Gareth Southgate (paremal) ja Rafael Benitez - mehed, keda peetakse Inglismaa jalgpallikoondise peatreenerikandidaatideks.Foto: NIGEL RODDIS
Jalgpalli EMi päevik
29. juuni 2016, 14:06

Henry Rull | Aitame Inglismaa fiasko järel Albioni vutijuhte: kellest peaks saama koondise järgmine peatreener? (2)

Inglismaa jalgpallikoondise jaoks lõppes järjekordne suurturniir järjekordse pettumusega. 1:2 kaotus play-off'i avaringis Islandile vabastas ametist neli aastat Albionimaad juhendanud Roy Hodgsoni. Vutimaailma raskeim amet (nii ütles Steve McClaren, kes ei suutnud tüürida Inglismaad 2008. aasta EMile) on saadaval, kuid kelle peaksid alaliidu juhid palkama?

Esmalt olgu öeldud, et Inglismaa Jalgpalliliidu tegevdirektori Martin Glenni väitel ei taha vutijuhid otsusega kiirustada, ehkki juba tuleval sügisel algab 2018. aasta MM-valiksari, kus Inglismaa alagrupikaaslasteks on Slovakkia, Leedu, Šotimaa, Malta ja Sloveenia. Otse Venemaal toimuvale MMil pääseb grupi võitja.

Huvitaval kombel on valmidust ametisse asuda avaldanud endine ründelegend ja koondise kapten Alan Shearer, kelle peatreenerikogemused on napid ja kohutavad. Shearer on alla kahe kuu juhendanud Newcastle Unitedit, kellega ta 2009. aastal Inglismaa kõrgliigast aste madalamale kukkus.

Inglismaa toetajate õnneks Shearerit suure tõenäosusega siiski ametisse ei valita. Küll on Suurbritannia meedia spekuleerinud mitme treeneri nimega, kellest enim mainitute kohta Õhtuleht ülevaate teeb. Ja lõpuks soovitame, kes peaks saama Inglismaa peatreeneriks!

1. Gareth Southgate

45aastane inglane pallis 18aastase mängijakarjääri jooksul Crystal Palace'is, Aston Villas ja Middlesbrough's ning alustas viimases ka peatreeneritööd. Huvitaval kombel asendas Southgate kunagises koduklubis McClarenit, kes siirdus Inglismaa peatreeneriks.

Tippklubi Londoni Arsenali kauaaegne peatreener Arsene Wenger ütles juba 2007. aastal, et Southgate on Inglismaa koondise tüürimiseks piisavalt hea. 2013. aastal nimetati endine kaitsja kodumaa U21 esinduse peatreeneriks ning tundub, et nii sooviti teda A-koondise lootsi kohaks ette valmistada.

Gareth Southgate (paremal) ja Rafael Benitez - mehed, keda peetakse Inglismaa jalgpallikoondise peatreenerikandidaatideks. Foto: NIGEL RODDIS

On üpriski tõenäoline, et just Southgate'ist saab järgmine Inglismaa koondise loots. Sama meelt on ka kihlveokontorid, kus just teda favoriidiks peetakse ning on ka Glenn öelnud, et Southgate oleks küllaltki ilmselge valik.

Objektiivselt vaadates on aga raske näha, miks peaks Inglismaa alaliit Southgate'i tahtma. Jah, U21 koondisega on ta hankinud vajalikke kogemusi, aga näiteks mullu ei suutnud ta teiste seas Harry Kane'iga mehitatud tiimi U21 EM-finaalturniiril alagrupist edasi viia. 

Southgate'il näib olevat Inglismaa alaliidu tugi, kuid tulemusi vaadates pole see õigustatud.

2. Alan Pardew

Karismaatiline Inglismaa kõrgliigaklubi Crystal Palace'i peatreener peaks fännide jaoks olema sümpaatne valik. Ta eelistab mängida atraktiivset jalgpalli, pole erinevalt Hodgsonist tuim tükk ning erinevalt Southgate'ist on Pardew kogemustepagas märkimisväärselt suurem. Ja edukam. Näiteks nimetati Pardew 2011/12 Inglismaa kõrgliiga hooaja parimaks peatreeneriks.

Mängijakarjääris poolkaitsjana tegutsenud on kihlveokontorite silmis Southgate järel kõige tõenäolisem järgmine Inglismaa koondise peatreener. Samas pole Pardew karjäär plekitu.

