Julia Stepanova, neiupõlvenimega Rusanova, võistlustules. Foto: MICHAEL DALDER
Olümpia
1. juuli 2016, 15:25

NINANIPS VENELASTELE! Ilmatuma suure dopinguskandaali paljastanud venelanna saab kergejõustiku suurvõistlustel startida (1)

29aastane 800 meetri jooksja Julia Stepanova paljastas koos abikaasaga tunamullu ajaloo ühe kuulsaima dopinguskandaali, väites, et Venemaal tarvitatakse massiliselt keelatuid aineid. Hilisemad uurimised leiti paari väidetele kamaluga tõestusmaterjali, täna tuli aga teade, et Stepanova saab tiitlivõistlustel osaleda.

Pärast dopinguskandaali avalikustamist kolis paar Saksamaale, seejärel aga Kanadasse. Rahvusvaheline Kergejõustikuliit otsustas, et Stepanova pääseb iseseisva ja neutraalse sportlasena osaleda rahvusvahelistel võistlustel.

Julia Stepanova, neiupõlvenimega Rusanova, võistlustules. Foto: MICHAEL DALDER

Euroopa Kergejõustikuliit teatas lisaks, et kui Stepanova otsustab startida 6.-10. juulini kestval EMil, võistleb tunamullu dopingukaristuse ja võistluskeelu saanud naine Euroopa Kergejõustikuliidu lipu all. 

Spordiliitude otsused ei meeldi kindlasti Venemaa spordiminister Vitali Mutkole, kes on öelnud: "Dopingukaristuse saanud Stepanova, kes alles pärast võistluskeelu saamist hakkas nendega koostööd tegema, võib minna olümpiale. Venemaa sportlased, kes pole aga terve karjääri jooksul ühtegi karistust saanud, ei tohi. Mis standardid need niisugused on? Kas see näitab, kuidas sportlased edaspidi talitama peavad?" 

Vitali Mutko. Foto: SERGEI KARPUKHIN