Kristina Šmigun-VähiFoto: MATI HIIS
Doping
24. mai 2016, 09:44

Norra ajakirjanik: kõige parem oleks Kristina Šmigun-Vähi dopingusüüdistustest vabastada! (14)

Norra ajalehe Dagbladeti ajakirjanik Esten O.Saether avaldas eelmisel nädalal arvamusartikli, kus soovitab Torino olümpiavõitja Kristina Šmigun-Vähi dopingusüüdistustest vabastada.

Norralastel on loomulikult oma huvid mängus sees, sest 10 km klassikas leppisid kahvatumate medalitega Marit Bjørgen ja Hilde Pedersen. 

Mõned nopped O.Saetheri tekstist:

Samal ajal kui Rahvusvaheline Olümpiakomitee teavitas eelmisel nädalal 2008. aasta Pekingi olümpiamängudel patustanud 31 sportlasest, on sellest kaks aastat varem võetud Kristina Šmigun-Vähi kahtlase proovi ümber vaid saladuse loor. 

Kristina Šmigun-Vähi Torino olümpiakuldadega Foto: MATI HIIS

Torinos sõitis Kristina Šmigun kiiremini kui Marit Bjørgen ja tõi kaks olümpiakulda. Neli aastat hiljem juhtus sama asi 10 km vabatehnikas Vancouveris, kuid siis oli Charlotte Kalla isegi neist kiirem. Igatahes oli Šmigun naiste suusatamises alates 1999. aastast esireas ning 24aastane kogemus võimaldas tal võistelda isegi Bente Skariga. 

ROKi meditsiinikomitee esimees Arne Ljungqvist avaldas vahetult enne Sotši mänge, et 489 Torino dopinguproovi on uute meetoditega testitud. Natukese aja pärast tuli Eesti Olümpiakomiteelt teade, et Kristina Šmiguni proovidest on leitud kahtlaseid näite.

Sellest ajast saadik on olnud vaikne. Väga vaikne. Ei ROK ega FIS pole kommentaare jaganud. 

Tõde on aga see, et keegi ei tea millestki mitte midagi. Ljungvist lubas 2014. aastal et lõplikud tulemused avalikustatakse pärast Sotši mänge, aga tegelikult on siiani olnud vaid vaikus ning nüüd räägib rootslane, et ta pole mingit avaldamist lubanudki. 

Vahepeal teatas ROKi president Thomas Bach, et avalikustatakse ka 10 aasta taguseid proove, et "patustajad ei saaks rahus puhata". Kristina on aga nii vaimselt kui moraalselt jäänud lõksu. 

Kõige parem oleks Kristina Šmigun süüdistustest vabastada. Marit Björgenil on medali võitmiseks ka teisi viise, see ei ole väärt sportlase väntsutusi!