Alan Pardew on endine jalgpallur. Foto: John Sibley

Nii Palace'i kui varem Newcastle Unitedi eesotsas on 54aastase inglase meeskondi tabanud järsud ja kauakestvad vormilangused. Näiteks võitis Palace 2016. aastal pärast head algust hooajale kõikide sarjade peale kokku 25 matšist seitse. Vähemalt jõuti Inglismaa karikasarja finaali, kus jäädi lisaajal 1:2 alla Manchester Unitedile. Newcastle'i eesotsas oli langus veelgi järsem. 2013/14 hooaja teises pooles kaotas United 21 ametlikust kohtumisest tervelt 15!

Samuti ei hoia Pardew mõtteid endale ning on otsekohene inimene. See ei pruugi Inglismaa konservatiivsetele vutijuhtidele aga kuigi meeldida.

3. Eddie Howe

38aastane inglane on väikeklubi Bournemouthi tüürinud Inglismaa kõrgliigasse ning ehkki klubi palgafond oli Premier League'i üks väiksemaid, jäädi tippseltskonda võrdlemisi kindlalt püsima.

Seega ei saa andekat jalgpalliõpetajat peatreenerikandidaatide seast välja arvata, kuigi tema ametisse nimetamine pole kuigi tõenäoline. Howe on juhendajana alles roheline, ent rahvusvahelises vutis on kogemused äärmiselt tähtsad.

Küll tuleb endise kaitsja tugeva plussina välja tuua tõik, et sarnaselt Pardew'le eelistab temagi atraktiivset mängustiili. Howe juhendatavad teevad intensiivset ja kõrget pressi ning palli võitmisel on eesmärgiks nahkkera võimalikult kiiresti värava poole toimetada.

Eddie Howe. Foto: Ed Sykes

4. Garry Monk

Eddie Howe pole teps mitte noorim peatreenerikandidaat. 37aastane Monk on samuti endine kaitsja, kes on praegu kultusklubi Leeds Unitedi juhendaja. Varem on ta töötanud ka Swanseas.

Inglismaa kõrgliigas mängiva Walesi klubi vedas Monk esimesel täishooajal meistrisarjas kaheksandale kohale. 2015. aasta detsembris sai ta Swanseast aga sule sappa.

Väidetavalt maksis Monkile töökoha tõik, et ta ei suutnud enda poolt kõrgele kergitatud latti ületada, mis tõi kaasa suure pinge ja stressi. Seda oli näha ka Swansea mängupildis: varem lustlikult mänginud Luiged olid silmist kaotanud sära ning nende esitused olid masinlikud ja kehvad.

Ent Monk on tõeline tööhoolik, kelle mänguplaani lahti hammustamine valmistab tuska ka maailma kõige parematele treeneritele. Koondises oleks tal mängudeks ettevalmistamiseks aga oluliselt rohkem aega kui klubijalgpallis.

Garry Monk. Foto: REBECCA NADEN

Kahjuks või õnneks on Monk ebatõenäoline valik, sest - nagu Howe - on ta treenerina verinoor. Ning ajalugu on ju näidanud, et Inglismaa alaliit eelistab koondise etteotsa kogenumaid juhendajaid.

Oli ju näiteks Hodgson Inglismaa tüüri siirdudes 64, Fabio Capello 62 ja Sven Göran Eriksson 53. Albionimaa viimased 13 peatreenerit on ametis alustades keskmiselt 49aastased.

Teiste seas on Inglismaa peatreenerikandidaadina mainitud järgmiseid juhendajaid: Sam Allardyce, Brendan Rodgers, Harry Redknapp, Rafael Benitez, Jürgen Klinsmann ja Laurent Blanc.

Kelle peaks Inglismaa aga mainitud nimede seast valima? Tuleb toonitada: favoriitkandidaat nii kihlveokontorite kui näiliselt Inglismaa alaliidu silmis on Southgate.

Parim valik oleks Pardew. Ta on piisavalt kogenud, aga pole veel liiga vana, eelistab mängida atraktiivselt ning on treenerina kogutud tunnustus näitab, et tegemist pole halva juhendajana. Howe ja Monk on liiga kogenematud, Southgate'i ainsaks eeliseks on hea läbisaamine alaliiduga.