Euroopa tuleviku mõistes pole vahet, kes 10. juulil meistriks kroonitakse. Oluline on, et keegi kroonitakse. Et poleks mingit jama. Fotol turvatöötajad Marseille rongijaamas.Foto: LEON NEAL
Jalgpalli EMi päevik
10. juuni 2016, 17:24

Ott Järvela | EURO2016 pole pelgalt tähtis võistlus, vaid väljakutse tervele Euroopale

Jalgpalli Euroopa meistrivõistlused Prantsusmaal on eelmisel kahel aastal Pariisi ja Brüsselit tabanud terrorirünnakute tõttu omandanud sportliku mõõtme kõrval ühe hoopis laiema tähenduse.

Euroopa tuleviku mõistes pole vahet, kes 10. juulil meistriks kroonitakse. Oluline on, et keegi kroonitakse. Et poleks mingit jama. Terve maailma tähelepanu köitva võistluse läbiviimine ärevas turvaskeenes on Euroopale väljakutse, mida täites seisame meie alusväärtuseks oleva vabaduse eest.

Jalgpallijuhid armastavad rõhutada, et poliitika ja sport pole seotud ning pallimurul tegeletakse vaid võistlemisega. Ideaalses maailmas võiks see nii olla, aga reaalses paraku mitte. Ometi ei saa eitada jalgpalli võimet suhteid siluda. Tõsi, vägisi pole see võimalik, aga osapoolte valmisolekul küll.

Lisaks terroristidele on Euroopa silmitsi ka sisemise rebenemisega. Nii riikide vahel kui ka sees. Kas 24 jalgpallikoondist mandri erinevatest otsadest suudavad meid, eurooplasi, veenda, et meie eripalgelisustele annab sisulise väärtuse kuulumine ühtsesse ruumi?

Isegi valitseva maailmameistri, Saksamaa jalgpallikoondise tähendus oleks olematu, kui nad vaid paari enda jaoks sobiva vastasega palli togiksid või sootuks üksinda platsile sammuksid. Kõik vastased ja mängud ei saagi meeldida, aga seepärast uste-akende kinninaelutamine oleks jabur, lühinägelik ja vabadust piirav.

Euroopa peab oma positsioone kaitsma ka jalgpallis – teiste maailmajagude tase üha tõuseb ning meie ajalooline edumaa üha nõrgeneb. Massiga näiteks vutist üha sügavamalt vaimustuvate Hiina või USA vastu ei saa, tuleb olla targem. Siiani oleme seda suutnud, sest sisuliselt kõik jalgpallimaailma reforminud algatused on sündinud Euroopas. Kindlasti näeme midagi põnevat ka Prantsusmaal.

Jalgpallipidu algab. Pöialt tasub hoida oma lemmikule, aga samas ka tervele Euroopale.

Parim kaaslane EM-finaalturniiri jälgimiseks on Õhtulehe jalgpalliajakiri Sport-Ekstra. 3,5 eurot maksev väljaanne on müügil lehekioskites, toidupoodides ja bensiinijaamades.