Albaania koondise fännid enne mängu Šveitsiga Lens'is poseerimas sildi "From the World, gathered in France - Albania" taustal. Tõlge: Albaania - üle maailma Prantsusmaale kokku sõitnud.Foto: Ott Järvela
Jalgpalli EMi päevik
11. juuni 2016, 15:45

ÕL@EURO2016 | "Šveitsi albaanlastest jalgpallurid on profid, aga oleksid südames Albaania võidu üle õnnelikud."

Pariisi peamisi rongijaamu Gare du Nord oli laupäeva hommikul läbinisti punane, sest kubises pooleteist-tunnise rongisõidu kaugusel asuvasse Lens’i teel olnud Albaania ja Šveitsi fännidest.

Et aru saada, kas tegu Albaania või Šveitsi fänniga, pidi tähelepanelikult fännisärgi rinnal paiknevat vappi uurima. Tõsi, õige pea õppis silm eristama kahe punase tooninüansse ning osad albaanlased reetsid end omapäraste valgete mütsidega.

Albaania fännid kannavad vahvaid valgeid mütse.

Täpselt nagu reede õhtul Stade de France’ilt lahkudes, ei jäänud märkamata kahe leeri rahulik kooseksisteerimine. Prantsusmaa ja Rumeenia fännid jalutasid samas summas Pariisi kesklinna poole ja peatusid õllejoomiseks samades baarides ilma, et nagistamisest isegi haisu oleks olnud.

Väga sulnilt said koos hakkama ka Šveitsi ja Albaania toetajad. Esimesed olid veidi asjalikumad, teised joviaalsemad. Aga kui rongijuht veidi pärast väljasõitu valjuhääldist manitsevalt "Tuletan meelde, et rongis suitsetamine on keelatud!" teatas, naerdi ja aplodeeriti koos. Mida sa idiootidega ikka muud peale hakkad, kui naerad, eksole.

Eks albaanlaste suurem elevus oli ka mõistetav – Šveits kuulub rahvusvahelise jalgpalli aristokraatiasse, kes suurturniiride algusest saadik neil osalenud ning ka tegusid teinud. Albaania jaoks on see esimene jalgpallipidu üldse ning on kohale toonud rahvuskaaslased üle maailma.

Albaania ja Šveitsi fännid Lens'is. Video: Ott Järvela

Õhtulehega samas vagunis reisinud laudkonnas istunud neljast Albaania fännist kolm olid kohale sõitnud Philadelphiast (USA), kus albaanlaste kogukonna suuruseks umbes 5000 hinge. "Me ei ole erandid. Meie fännid ongi igalt poolt kohale sõitnud, sest meie rahvas elab ajaloo tahtel üle maailma," selgitas Arbi Hoxha.

Just sel põhjusel tehakse tänases matšis ajalugu, kui vastamisi lähevad vennad Taulant ja Granit Xhaka, esimene esindab Albaaniat, teine Šveitsi. Albaanlasi on Šveitsi meeskonnas veelgi (Xherdan Shaqiri, Valon Behrami, Blerim Džemaili, Shani Tarashaj, Admir Mehmedi).

"Ajalooline paramatus, et nad meie vastu mängivad ja keegi Albaanias pole nende peale tige. Aga tean, et kui Šveits juhtub kaotama, siis on nende meeskonna albaanlased oma kodumaa üle õnnelikud. Platsil ollakse profid ja pingutatakse kogu jõust, aga südames on nad ju endiselt albaanlased!" rääkis Arbi.

Neli Albaania koondise fänni, kellest kolm on EMi jälgima saabunud Philadelphiast.

Šveitsi meeskonna fännid mõtlesid pikemas plaanis ja soovivad Prantsusmaal viibida vähemalt veerandfinaalideni. "Ootame meeskonnalt kaheksa sekka jõudmist ja oleme sellega arvestanud. MMil jõudsime 16 sekka, loogiline on EMil kaheksa sekka pürgida. Sama soovib ka meeskond," rääkis sügisel kaaskonnaga ka Tallinnas Šveitsi 1:0 võitu Eesti üle oma silmaga tunnistanud Marcel.

Šveitsi fännid teel mängule Albaaniaga. Oma meeskonnalt oodatakse vähemalt veerandfinaali jõudmist.
 

Ratsapolitsei Lens'is enne Albaania - Šveits matši. #euro2016

A photo posted by Ott Järvela (@ottjarvela) on

Kui Gard du Nord’is oli punane värv oluline mängija, siis Lens’i rongijaamas ja sealt 15 minutilise jalutuskäigu kaugusel oleva staadioni juures oli olukord totaalselt "Kood Punane". Vägev värk ja tuleb väga vägev mäng, mille emotsionaalne laeng erakordselt suur!