Eilset Portugal - Austria matši vilistanud Itaalia kohtunik Nicola Rizzoli.Foto: LIONEL BONAVENTURE
Jalgpalli EMi päevik
19. juuni 2016, 10:08

KÜSIDA VÕIB KÕIKE | Järvela vastused vol 5: kas enne jõuab EMile Eesti koondis või kohtunik? (3)

Prantsusmaal viibiv ja EMi kajastav Õhtulehe ajakirjanik Ott Järvela ootab lugejate küsimusi, et neile vastates arutada seda jalgpalliasja täpselt selles võtmes, mis lugejatele oluline. Siin viies ports küsimusi ja vastuseid.

Kumb jõuab sinu arvates enne suur turniirile, kas Eesti koondis või Eesti kohtunike brigaad? (Kalmer Liivmaa) Loogiliselt võttes Eesti koondis, sest kui jalgpallimeeskondi osaleb EMil 24, siis kohtunikebrigaade 18, kusjuures viimastele ei kehti käimasoleva EMi näitel nõue "üks riik, üks brigaad", sest UEFA määras EMile kaks Inglismaa brigaadi (Mark Clattenburgi ja Martin Atkinsoni juhitud).

Selle põhjus, muuseas, on vägikaikavedu Inglismaa jalgpalliliidu ja Pierluigi Collina vahel. Inglismaa vutijuhid eelistavad Atkinsoni, sest Clattenburg on nende konservatiivse maitse jaoks liiga iseteadlik sell. Inglismaa alaliit prooviski igal moel Atkinsoni EMile saamist toetada ja Clattenburgi tõrjuda.

Aga UEFA kohtunike boss Collina – oleme ausad, samuti päris iseteadlik tüüp – tegi kontralükke ja nimetas EMile mõlemad. Ning andis Clattenburgile vilistada Meistrite liiga finaali, mis Inglismaa kohtunike sisese hierarhia konkreetselt paika pani – sealsed vutijuhid võivad arvata mida tahes, aga UEFA ja ka avaliku arvamuse silmis on Clattenburg nüüd inglaste selge nr 1.

Kui Inglismaa koondis poolfinaalidesse ei jõua, siis on Clattenburg ilmselt peamine kandidaat vilistamaks EM-finaali. Senine soosik, türklane Cuneyt Cakir sai eile hakkama suure eksimusega, kui jättis vahetult enne Belgia 1:0 väravat Iirimaa kasuks penalti määramata.

Miks mehed väljakul püsti ei püsi ja libisevad koguaeg... kiiremate liigutuste või tsenderduste/löökide ajal esineb harjumatult palju libisemisi. Ebatõenäoline et nii paljud valed putsavalikud teevad. Kas väljakute hooldamisega on üle pingutatud? (Harlet Mägi)

Samale asjale juhtis kolmapäeval Marseilles peetud Prantsusmaa – Albaania mängu järel tähelepanu ka Emmanuel Petit, kes tõdes, et platsidega on midagi viga, sest libisemisi on olnud ebareaalselt palju.

Kui karm oli ajakirjanikuna akrediteerimine turniirile ja kas on seatud ka mingid piirangud mängude osas? (Meelis Aab) UEFAle tuli tõestada, et olen aktiivne jalgpalliajakirjanik üleriiklikus väljaandes. Väikeriigist muidu akrediteeringut ei saa.

Mängud, mida alagrupiturniiril külastada soovin, pidin juba jaanuaris UEFAle teada andma. Sain akrediteeringu kõigile soovitud kohtumistele, aga kui mul tekib tahtmine külastada mõnda mängu, millele mul pressipääset pole, siis pean minema staadionile ja 90 minutit enne avavilet selgub, kas pressisektoris on vabu kohti.

Kavatsen seda varianti kasutada teisipäeval ja kolmapäeval. Mul on akrediteering teisipäeval Bordeaux’s peetavalt Hispaania – Horvaatia mängule, aga sinna jõudmine oleks logistiline peavalu, mistõttu loobun tollest matšist ja proovin sel päeval Pariisis Saksamaa – Põhja-Iirimaa ning päev hiljem Island – Austria kohtumisele pääseda. Ennustan, et vähemalt teisega probleeme ei teki, sest see toimub Stade de France’il, kus ruumi (ka pressisektoris) küllaga.

