Zlatan Ibrahimovic Järvelaga ei nõustu.Foto: JONATHAN NACKSTRAND
Jalgpalli EMi päevik
15. juuni 2016, 12:41

Ott Järvela | ENNUSTUS: kes pääsevad EMil 1/8-finaali, kes sõidavad koju? Õhus on Rumeenia – Ungari finaal… (1)

Jalgpalli EMi alagrupiturniiri esimene voor lõppes teisipäeva õhtul siilikamaka 1:1 viigiga Portugali ja Islandi vahel. Kõik 24 meeskonda on avaetteaste teinud, aeg on ennustada, kellel kuidas läheb.

A-alagrupp. Prantsusmaa – Rumeenia 2:1, Šveits – Albaania 1:0. Tabel: Prantsusmaa 3, Šveits 3, Rumeenia 0, Albaania 0. Kummaski matši ei väärinud kaotaja mängupildi järgi punktideta jäämist, aga sel teadmisel puudub väärtus.

Arvan, et täna mängib Rumeenia avavoorus kehvalt esinenud Šveitsiga vähemalt viiki ning alistab viimases voorus Albaania ja jõuab edasi. Prantsusmaa võidab täna võistluskeelu alla kapteni Lorik Canata mängivat Albaaniat ning on sellega edasi.

Eelmise MMi 1/8-finalisti Šveitsi seis aga nii roosiline pole. Kui nad täna Rumeeniale kaotavad, siis vajavad nad viimases voorus Prantsusmaa vastu edasipääsu tagamiseks viiki. Ennustus lõppjärjestuse osas: 1. Prantsusmaa, 2. Rumeenia, 3. Šveits, 4. Albaania.

Dimitri Payet' filigranne kauglöök päästis Prantsusmaale avamängust 2:1 võidu. Foto: PHILIPPE LOPEZ

B-alagrupp. Wales – Slovakkia 2:1, Inglismaa – Venemaa 1:1. Tabel: Wales 3, Inglismaa 1, Venemaa 1, Slovakkia 0. Pidasin Slovakkiat turniiri eel veerandfinaali-potentsiaaliga meeskonnaks ja nende kaotus Walesile üllatas, sest ainuüksi see, et viimase meestest (v a Madridi Realis mängiv Gareth Bale) on hooaeg läbi Premier League’i jälgiv publik erinevalt Slovakkia jalgpalluritest päris palju kuulnud, neid paremaks ei tee.

Aga Wales võttis võidu ja on sellega koheselt lähedal edasipääsule, sest Venemaa oli avamängus tõeliselt nõrk ja viik nende vastu on Walesile kindlasti jõukohane. Slovakkia vajab täna Venemaa vastu võitu ja usun, et nad on selleks võimelised.

Inglismaa tulemused sõltuvad peatreener Roy Hodgsoni valikutest – kui ta vastase kaitsjaid infarkti-eelses seisundis hoidva suutva Jamie Vardy edaspidigi pingile jätab, võib asi pekki minna küll. Aga pigem ei jäta. Ennustus lõppjärjestuse osas: 1. Inglismaa, 2. Wales, 3. Slovakkia, 4. Venemaa.

Gareth Bale ja Wales saavad veel rõõmustada. Foto: MEHDI FEDOUACH

C-alagrupp. Saksamaa – Ukraina 2:0, Poola – Põhja-Iirimaa 1:0. Tabel: Saksamaa 3, Poola 3, Põhja-Iirimaa 0, Ukraina 0. Neljapäeval mängivad omavahel avavoorus võitnud ja kaotanud meeskonnad. Saksamaa – Poola matšis on auhinnaks esikoht (matši võitja selle ilmselt saab), Ukraina – Põhja-Iirimaa duellis ellujäämine.

Kajastan ise Lyonis Ukraina – Põhja-Iirimaa duelli ning olen veendunud Ukraina võidus, sest Andrei Jarmolenko ja Jevgeni Konopljanka vastu läheb põhja-iirlastel keeruliseks olukorras, kus ka nemad peavad võidule (loe: avatumalt) mängima. Saksamaa – Poola matši tõenäoliseim tulemus on minu jaoks viik, sest enamvähem rahuldaks see mõlemat.

Teise-kolmanda koha otsustab siis Poola – Ukraina viimase vooru matš, millest tuleb kahtlemata maiuspala. Kuna A- ja B-alagrupid on tolle mängu toimumisajaks juba lõpetanud, siis on osalistel teada täpne tähis, mis (kolmanda koha meeskonnana) edasipääsuks vajalik. Ennustus lõpptabeli osas: 1. Saksamaa, 2. Poola, 3. Ukraina, 4. Põhja-Iirimaa.

