Soome jäähokikoondis pärast Kanada alistamist. Foto: YURI KADOBNOV
Jäähoki
22. mai 2016, 16:06

TÄNA | Võitku Soome või Kanada, aga hokiajalugu täieneb igal juhul erakordse sündmusega (3)

Täna õhtul kohtuvad jäähoki MM-finaalis Soome ja Kanada. Hoolimata finaali tulemusest sünnib täna õhtul jäähoki ajalugu. 

Soomest saaks hoki ajaloos esimene riik, kes on samal aastal võitnud U18, U20 ja maailmameistrivõistluste kulla. Kanada tuli sellele saavutusele kõige lähemale 2008. aastal.

Vahtralehemaa U18 ja U20 koondised olid juba kuldmedalid kaela saanud, kui Kanada võõrustas 100. jäähoki MM-finaalis Venemaad. Kodupubliku ees olid kanadalased võidule väga lähedal, juhtides enne viimast perioodi 4:2, kuid nad kaotasid lisaajal 4:5. 

Ainuke mängija, kes võitis tänavu Soome eest kulla mõlemas noortekoondises, on Jesse Puljujärvi, kes kahjuks sellel turniiril ei osale. Temast sai alles kolmas mees, kes on samal aastal saanud kaela nii U18 kui ka U20 kuldmedali. Teised kaks on ameeriklased Jason Zucker ja Jack Campbell, kes said sellise tembuga hakkama 2010. aastal. 

Kanada võistkonnast on kahel mehel võimalik teha ajalugu. Corey Perry'st saaks 27 mängija, kes liituks nö "kolmekordse kulla" klubiga. Sinna pääsemiseks peab võitma nii OMi, MMi kui ka Stanley karika. Viimasena lisandus küllaltki eksklusiivsesse klubisse Sidney Crosby, kes pääses sinna eelmise aasta MM kullaga. 

Teine kanadalane, kes võib ajalugu teha, on Connor McDavid, kelle saavutus oleks sisuliselt ületamatu. 19aastasena saaks temast noorim mängija, kes on võitnud U18, U20 ja MMi. 2013. aastal oli ta U18 koondises, mullu U20 meeskonnas ja sel aastal juba täiskasvanute võistkonnas.

Eelmine rekord kuulub venelastele Denis Gregeškovile ja Fiodor Tjutinile, kes saavutasid selle aastal 2008, olles ise kõigest 24.  

Jäähoki MM-finaal algab täna õhtul kell 20.45. Kell 16.15 algavas kolmanda koha mängus lähevad vastamisi USA ja Venemaa.