Horvaatia koondise toetajad.Foto: LEON NEAL
Jalgpalli EMi päevik
14. juuni 2016, 12:29

KÜSIDA VÕIB KÕIKE | Järvela vastused vol 3: kas Venemaalt peaks MMi ära võtma? Lisaks õllehind ja EMi põnevaimad puudujad (4)

Prantsusmaal viibiv ja EMi kajastav Õhtulehe ajakirjanik Ott Järvela ootab lugejate küsimusi, et neile vastates arutada seda jalgpalliasja täpselt selles võtmes, mis lugejatele oluline. Siin kolmas ports küsimusi ja vastuseid.

Kuidas selguvad need kaheksandikfinaalid, kus alagrupi võitja mängib mingi alagrupi kolmanda koha meeskonnaga? Nt kui B alagrupi võitja mängib A, C või D alagrupi kolmanda koha omanikuga, siis millest see sõltub, kellega ta neist lõpuks mängib? (Tauri Tursk) Kõik määrab edasipääsevate kolmanda koha omanike alagrupitähtede kombinatsioon. Turniiri reglemendis on ära toodud tabel, mis katab kõik 15 võimalikku kombinatsiooni.

Näiteks, kui edasi pääsevad alagruppide C, D, E ja F kolmanda koha omanikud, toimuvad 1/8-finaalid nii: 1) F-alagrupi kolmas mängib C-alagrupi võitjaga, 2) E-alagrupi kolmas mängib D-alagrupi võitjaga, 3) D-alagrupi kolmas mängib B-alagrupi võitjaga 4) C-alagrupi kolmas mängib A-alagrupi võitjaga.

Mis toimus staadionil Payeti värava ajal ja kuidas meeldis Payeti võiduvärav? (Ken-Martti Reinart) Eks ikka kõvemat sorti juubeldamine, kui Rumeenia (päris arvukas) fännisektor välja arvata. Värav meeldis väga, aga turniir parimana pidas ta vastu alla 48 tunni, sest Luka Modrici tabamus trumpas Payet’ oma üle.

Keda toetad EM-il? Kas mõnda suurt riiki või mõnda huvitavat autsaiderit? (Ken-Martti Reinart) Lemmikut ei ole ja kellegi võit mind põhjusel, et olin juba enne nende poolt, rõõmsaks ei tee. Küll aga tekib kindlasti mingi sümpaatia turniiri jooksul. 2014 MMil oli selleks Kostariika, 2012 EMil Itaalia, 2010 MMil Uruguai, 2008 EMil Hispaania.

Kui nimetada Euroopas üks jalgpalliriik, kes mulle alati sümpaatne on olnud, tõstaksin ilmselt esile Horvaatia. Väike, aga julge, alati mitme väga huvitava mängijaga mehitatud sats. Sel EMil pakub sügavamat huvi valiksarjas 10 mängust 28 punkti kogunud Austria võimekus, keda täna õhtul Ungari vastu ka näen.

Kas Slovakkia jalgpallikoondisesse pääsemiseks peab olema tätoveering? Kas tead veel mõnda rahvuskoondist, mille mängijad oleks niivõrd täis joonistatud? (Egon Ilisson) Kui Dani Alvest suurtes kogustes kloonida, siis oleks brassidel varianti kuidagi slovakkidele vastu saada…

Ott...kas õllehinnad on lakke aetud? (Martin Kasesalu) Huvitav küsimus mehelt, kes ise õlut ei joo! Aga asja juurde minnes, siis staadionil ja selle perimeetri sees õlut juua soovivate pealtvaatajate valikuks on alkoholivaba Carlsberg, mille toobi eest tuleb (seniste vaatluste põhjal) välja käia 6,5 – 7 eurot.

Ajakirjanike olukord on teistsugune. Pressikeskustes on külmikud prii õllega. Mängude eel on seal tabalukk ees, mängude järel enam mitte. Sisaldab 0,25liitriseid päris Carlsbergi pudeleid. Laupäeval oli Lens’is päris kuum ilm, kulus tööjärgseks karastuseks ära küll.

Staadionite perimeetritest väljaspool õllemüügipunkte pole, aga olen näinud päris palju fänne, kes on ise purgid kaasa võtnud ja seda seal siis libistanud. Mõni seoses ohtra libistamisega ka ise libisenud. Jalgpallifänne huvitav ju sageli õlle kvaliteedist rohkem selle kvantiteet :).

