Portugali jalgpallikoondise kapten Cristiano Ronaldo.Foto: BERTRAND LANGLOIS
Jalgpalli EMi päevik
2. juuli 2016, 06:00

Ott Järvela | Cristiano Ronaldo ähvardab EMil Lionel Messi paika panna (2)

Pole kahtlust, et praegune kümnend jäädvustub jalgpalliajalukku läbi Lionel Messi ja Cristiano Ronaldo duelli, mille pöördeliseks sündmuseks tõotab kujuneda käimasolev EM-finaalturniir, sest Portugal on juba poolfinaalis.

Pühapäev tähistas Lionel Messi järjekordset ebaõnnestumist suurturniiri finaalis. Argentiina kaotas erakorralise Copa America finaalis penaltitega Tšiilile ja üks eksijatest oli Messi.

Maailma parima jalgpalluri nimetusele pretendeeriv argentiinlane on nüüd kaotanud koondisega finaalmatši kolm suve järjest (2014 MM, 2015 ja 2016 Copa America), mis jätab CV-le möödavaatamatu pleki.

Kui näiteks Rootsi, Tšiili, Portugali või Austraalia jalgpallurile ei ole mõistlikul inimesel võimalik koondisega tiitli mittevõitmist ette heita, siis Argentiina puhul on olukord teine – nende jalgpalli kultuurkihi paksus välistab indulgentsi Messile.

Tagatipuks teatas Messi koos mitme teise juhtiva mängijaga pärast kaotatud finaali koondisekarjääri lõpetamisest. Tõsi, too otsus ei pruugi olla lõplik, vaid pigem Argentiina jalgpalliliidu praeguste juhtide vastu suunatud samm.

Neli päeva pärast Messi põrumist jõudis Portugali koondis koos Cristiano Ronaldoga EMi poolfinaali, kuigi pole jätkuvalt kordagi hästi mänginud ega mitte kedagi 90 minutiga alistanud – alagrupis mängiti Islandiga 1:1, Austriaga 0:0, Ungariga 3:3, 1/8-finaalis alistati Horvaatia lisaajal 1:1 ning veerandfinaalis Poola pärast 1:1 lõppenud normaal- ja lisaaega penaltitega 5:4.

Ronaldo on sarnaselt Portugali meeskonnale hiilanud väga pisteliselt – mängus Ungariga skooris ta kaks korda ning Horvaatiale löödud võiduväravas oli tal tähtis roll, ent Madridi Realist tuntud väljakut valitsevat Ronaldot pole seni näha olnud. Esile on tõusnud hoopis keskkaitsja Pepe, aga ka 18aastane poolkaitsja Renato Sanches.

Meelde jäävad aga saavutused, mitte konkreetsed esitused. Ja Portugal on kahe võidu kaugusel EM-tiitlist. Kui Ronaldo selle võidab, on ta Messi koondise-tasandil lõplikult paika pandud, sest argentiinlasel poleks võimalik saavutust – aidata oma kodumaa esimese rahvusvahelise tiitlivõiduni – korrata, kuna 1978 ja 1986 MM-tiitlid ning 14 Lõuna-Ameerika meistritiitlit tolgendavad jalus.