2004 EM oli üllatusterohke - osales Läti, võitis Kreeka, alagrupist ei pääsenud edasi Itaalia, Hispaania ja Saksamaa.Foto: ULMER,MARKUS
Jalgpalli EMi ajalugu
17. mai 2016, 12:11

EM 2004 | Kõige absurdsem läbi aegade, isegi Läti osales...

Euroopa jalgpall sõitis külla hubasele ja külalislahkele Portugalile, kes lootis maailma parima jalgpalluri Cristiano Ronaldo toel aga võidu endale hoida. Külaliste seas oli ka play-off'is Türgist jagu saanud Läti.

Tõestisündinud lugu, mida mu sõber Erkki võib kinnitada: enne EMi istusime Tartus ühel hubasel terrassil, libistasime Saku Heledat ja ennustasime lauamänguga Kimble EMi tulemusi (1 või 2 - võit esimesele, 3 või 4 - viik, 5 või 6 - võit teisele). Võitjaks tuli Kreeka. Meil oli nalja laialt...

Alagrupiturniir oli vägev - Saksamaa, Hispaania ja Itaalia löödi seal kõik auti!

Alagrupiturniiril pööras Prantsusmaa kahe üleajal Inglismaale löödud väravaga 0:1 kaotusseisu 2:1 võiduks. Mõlema tabamuse autoriks oli Zinedine Zidane. Foto: FOTOSPORTS INTERNATIONAL

EM algas šokiga, sest Portugal kaotas 0:1 Kreekale. Need kaks A-alagrupist lõpuks edasi läksidki, koju sõitsid viimases voorus Portugali vastu viiki vajanud, aga 0:1 kaotanud Hispaania ja Venemaa. B-alagrupis olid asjad selgemad: Prantsusmaa tuli esimeseks, ja viimases voorus võitu vajanud Horvaatiast 4:2 jagu saanud Inglismaa teiseks.

C-alagrupi otsustas Euroopa jalgpalliliidu (UEFA) kasutatav reegel, mis eelistab võrdsete punktide puhul esmase viigilahutajana omavahelisi mänge, mitte üldist väravate vahet. Seega kui Taani oli mänginud Itaaliaga 0:0 ja Bulgaariaga 2:0 ning Rootsi Bulgaariaga 5:0 ja Itaaliaga 1:1, teadsid kaks Põhjamaad, et kui nad teevad viimases voorus 2:2 või suurema viigi, on mõlemad edasi sõltumata sellest, kui suurelt Itaalia Bulgaariat kolgib, sest määravaks oleks saanud omavahelistes mängudes löödud väravate arv, mis Itaalial väikseim.

Pikk jutt lühikeselt: 2:2 viiki Rootsi ja Taani mängisidki. Bulgaariast 2:1 jagu saanud (NB! Üldise väravate vahe arvestamise puhul poleks sellest piisanud, aga Taani - Rootsi mitteviigi puhul küll) Itaalia vandus tuld ja sülgas tõrva, aga pidi koju sõitma.

Taani ja Rootsi mängisid 2:2 viiki, mis kukutas Itaalia konkurentsist.

D-alagrupi võitis täisseduga Tšehhi, kellele järgnes neli punkti kogunud Holland. Teises voorus Lätiga 0:0 viiki mänginud Saksamaa vajas viimases voorus varumehi mängitanud Tšehhi vastu võitu, aga kaotas 1:2.

Läti ei jäänud EMil nullile - Saksamaaga tehti 0:0 viik ja teeniti punkt. Foto: MAGICS

Veerandfinaalides jätkus Inglismaa penaltineedus - Portugaliga tehtud 2:2 viigi järel kaotati penaltiseeria 5:6. Seejärel sai tiitlikaitsja Prantsusmaa 0:1 sugeda Kreekalt ning Holland alistas väravateta viigi järel penaltiseerias 5:4 Rootsi. Tšehhi oli ammendavalt 3:0 üle Taanist.

Esimeses poolfinaalis alistas Portugal tänu Ronaldo ja Maniche'i väravatele 2:1 Hollandi, teises lülitas Kreeka välja suursoosikuks tõusnud Tšehhi tänu EMide ajaloo ainsale Hõbedasele väravale:

Mis imeloom see oli? Reegel, mis ütles, et kui lisaja esimese poolaja lõpus embkumb juhib, saab mängu läbi; Kreeka skooris esimese lisaaja üleminutil ja tšehhidel ei jäänudki vastamiseks aega; EMi järel reegel tühistati ja naasti traditsioonilise lisaaja manu, kus püsitakse õnneks tänaseni.

Finaal Portugal - Kreeka, Lissaboni uuel ja uhkel Estadio da Luz'il. Ja läks nagu eelmistes mängudes - Kreeka mängis tuima, sitket ja igavat jalgpalli ning võitis tänu Angelos Charistease 57. minuti väravale 1:0. Keeruline on unustada šokeerivat vaatepilti, kui Ronaldo nuttis ja karikaga pidutseva Kreeka meeskonna all seisis teleekraanil kiri "Euroopa meister".

Portugali peatreener Luiz Felipe Scolari trööstis mängu järel nutvat Cristiano Ronaldot. Foto: ULMER,MARKUS
Kreeka meeskond aga lustis ja tähistas kõigile ootamatult võidetud EM-tiitlit. Foto: ULMER,MARKUS

EMi ametlik lugu oli Nelly Furtado "Forca":