Venemaa fännide märatsemine ja vägivallatsemine Marseilleis kohutas ja vapustas. Foto: JEAN CHRISTOPHE MAGNENET

UEFA ja FIFA on küll erinevad organisatsioonid, aga kas on mingi variant, et selle Venemaa fännide käitumise pärast kaalutakse 2018 finaalturniiri üleviimist mujale? (Tarmo Treimann) Siin on tähtis mitte unustada, et MM käib käsikäes sellele eelneva maailmajagude karikaturniiriga (Confederations Cup), mille alguseni on nüüd jäänud juba vähem kui aasta. Seega puht-pragmaatiliselt tähendaks Venemaalt MMi võtmine praegu FIFA jaoks erakordselt suurt logistilist jama, millele lisanduksid rohked juriidilised ja finantsilised probleemid.

Aus on välja öelda mu enda seisukoht antud küsimuses: mulle ei meeldi üldse, et teisi riike ründav ja tsiviillennukeid taevast alla tulistav Venemaa MMi korraldab, aga samas leian, et keegi ei saa keelata FIFAl seda MMi Venemaal läbi viimast.

Jalgpalliliidud, nii riiklikud kui ka rahvusvaheline FIFA on MTÜd, mitte riiklikud institutsioonid ja riikliku sunni rakendamine – näiteks mõne valitsuse otsus keelata oma koondisel Venemaal toimuval MMil osalemine – oleks räige õigusriigi põhimõtete rikkumine.

Lisaks ka sportlaste põhjendamatu diskrimineerimine – jalgpallurid on (keskmiselt) 20 aastat oma talenti lihvinud, et see tippkonkurentsis ülima autasu (jalgpallis on selleks vaieldamatul MM-tiitel, mitte Meistrite liiga vms) nimel proovile panna. Neilt ei tohi seda võimalust ära võtta.

Igal FIFA partneril on võimalik MMi Venemaal toimumisele anda omapoolne hinnang, aga senine praktika viitab, et MMiga seotuks olemisest tõusev tulu kaalub pika puuga üles kätketud mainekahju. Kõik sõltub jõuvahekordadest teljel kasum – eetika.

Samas on selge, et supp, mida FIFA oma otsusele truuks jäädes peab helpima, muutub üha kirbemaks, sest Venemaa (jalgpalli)ametnike avaldused pärast nende huligaanide märatsemist Marseille’s on ühe sõnaga öeldes… rõvedad.

Keisri paradoks: kumb, kas Austria või Ungari? Keda eelistad ja miks? (Matis Song) Mõlemal on oma võlu – Austrial (minu silmis) selle turniiri musta hobuse staatus, Ungari väravavaht Gabor Kiraly l e g e n d a a r s e d hallid dressipüksid.

See rõõm ja need püksid... Mõlemad on kirjeldamatud. Foto: LASZLO BALOGH

Ei viitsi pikalt edasi mõelda, aga kas on mingi võimalus, et kuskil faasis kohtuvad Ukraina ja Venemaa, kui kohad vastavad alagruppides tulevad ja nad kuidagi edasi saavad? (sorr) 1/8-finaalis kohtumiseks peaks emb-kumb neist oma alagrupi võitma ja teine olema kolmas ning lisaks peaks edasipääsevate kolmanda koha omanike kombinatsioon klappima. Ebatõenäoline, sest Ukraina kaotas avamängu ja Venemaa esines piisavalt kehvalt, et nende B-alagrupi võitjaks tõusmine tundub võimatu. Muidugi on teoorias nende kohtumine võimalik ka veerandfinaalis, aga see tundub avamängude põhjal otsustades väga ebatõenäoline.

Kui EMil esindatud meeskonnad mängiksid jalgpalli asemel saalihokit, kes siis võidaks? (Saalihoki) Ma arvan, et pead silmas varianti, kus EMil osalevad jalgpallurid mängivad saalihokit, mitte nende riikide saalihokikoondiste võistlust. Medalid jagaksid sel juhul Rootsi, Šveits ja Venemaa, sest nende riikide hokikoolkond (saali- + jäähoki) on tugevaim ning suutlikkuse saalihokiväljakul määrab silma-käe koordinatsioon, mis kasvõi natuke mingit hokit (või tennist) mänginutel parem.