Küsimus tribüünidel olevate treppide kohta. Ülekandest hästi näha, et need EURO16 sinist tooni ja logodega. Kas trepid on tõesti turniiri ajaks üle värvitud või on tegemist teibi, vaiba vms? (Kaspar Tammist) Ma olen neid siniseid treppe silmanud vaid Stade de France’il, aga ise nende peal käinud mitte, sest ajakirjanike töötsoon on muust staadionist eraldatud ja täitsa igale poole meid jõlkuma ei lubata. Pakun, et on Stade de France’i trepid värviti EMiks ära jah. Ei ole ju maailma keerulisim maalritöö.

Kuidas kommenteerid oma kriitikat Daniel Sturridge’i suunas pärast Walesile löödud võiduväravat? (Sander Saga) Värav oli hea, isegi väga hea. Samuti väga tähtis. Aga Sturridge’i suutlikkuses järjekindlalt tippesitusi pakkuda kahtlen jätkuvalt. Stabiilsust, siinkohal pean silmas ka tervislikku, napib.

Milliste riikide fännid on kaasaelamise poolest kõige võimsama mulje jätnud? (Tarmo) Hümni mõttes Prantsusmaa, kelle mõlemal senisel mängul koha peal olin. Marseljees kõlas vägevalt nii Stade de France’il kui ka Stade de Velodrome’il. Põhja-Iirimaa toetajad mängul Ukrainaga Lyonis olid ka häälekad. Nii enne kui ka pärast mängu. Ning Iirimaa fännide hoiak ja meeleolud Pariisis enne mängu Rootsiga oli lust ja lillepidu. Positiivseid näiteid on tegelikult palju, negatiivseid mul endal sisuliselt polegi.

Kui mitmel EM-i staadionil on võimalus vihma korral katuse all mängida? (Tarmo) Ühel – Lille’i staadionil. Katuse sulgemise otsus tehakse reeglina mängu-eelsel päeval, sest see on aeganõudev protseduur.

Oskad öelda, kui mitu paari putsasid ühel mängijal tavaliselt mängule tulles kaasas on, arvestades, et märg plats nõuab ilmselt teistsuguseid korke? (Tarmo) Eks see ole individuaalne, aga vähemalt kaks paari – rohkemate korkidega kuiva ja vähematega märja platsi jaoks. Kas mõlema variandi jaoks on kaasas ka varupaarid, ei oska öelda.

Kas ja kui palju peab meediaettevõtte ajakirjaniku akrediteeringu eest korraldajatele maksma? Majutuse eest tasub meediaettevõte? (Andre) Akrediteeringu eest ei pea midagi maksma. Mitte ühelgi võistlusel maailmas (sh jalgpalli MM, olümpiamängud, muude alade MMid ja EMid). Spordiajakirjanikud on võistlustel tööl ning seal toimuva vahendamine on kõigi osapoolte huvides. Nagu töölähetuse puhul seadus ette näeb, tasub sellega seotud kulud (transport, majutus) tööandja.

Kuidas on jaotunud kaubamärkide kasutus – millise firma vorme meeskonnad enim kasutavad? (Margus Mäe) Adidas 9, Nike 6, Puma 5, Errea 1, Umbro 1, Joma 1, Macron 1.

Kui Sul on tahtmist midagi EMi või selle telgitaguste kohta pärida või oma arvamust Õhtulehe lugejatega jagada, siis anna tuld! Pane küsimus või mõtted kirja selle artikli kommentaaridesse või Õhtuleht Sport FB-lehele või kirjuta Otile Twitteris või Jalgpallipunkris või saada küsimus postituviga (aadress: Prantsusmaa, nõudmiseni). Olgu lisatud, et kiuslikud ja rõvedad küsimused pälvivad tähelepanu täpselt nii palju, kui on vaja kustuta-klahvi vajutamiseks.