülekanne võistlusest algab Eesti aja järgi kell 16.25.