Jalgpalli EMi fännid ei ole tegelikult mingid masuurikad, vaid toredad inimesed. Lihtsalt käputäis huligaane tahab üldmuljet rikkuda.Foto: BERTRAND LANGLOIS
Jalgpalli EMi päevik
16. juuni 2016, 06:00

Ott Järvela | Jalgpalli EMi fännide tegelik pale – lõbus, kirglik, avatud ja aldis aasimistele

Viibin Prantsusmaal alates reedest ja senisel marsruudil Pariis-Lens-Lille-Pariis-Bordeaux-Marseille olen sattunud rongides, metroos ja trammides, aga ka niisama tänaval jutule mitmete jalkafännidega.

Venemaa huligaanfännid proovivad luua kuvandit, nagu oleks EM eelkõige lööming ja vihkamine. Valdava enamiku Prantsusmaale saabunud jalgpallisõprade hoiak on hoopis teistsugune – lõbus, kirglik, avatud ja aldis aasimistele. Nad ei taha kakelda, vaid nautida jalgpalli ja suurturniiri melu, kus iga nurga peal ootab uus ja põnev inimene. Näited:

Neli ungarlast, 14. juuni õhtul Bordeaux kesklinnas. Mõned tunnid pärast 2:0 võitu Austria üle. "Meie ka ei oodanud seda, lootsime viiki. Nagu unenäos oleksime. Me ei tea, kuidas rõõmustada, sest me pole kunagi varem midagi säärast kogenud. Lõpuks ometi on meil kaasajast midagi ette näidata ja ei pea soiguma 1954. aasta kaotatud MM-finaalist. Aga sakslastega (neile Ferenc Puskase juhitud Ungari 62 aasta eest üllatuslikult 2:3 kaotas – toim) võiks ju uuesti kokku minna küll…"

Rootslane ja iirlane, 14. juuni hommikul rongis Pariis – Bordeaux. Eelmisel õhtul omavahel 1:1 viiki mänginud olid mõlemad minoorses tujus. Iirlane: "Kõik rootslased, kellega rääkisin, olid nõus, et viik ei sobinud meile kummalegi." Rootslane: "Tõsi. Varem on Rootsi firmamärgiks olnud kõva kaitse, nüüd enam mitte. Zlatanit tuleks kloonida!" Iirlane: "Meil pole kedagi, keda kloonida…"

Jalgpalli EMi fännid ei ole tegelikult mingid masuurikad, vaid toredad inimesed. Lihtsalt käputäis huligaane tahab üldmuljet rikkuda. Foto: BERTRAND GUAY

Kolm soomlast, 13. juuni hommikul rongis Lille – Pariis. Eelmine õhtu vaadatud Saksamaa – Ukraina (2:0) järel oli neil plaanis Iirimaa – Rootsi. "Ma ei oska öelda, kas jõuame Soome finaalturniirile jõudmise ära oodata. Ma saan varsti ikkagi 60aastaseks… Aga täna lähen staadionile Soome koondise särgiga, et rootslasi veidi õrritada!"

Kaks ukrainlast, 12. juuni hommikul Lille’i metroos. Õhtul toimunud Saksamaa – Ukraina matši eel. "Eestist oled? Vahva. Mina pean teie maad meile eeskujuks. Ukraina häda on sovjetlik mõtteviis – liiga paljud eeldavad, et nad peavad saama asju ja teeneid lihtsalt niisama, mitte millegi eest ja mitte midagi tehes. Õnneks noores saavad aru, et saavutused tulevad vaid läbi kõva töö ja hea hariduse."

Kolm inglast ja üks waleslane, 12. juuni hommikul Lille’i metroos. Eelmisel päeval oli Wales alistanud 2:1 Slovakkia ja Inglismaa mänginud Venemaaga 1:1. Mina: "Kui järgmistes mängudes Jamie Vardy’t ei mängitata, siis võitegi mitte edasi pääseda." Inglased: "Täiesti nõus. Inglismaal valitakse jätkuvalt mehi koondisesse tulenevalt mainest või hinnalipikust, mitte tegelikest võimetest. Meil pole meeskonda, Walesil on." Mina: "Noh, Wales on nagu vaese mehe Portugal". Waleslane: "Ei saa vastu vaielda!"

Jalgpalli EMi fännid ei ole tegelikult mingid masuurikad, vaid toredad inimesed. Lihtsalt käputäis huligaane tahab üldmuljet rikkuda. Foto: BERTRAND LANGLOIS

Itaallane, 12. juuni hommikul Lille’i vanalinnas. Itaallane: "Ma tean ühte Eesti jalgpallurit – seda, kes saltoga auti viskas!" Mina: "Risto Kallaste, tema poeg Ken on praegu koondises." Itaallane: "Ja viskab kah saltoauti?" Mina: "Siiani mitte." Itaallane: "Väga kahju, väga-väga kahju. Ta oleks Itaalias kohe kuulus!"