Videointervjuu Nõmme Kalju portugallasest keskkaitsja Jorge Rodriguesega.Video: Alar Truu
Jalgpalli EMi videod
9. juuni 2016, 16:51

ÕHTULEHE VIDEO | Portugallane Jorge Rodrigues: kõik pusletükid on tähtsad, aga Ronaldo on parim tükk

Jalgpallipidu on ukse taga. Tänavuse EMi alguseni on jäänud pisut enam kui 24 tundi. Õhtuleht külastas sel puhul Nõmme Kalju trenni ning vestles sealsete välismaalastega nende koduriikide koondistest. Esimesena saab sõna portugallane Jorge Rodrigues.

Jorge, esiteks, kas Portugal on ühe mehe tiim?
Arvan küll. Meil on Portugalis loosung, et me pole 11 mängijat, vaid meid on 11 miljonit. Meie koondise taga on armee.

Ei-ei, pean silmas, kas Portugal on Cristiano Ronaldo meeskond?
Kõik teavad, et ta on üks maailma parimaid ja muidugi väga tähtis mängija meie jaoks. Tänu talle on meil võimalus jõuda finaali ja see võita. Aga Portugali meeskond on sel aastal päris hea, väga kompaktne. Mul õnnetus mai lõpus näha mängu Norraga, kus Ronaldo ja Pepe ei mänginud, aga võitsime ikkagi 3:0 ja tegime tegelikult päris hea mängu. Ronaldo on muidugi parim ja väga tähtis, aga temata on meil samuti meeskond, kes suudab võidelda ja mänge võita.

Seega, Sa arvad, et Ronaldo on asendatav?
Ma ei kasutaks sõna „asendatav“. Aga kui peame temata mängima, siis saame hakkama. Tulemus ei pruugi tulla parim, aga saame hakkama. Me ei saa panna kõike ühe mehe õlule. Ta on individuaalselt väga hea, aga meeskond on samuti hea. Mida Ronaldo üksi, ilma hea toetuseta teeks? Kõik pusletükid on tähtsad, aga Ronaldo on parim tükk.

Mis on Teie teised relvad?
Nagu ma ütlesin, meeskond. Meid on 11 miljonit. Prantsusmaa on täis Portugali fänne. Pariis on suuruselt teise portugallaste populatsiooniga linn. EMile tuleb palju Portugali fänne. See on samuti tõhus relv, mitte ainult Ronaldo ja tugev tiim, mis meil on.

Meil on tegelikult päris tugev keskväli, kus on mitu head noort Sportingust ja Portost. Lisaks Renato Sanches, kes siirdus Müncheni Bayernisse. Meil on hea kooslus noorusest ja kogemusest. Ricardo Carvalho on 36aastane ja ikka mängib. Ta on minu arust üks maailma parimaid keskkaitsjaid. Seega ma ei paneks kõike Ronaldo õlule, vaid ka meeskonnavaimule ja fännidele.

Kas rahvuskoondis ühendab kõiki Portugali inimesi? Pean silmas, kas Porto, Sportingu ja Benfica fännid suudavad klubilised kuuluvused unustada.
Kui Ronaldo tuleks Realiga Portugali mängima, siis ta vilistataks välja, sest vastas on Portugali tiim. Aga koondises pole tähtis, millisest klubist mängijad tulevad. Kui on portugallane, siis on üks meie seast.

Portugalli jalgpallikultuur on segane. Kõik hingavad ja toituvad jalgpallist. Akendel on Portugali lipud, inimesed kannaavd tänavatel Portugali kirjadega särke. Kohalik mood on praegu Portugal.

Kas Sina ja üldse Portugali rahvas meenutate vahel toda 2004. aasta EMi finaali, kus te Kreekale kaotasite?
Arvan, et mitte. Tegelikult on meil praegu tolle Kreeka koondise peatreener, Fernando Santos (tegelikult juhtis Kreeka Euroopa meistriks Otto Rehhagel - M.T., Santos juhendas Kreeka aastatel 2010-14). Keegi ei mäleta seda. Portugallased elavad hetkes. See on minevik. Kõik mõtlevad juba erutusega eesootavale EMile.

Võib-ola me ei saa isegi alagrupist edasi, mis vahet sel on, vähemalt praegu oleme optimistlikud ja usume edasipääsu nii kaua, kuni asi on kindel.

Portugal kuulub ühte alagruppi Austria, Ungari ja Islandiga, mida Sa sellest grupist arvad? Mõned ütlevad, et see on turniiri nõrgim.
Ma ei arva nii. Kui alahindad vastaseid, siis läheb kõik halvasti. Kui arvad, et tuleb lihtne mäng, siis sind üllatatakse. Need koondised on EMil, sest nad väärivad seda. Kui nad finaalturniirile kvalifitseerusiv, siis seepräast, et neil on hea tiim. Isegi Islandi koondise enamik mängijaid pallivad heades liigades. Ma ei usu, et EMil on lihtsaid mänge. Finaalturniiril pole kergeid vastaseid. 

Kes võidab EMi?
Ütlesin juba intervjuu alguses, et Portugal  - ma ei võta oma koondise särki seljast. Kui Eesti oleks EMil, siis ütleksin Eesti. Aga kuna Eestit pole, siis toetan Portugali.

Aga täna (eile - M.T.) õhtul Portugal - Eesti mängu?
Täna toetan Portugali. Peame EMile minema motiveeeritult. Sellepärast ei saa ma oma südant kaheks rebida ja öelda, et kohtumine jääb viiki. Olen Eestis elanud viis aastat ja austan seda riiki, aga Eesti jaoks on tegu pelgalt sõpruskohtumisega, kus pole midagi kaotada ega võita. Portugali jaoks on aga tähtis, millise emotsiooniga EMil minnakse.