Foto: Katrin-Linda Lust
Blogid
21. aprill 2016, 09:35

Kas Puhu risti kiiruskaamera teenib aastas miljon eurot? (81)

Lugesin täna Õhtulehest, et Põltsamaa lähedal (Tallinna-Tartu maanteel) asuv kiiruskaamera on kuu ajaga Puhu ristil kinni püüdnud ligi neli tuhat kiiruseületajat. Märtsis fikseeriti Eestis kiiruseületamisi kokku üle 12 000. See tähendab seda, et kogu Eesti kiiruse rikkumistest on toimunud 30 protsenti Puhu ristis. Mulle jäi see lugu täna silma, kuna sõitsin autoga möödunud nädalavahetusel Tartusse ja kiiruskaamera määras meile 45-eurose trahvi 15 kilomeetrise kiiruseületamise eest. Trahv tuli seetõttu, et autojuhile tundus, kuidas 50km/h ala oleks justkui läbi saanud. Ka mulle tundus tol hetkel, et tegemist oli 70 km/h tunnis alaga. Olgu öeldud, et plekkpolitseinik ehk kiiruskaamera asub Põltsamaa ristil keset teed praktiliselt Olerexi tankla kõrval. Olin pisut ehmunud kui kaamera sähvatas, kuid arvasin, et see oli siiski meie hooletus. Lugedes aga Õhtulehe lugu, et see kaamera on kinni püüdnud rekordarvu kiiruseületajaid, on selge, et liikluskorralduses on midagi väga valest

Tänaseks võime öelda, et see kiiruskaamera on end riigile majanduslikult juba ühe kuuga tõestanud. Hange, millega see sinna paigaldati - nelja kaamera eest 300 000 eurot - teeb ühe kaamera hinnaks umbes 75 000 eurot.

Kui arvestada nii, et keskmine trahv on umbes 25 eurot, siis on see kaamera tänaseks end juba tasa teeninud kõigest ühe kuuga. Kui asi läheb nii edasi, siis teenib riik selle Puhu risti kaameraga miljon eurot aastas.

Nüüd tekibki küsimus, kas riik soovib maanteel korda hoida või raha teenida?