Venemaa 400 meetri jooksjad Ksenija Rõžova (vasakul) ja Tatjana Firova.Foto: AFP / Scanpix
Doping
20. aprill 2016, 11:13

Venemaa kergejõustik astub suuri samme, et nende atleedid saaksid Rio olümpial võistelda

Möödunud sügisel suurde dopinguafääri sattunud Venemaa kergejõustik plaanib BBC teatel teha hulga reforme, et võimaldada oma atleetide pääs Rio de Janeiro olümpiale.

Näiteks läbivad kõik Venemaa kergejõustiklased, kes soovivad Rios võistelda, vähemalt kolm sõltumatut dopingukontrolli, mille viib läbi rahvuvaheline kergejõustikuliit IAAF.

Samuti lubab Venemaa antidopingu agentuur RUSADA kaks WADA valitud välismaist sõltumatut eksperti alates aprilli lõpust oma Moskva laborisse. Nende eesmärk on hinnata, kui sõltumatu RUSADA oma tegemistes on.

Venemaa spordiminister Vitali Mutko sõnas, et riik teeb kõik vajalikud reformid ära. "Toetame 100% WADA, IAAFi ja Rahvusvahelise Olümpiakomitee pingutusi, et petmist välja juurida." 

Maailma Antidopingu agentuur WADA avaldas novembris 335 lehekülje pikkuse raporti, mis paljastas Venemaa kergejõustiklaste ja ametnike sahkerdamised dopinguga. 

Raporti kohaselt aktsepteeritakse dopingu kasutamist Venemaal "laialdaselt ja pikaajaliselt". Jutt ei käi ainult tegevsportlastest, vaid ka karjääri lõpetanud ja nüüd treenerileiba maitsvatest tegelastest.

Lisaks iseloomustab riigi petukultuuri tõsiasi, et mõned Vene doktorid ja/või laboritöötajad aitasid dopingukasutamisele kaasa. Näiteks hävitas ühe Moskva laboratooriumi juhataja 1417 dopinguproovi pärast seda, kui WADA oli tal kirjalikult käskinud need säilitada.