Marco van Basten lõi 1988. aasta EMi finaalis Nõukogude Liidule värava, mille kohta ei saa keegi öelda, et see pole kõigi aegade parim!Foto: FOTOSPORTS INTERNATIONAL
Jalgpalli EMi ajalugu
17. mai 2016, 12:07

EM 1988 | Oranži jalgpalliarmee ülimagus kättemaks

Erakordne finaalturniir, sest 15 mängu jooksul ei nähtud ainsatki punast kaarti või väravateta viiki ning play-off'is polnud kordagi vaja lisaaega.

Korraldaja Lääne-Saksamaa alustas ebaleva 1:1 viigiga Itaalia vastu, aga alistas siis Taani 2:0 ja Hispaania 2:0 ning võitis A-alagrupi, samadest vastastest vastavalt 2:0 ja 1:0 jagu saanud Itaalia oli teine.

B-alagrupi võitis Nõukogude Liit (Hollandiga 1:0, esimest korda EMil mänginud Iirimaaga 1:1, Inglismaaga 3:1), kellele järgnes mõlemast briti saarte meeskonnast (Inglismaast 3:1 ja otsustavas matšis Iirimaast 1:0) jagu saanud Holland.

See tähendas poolfinaali Lääne-Saksamaa - Holland. Oranžil jalgpalliarmeel oli klaarimata arve 1974. aasta MM-finaalist ning tervel Hollandil teisest maailmasõjast. Need said nüüd klatitud - Lothar Matthäus viis sakslased küll 55. minutil penaltist ette, aga Ronald Koemani vastas 74. minutil omapoolse penaltiga ja Marco van Basten kõmmutas 88. minutil võiduvärava.

Teises poolfinaalis oli Nõukogude Liit 2:0 üle Itaaliast, aga pidi Müncheni olümpiastaadionil peetud finaalis samade numbritega tunnistama Hollandi paremust - van Basteni 54. minuti värav on jätkuvalt kõigi aegade parim värav üldse.

Hollandi koondise kapten, praegune Southamptoni jalgpalliklubi peatreener Ronald Koeman 1988. aastal EMi karikaga. See on siiani ainuke rahvusvaheline trofee, mille oranž vutiarmee suutnud võita. Foto: FOTOSPORTS INTERNATIONAL