Saksmaa või Poola, kumb võidab alagrupi? Foto: PATRIK STOLLARZ VALERY HACHE

D-alagrupp. Hispaania – Tšehhi 1:0, Horvaatia – Türgi 1:0. Tabel: Hispaania 3, Horvaatia 3, Türgi 0, Tšehhi 0. Mulle tundub tõenäoline, et teises voorus alistab Hispaania Türgi ja Horvaatia Tšehhi ning viimases voorus näeme esimese ja kolmanda koha matše, kusjuures viimases peavad mõlemad jahtima suurt võitu, et parandada väravate vahet ja oma šanssi (kolme punktiga) edasi pääseda. Ennustus lõpptabeli osas: 1. Hispaania, 2. Horvaatia, 3. Tšehhi, 4. Türgi.

E-alagrupp. Rootsi – Iirimaa 1:1, Itaalia – Belgia 2:0. Tabel: Itaalia 3, Rootsi 1, Iirimaa 1, Belgia 0. Eile rongiga Pariisist Bordeaux’sse sõites moodustunud vestlusringis rootslane – Järvela – iirlane jõuti kiiresti üksmeelele, et viik muutis mõlema šansid 16 sekka jõuda kasinaks, sest kolme punkti kogumiseks peavad nii Rootsi kui ka Iirimaa 1) alistama Itaalia või Belgia, 2) tegema mõlemaga viigi.

Ma ei näe, et see oleks neile jõukohane. Avamäng osutas selgelt, et mõlema meeskonna kvaliteedil on selged piirid. Rootsit nõrgendas kaitsja Mikael Lustigi vigastus ja svenssonid vajavad edasipääsuks suurt Ibracadabrat. Ennustus lõpptabeli osas: 1. Itaalia, 2. Belgia, 3.-4. Rootsi/Iirimaa (sõltuvalt sellest, kes esimestele väiksemalt kaotab).

Zlatan Ibrahimovic Järvelaga ei nõustu. Foto: JONATHAN NACKSTRAND

F-alagrupp. Ungari – Austria 2:0, Portugal – Island 1:1. Senise turniiri kahtlemata suurim üllatus oli madjarite vapper võitlus ja võit läbi põlenud Austria üle. Islandi viik Portugaliga oli emotsionaalne, aga viimaste lohutuseks tasub rõhutada, et avamängus hiilgavalt esinevad meeskonnad reeglina lõpuni ei kesta.

Pakun, et teises voorus teeb Ungari viigi Islandiga ning Portugal viigistab Austriaga, mis jätab viimase vooru eel kõik kaardid lahti (tabel oleks: Ungari 4, Island 2, Portugal 2, Austria 1), ent imedel on piirid ja kokkuvõttes ma Portugali põrumisse ja Islandi edasipääsu ei usu. Ennustus lõpptabeli osas: 1. Portugal, 2. Ungari, 3. Austria, 4. Island.

Cristiano Ronaldo ei jää kohamängudest eemale. Foto: ODD ANDERSEN

Kolmanda koha meeskonnad. Minu ennustuste järgi saavutavad alagruppides kolmanda koha Šveits, Slovakkia, Ukraina, Tšehhi, Rootsi/Iirimaa ja Austria. 1/8-finaali pääsevad neist neli ning avavoor viitab, et viite neli punkti kogunud kolmanda koha meeskonda me ei näe.

Kindlasti ei pääse edasi E-alagrupi kolmas meeskond (Rootsi või Iirimaa). Kes on aga teine õnnetu? Meenutagem, et võrdsete punktide puhul otsustab väravate vahe ehk kolm viiki annab reeglina parema šansi kui üks võit ja kaks kaotust.

Kui Šveits täna Rumeeniale kaotab, on nad jalamaid ohus, ent kõige sandim tundub mulle D-alagrupi kolmanda koha omaniku (minu prognoosi järgi Tšehhi) seis, sest mängudest Horvaatia ja Türgiga nelja punkti teenimine tundub ebatõenäoline. Seega ennustan, et edasi ei pääse alagruppide D ja E kolmanda koha omanikud.

Kas too Gerard Pique 87. minuti värav tõmbas tšehhidele lõplilkult vee peale? Foto: PASCAL PAVANI

Kui kõik läheb täpselt nii, nagu ennustasin, siis oleksid 1/8-finaalid: Rumeenia – Poola, Hispaania – Austria, Inglismaa – Šveits, Portugal – Belgia, Saksamaa – Slovakkia, Itaalia – Horvaatia, Prantsusmaa – Ukraina, Wales – Ungari. NB! Kui Horvaatia suudaks alagrupi võita ja Hispaaniaga kohad vahetada, on üpris lihtne nad poolfinaali kujutada (alistada tuleks Austria + Rumeenia või Poola).

Kui edasi spekuleerida, siis veerandfinaalid võiksid välja näha nii: Rumeenia – Hispaania, Inglismaa – Portugal (oi, millised mälestused!), Saksamaa – Itaalia ja Prantsusmaa – Ungari.

Kokkuvõte: õhus on Rumeenia – Ungari finaal*.

* väike liialdus, ilmselt.