Prantsusmaa sai esimene Euroopa meistriks kroonitud valitsev maailmameister.Foto: ISO SPORT
Jalgpalli EMi ajalugu
17. mai 2016, 12:10

EM 2000 | Hollandi penaltikatastroof, kaks korraldajat ja valitseva maailmameistri triumf

Kaks mängu enne EM-valiksarja lõppu oli Eestil šanss pääseda play-off'i - selleks tulnuks kodus jagu saada Šotimaast ning Bosnia ja Hertsegoviinast ning loota, et šotlased koperdavad kas tollesama Bosnia või Leedu vastu. Ei õnnestunud - šotlastega mängiti 0:0 ning Bosniale kaotati 1:4.

Aga ega Eesti puudumine tähendanud, et finaalturniiril üllatused ära jäänuks, kaugeltki mitte! A-alagrupist pääsesid edasi Portugal ja Rumeenia ning kotte pidid pakkima nelja aastat varem poolfinaalis kohtunud Inglismaa ja Saksamaa. B-alagrupi võitis täiseduga Itaalia, teiseks tuli Türgi. EM lõppes kaaskorraldaja Belgia ja Rootsi jaoks.

C-alagrupist pääsesid edasi Hispaania ja Jugoslaavia, püünisesse jäid pidama Norra ja Sloveenia. D-alagrupi võitis täiseduga kaaskorraldaja Holland, kes alistas viimases voorus 3:2 valitseva maailmameistri Prantsusmaa, kes sai teise koha. Koju sõitsid Tšehhi ja Taani.

Portugali staarid Nuno Gomes ja Luis Figo juubeldavad pärast veerandfinaalis Türgi üle saavutatud 2:0 võitu. Foto: ISO SPORT

Veerandfinaalides alistas Portugal 2:0 Türgi (kaks väravat Nuno Gomesilt) ja Itaalia 2:0 Rumeenia (Francesco Totti ja Filippo Inzaghi). Seejärel purustas Holland 6:1 Jugoslaavia ning Prantsusmaa võitis Zinedine Zidane'i ja Youri Djoraeffi väravatest 2:1 Hispaania.

Poolfinaalis asus Portugal Prantsusmaa vastu 19. minuti Nuno Gomesi väravast juhtima, aga Thierry Henry viigistasa 51. minutil. Lisaaeg näis kulgevat penaltite suunas, kui prantslaste tsenderdus tabas Portugali kaitsja Abel Xavieri kätt ja kohtunik määras penalti, kuigi oli selge, et pall mängis kätt ja mitte käsi palli. Zidane puurivaht Vitor Baia vastu ei eksinud ja Kuldne värav viis Prantsusmaa finaali:

Teises poolfinaalis jäi Itaalia Hollandi vastu juba 34. minutil Gianluca Zambrotta eemaldamise tõttu vähemusse, aga veeretas välja 0:0 viigi, kusjuures normaalajal eksis Holland kahe penaltiga (Frank de Boeri löögi Francesco Toldo tõrjus, Patrick Kluivert tabas posti). Penaltiseerias jätkas Holland samas rütmis - eksiti kolme penaltiga neljast ja Itaalia võitis 3:1:

Finaalis sai Prantsusmaast esimene Euroopa meistriks kroonitud valitsev maailmameister, aga väga-väga napilt, sest Marco Delvecchio 55. minuti väravast juhtis Itaalia kuni 90+3. minutini, kui Sylvain Wiltord viigistas. Lisaajal, 103. minutil lõi David Trezeguet EMide ajaloo viimase Kuldse värava - see totter reegel saadeti õnneks 2002 MMi järel prügikasti - ja Prantsusmaa oli teist korda Euroopa meister.

Prantsusmaa koondise kapten Didier Deschamps, kellest praegu on saanud rahvusmeeskonna peatreener, EM-võidukarikaga. Foto: ISO SPORT

Turniiri ametlikuks lauluks oli muuseas nüüdseks Queeni "We Are the Champions" kõrval tiitlivõitjate lemmikuks kujunenud E-Type'i diskohitt "Campione".