Austria koondise kaitsja Aleksandar Dragovic (vasakul) ja David Alaba.Foto: CHRISTIAN BRUNA
Jalgpalli EMi päevik
13. juuni 2016, 17:33

Henry Rull | Taani, Kreeka ja X - kes šokeerib EMil jalgpallimaailma?

1992 võitis jalgpalli EMi üllatajana Taani. 12 aastat hiljem samuti šokktriumfi sepistanud Kreeka. Et hellenite võidust on möödas tosin aastat ja seaduspärasus selge, võib väita: ka tänavu võidab EMi üllatusmeeskond.

Ehkki erinevad seaduspärasused ja statistika on alati paeluv, olen veendunud, et Prantsusmaal tõstab Vana Maailma vutitrofee õhku siiski üks suurtest: ma ei varja oma poolehoidu Saksamaale, aga kui turniiri peaks võitma näiteks Prantsusmaa või Hispaania, ei nuta ma patja.

Samas oleks üllatusvõitja ju ikka tore. Iga jalgpallisõbra südame pani hoopis kiiremas taktis põtkuma Leicester City maagiline triumf Inglismaa kõrgliigas, misjärel on vutis kõik võimalik!

Seega, kes võiks tänavu EMil kõiki üllatada ning 10. juulil Pariisis Prantsusmaa esindusstaadionil Stade de France'il trofee pea kohale tõsta? Käin välja veksli, et üllatusvõitjaks võiks tulla Austria. Siiski pean toonitama eelnevalt öeldut: olen veendunud, et "poodiumi" kõrgeimale astmele tõuseb üks suurtest.

Aga. Sarnaselt 2004. aasta Kreekale võitis ka Austria valiksarjas oma alagrupi. Kui lõunamaalased edestasid tosin aastat tagasi kvalifikatsiooniturniiril ühe punktiga Hispaaniat, siis Austria edestas kaheksa silmaga Venemaad.

Valiksarjas ei kaotanud Austria ühtegi matši, noppides üheksa võidu kõrvale viigi (1:1 Rootsiga kvalifikatsiooniturniiri esimeses mängus). Kreeka võitis kaheksast kuus.

Samas tasub Austria edu valiksarjas ning kõrget 10. kohta FIFA edetabelis (muuhulgas edestatakse Inglismaad ja Itaaliat) võtta kerge skepsisega. Kvalifikatsiooniturniiril olid Marcel Kolleri hoolealuste tugevaimad vastased Venemaa ja Rootsi, kes tõeliste tippmeeskondade sekka ei kuulu.

Küll on austerlate ridades mitu heal tasemel mängijat. David Alaba ei vaja tutvustamist, kuid Müncheni Bayerni pallurile lisaks leiame koondisest näiteks Leicesteri vasakkaitsja Christian Fuchsi ja Stoke City ääre Marko Arnautovici. Trio tegi koduklubides küllaltki korraliku hooaja.

Võimalike üllatusvõitjatena võiks käsitleda ka näiteks Islandit, Walesi ja Iirimaad, aga kahjuks (või õnneks) on "kääbuste" triumf EMil või isegi nelja hulka jõudmine pigem vähetõenäoline. Aga Taani ja Kreeka on 12-aastaste vaheaegadega näidanud, et unistada tasub!