Kaos Marseille tänavatel.Foto: AFP / Scanpix
Jalgpalli EMi päevik
13. juuni 2016, 16:13

Mart Treial | Tänavakakluse EMilt tuleb koju saata kõik, mitte ainult inglased ja venelased

Jalgpalli EM on alanud õõvastavalt. (Sotsiaal)meedia upub veres. Marseille, kus toimus laupäeva õhtul Venemaa – Inglismaa (fänni)lahing, on ristitud Prantsusmaa peksupealinnaks. Aga rõvedaid vägivallavideoid laekub teistestki linnadest. Esimese kolme päeva tulemus on see, et Prantsusmaa valitsus keelas mängupaikade läheduses ja muudel kriitilistel aladel alkoholi ning UEFA hoiatas Inglismaa ja Venemaa alaliite, et kui nende „fännid“ veel huligaanitsevad, siis lendavad koondised koju kui varakevadised haned.

Säärane näidispoomine oleks jõhker viga. Loodan siiralt, et UEFA pole nii naiivne, et näeb koondiste eemaldamist lahendusena. Esiteks, jalgpallurid – kes pole kedagi pudelite ja kurikatega pähe peksnud – võivad ju koju lennata, aga probleemi allikaks on pealtvaatajad. Kuidas kavatseb UEFA (ja Prantsusmaa riik) sadu (või isegi tuhandeid) korrarikkujaid kodumaale naasma sundida, kui tänavatel ja staadionil oldi raskustes nende pelgalt kontrolli alla saamisega?

Teiseks kardan, et näiteks Venemaa koondise turniirilt kõrvaldamine annaks selge kaose külvamise plaaniga (mida tõestab nende kohvris olnud kurikad, hambakaitsmed ja muu säärane ebapraktiline tavaar turismireisil) Prantsusmaale rännanud huligaanidele veelgi võimsama impulsi laamendada. Kaotada pole ju niikuinii enam midagi. Pigem süveneks inimlik viha ja rahvuslik trots. Ja seda UEFA ju ometi ei soovi...

Kaos Marseille tänavatel. Foto: AFP / Scanpix

Kolmandaks, ma ei suuda mõista, kuidas kirevase pärast saanuks Inglismaa ja Venemaa jalgpalliliidud toda masside mässu ära hoida. Enda fännidele mitte pileteid vahendada? Kõik vutisõbrad ükshaaval käe kõrval lennujaamast hotelli ja sealt staadionile viia? Olge nüüd…

Neljandaks, vähemalt samasuguse hoiatuse oleks pidanud saama ka korraldajamaa Prantsusmaa, kes vastutab kindlasti kordades rohkem turvalisuse eest kui Inglismaa ja Venemaa kokku. Lisaks on internetis levinud uudised ja videod, kuidas kohalikud rusikakangelased on rünnanud täiesti rahumeelseid inglasi, poolakaid ja põhjaiirlasi. Küllap on ohvrite rahvuste plejaad veelgi kirjum. Kõigel koledal ei suuda ega tahagi silma peal hoida… Samuti lasid oma käed käiku eile sakslased ja ukrainlased.

Minu arvamus on, et kui tänavakakluse EM jätkub, siis tuleb kogu turniir (ajutiselt) peatada, sest teatud koondiste eemaldamine vallandaks tõenäoliselt veelgi hukatuslikuma mäsu. Liiatigi ähvardab patustajate nimekiri paisuda piinlikult pikaks.

Jah, turniiri katkestamise tõenäosus (peamiselt kommertslikel alustel) on umbes sama suur kui Põhja-Iirimaa EM-tiitel, aga kahtlemata oleks see jõulisem ja mõistlikum samm kui mõne üksiku külalise suunas näpuga näitamine. Kui inimesed käituda ei oska, siis tulebki pidu laiali saata. Lihtne.