See suudlus enam kaua ei kesta!Foto: JORG CARSTENSEN
Jalgpall
25. juuni 2016, 10:01

Millised on Brexiti tagajärjed Suurbritannia spordimaastikul? (2)

Suurbritannia hääletas 23. juunil referendumil Euroopa Liidust lahkumise poolt. Igal otsusel oma tagajärjed ning nõnda pole Brexitil erandit ka spordi jaoks.

Euroopa Liidus on seni toiminud liikumisvabadus ehk kindlate reeglite järgi polnud Suurbritannia jaoks eraldi tööluba vaja läinud. Liidust lahkumisega jääks Telegraphi andmetel uute seaduste kohaselt töökohast ilma aga 100 Inglismaa kõrgliiga jalgpallurit, kelle seas on näiteks Dimitri Payet, N’Golo Kante ja Anthony Martial.

Nimelt tuleks Brexiti jõustudes Euroopa mängijatel läbida samasugused tingimused nagu seni väljaspool ELi tulnud jalgpalluritel ehk nad peavad olema regulaarsed koondislased, kes oma kodumaad esindanud vähemalt 75 protsendil mängudest. 

Leicester City pallur N'Golo Kante poleks Suurbritannia tööloa saamiseks kriteeriume täitnud Foto: BERTRAND LANGLOIS

See poleks ainus Brexiti mõju Inglismaa kõrgliigale. Suurbritannia naela kukkumine muutis pallurid võrreldes teiste riikide klubidega 10 protsenti kallimaks. 

"Klubidel oleks siis piiratud Euroopa Liidu riikidest pärit kõrgklassiga mängijate laenamine," arvab Liverpooli ülikooli spordiökonoomikaprofessor Babatunde Buraimo. "Kui Premier League'il on piiratud mängijate valik, tõstab see pallurite väärtust, nende üleminekute hinda ja makse. Talentide kaotamine (nagu näiteks Kante), on üks süsteemi puudusi," tõdeb ta. 

Spordiametnike sõnul ei tasu veel siiski ennatlikke järeldusi teha. "Alaliidud peavad maha istuma, vaatame üle nende reeglistiku ning mõtlema, milline suhe on neil Euroopast pärit sportlastega, kas neil on juba erikokkulepped või ei ole, ning kas on vaja teha uusi reegleid," selgitas üks ametnikest, Maria Patsalos Telegraphile. "Tõsi, on ebatõenäoline, et Euroopa jalgpalluritel on nüüd sama suur vabadus kui neil oli, kui Suurbritannia oli ELi liige," tunnistas temagi.

Samamoodi võib ohtu sattuda Ameerika jalgpalliliiga NFL, kes just publiku suurendamise tõttu oma mängud Londonisse kolinud on. "NFLi vaatenurgast on London värav Euroopasse. Kui me ise Euroopast eemaldume, võivad nad oma arvamust muuta," lisas Patsalos.