Saalihokis keegi rootslastele naljalt vastu ei saa. Foto: TT NEWS AGENCY

Kas oled näinud linnapildis, kuidas inimesed niisama jalgpalli mängivad (pargis, tänaval vms)? (Rahvaliiga) Laupäeval Lens’is toksisid Šveitsi fännid vaksali-esisel väljakul päris osavalt – viis selli žongleerisid isekeskis. Vaatasin ca minuti, pall pudenes selle aja jooksul maha vaid korra.

Kuidas ja millega Prantsusmaa-siseselt liikled? Kas see on ise või korraldajate poolt organiseeritud? (Hans Kaimre) Ei, erinevalt olümpiamängudest pole võistluspaikade-vaheline transport korraldajate poolt organiseeritud või tagatud, vaid see tuleb endal leida. Pariisis ja Lille’is kasutasin metrood, linnadevahelised sõidud teen rongiga. Kasutan sellist vigurit nagu Interrail Pass, mis võimaldab rongipileteid kaanehinnast märgatavalt soodsamalt soetada.

Prantsusmaa rongid on Ott Järvela suured sõbrad. Foto: CHARLES PLATIAU

Audi sisseviskel suluseisu pole. Miks? Kas see tuleneb mingist muust reeglist või keegi kunagi otsustas, et nii oleks lihtsalt äge? (Andre) Suluseisu pole ka nurgalöögi või väravaesise lahtilöögi puhul ehk kõik kolm viisi, kuidas mängu pärast palli väljakupiiridest lahkumist alustatakse, on suluseisust priid.

See on nii olnud jalgpalli algusest peale ja põhjus, ma usun, on lihtsustada ja kiirendada mängu taasalustamist – kui audi võitnud võistkond peaks arvestama suluseisuga, veniks paratamatult nende sooritamine.

Kas fännitsoonidesse peab eraldi pileti ostma, lastakse mängupileti ettenäitamisel sisse või saab igaüks sisse astuda? Kui suured need alad on ja mis seal üldse toimub? Elav muusika on? Rahvustoite pakutakse või peab piirduma burksiga? (Tarmo)

Ei pea piletit ostma ning mängupilet pole samuti vajalik. Mängupiletitega enamasti fännitsoonidesse ei minda, sest need ei asu staadioni juures, vaid kuskil linna keskel. Tsoonid ise on päris suured, Pariisi oma mahutavus on 100 000 inimest. Elava muusika kohta ei oska öelda ja pakutava toidu osas saan vastata vaid staadionitel pakutava kohta, mis on tavapärane vutikiirtoit – burgerid, võileivad, pitsad, limonaadid.

Belgia fännid eile Lyoni fännitsoonis mängu Itaaliaga jälgimas. Foto: ROMAIN LAFABREGUE

Millise riigi fänne on kõige vähem kohale saabunud? (Tarmo) Ma olen siiani olnud kohapeal neljal mängul (Prantsusmaa – Rumeenia, Albaania – Šveits, Saksamaa – Ukraina ja Iirimaa – Rootsi) ning ühegi nähtud riigi kohta ei saa öelda, et fänne olnuks vähe. Ikka palju oli. Kohe väga ja meeldivalt palju.

Nimeta kolm mängijat, kelle mitteosalemisest EM-il sul kõige rohkem kahju on? (Tarmo) 1) poolkaitsja Miralem Pjanic (Bosnia ja Hertsegoviina), sest ta on väga hea jalgpallur, 2) Keskkaitsja Sokratis Papastathopoulos (Kreeka), sest ma tahaks, et sõbrad-kolleegid ETV-st selle nime hääldamist iga mängu eel harjutama peaksid,

3) väravavaht Kasper Schmeichel (Taani), sest mulle meeldivad ajastute-ülesed lood ning 1992. aasta EMi sangari Peter Schmeicheli (pildil) poeg EMil oleks olnud täpselt selline lugu.

Peter Schmeichel. Foto: OLI SCARFF

Kui Sul on tahtmist midagi EMi või selle telgitaguste kohta pärida või oma arvamust Õhtulehe lugejatega jagada, siis anna tuld! Pane küsimus või mõtted kirja selle artikli kommentaaridesse või Õhtuleht Sport FB-lehele või kirjuta Otile Twitteris või Jalgpallipunkris või saada küsimus postituviga (aadress: Prantsusmaa, nõudmiseni). Olgu lisatud, et kiuslikud ja rõvedad küsimused pälvivad tähelepanu täpselt nii palju, kui on vaja kustuta-klahvi vajutamiseks.