Albaania fännidest jäi väga sümpaatne mulje.Foto: BERTRAND LANGLOIS
Jalgpalli EMi päevik
8. juuli 2016, 10:39

KÜSIDA VÕIB KÕIKE | Järvela vastused vol 9: kes võidab ja kes on parim väravavaht? Mis on Prantsusmaa kõige ässam linn?

Õhtulehe ajakirjanik Ott Järvela ootab lugejate küsimusi, et neile vastates arutada seda jalgpalliasja täpselt selles võtmes, mis lugejatele oluline. Siin üheksas ports küsimusi ja vastuseid.

Kes võiks sinu arvates finaali võita? (Rajar Kurro) Nagu reedeses Kolmandas Poolajas rääkisin, siis muidugi on Prantsusmaa favoriit, aga ainult kerge. Portugali kaitse on play-off’is 330 minutiga endale lasknud lüüa ainult ühe värava, neil on üks lisapuhkepäev ja Cristiano Ronaldo, kes oma säraval päeval on kindlasti parem kui Antoine Griezmann. Võidukohustus ja –pinge lasub Prantsusmaal.

Parandus: algselt väitsin eksklikult, et Portugalile pole play-off'is ainsatki väravat löödud.

Millise EMil mängiva koondise ja selle riigi meistriliiga keskmise taseme vahel on kõige suurem kvaliteedivahe? (Rene Kundla) Wales. Nende rahvusliiga on Euroopa nõrgimate seas, aga meeskond jõudis poolfinaali. Põhjused on muidugi objektiivsed – Walesi suurimad klubid (Swansea City, Cardiff City, Wrexham) mängivad Inglismaa liigasüsteemis ning parimad mängijad on juba aastakümneid siirdunud väga noorena Inglismaa klubidesse.

Sama kehtib ka Iirimaa ja Põhja-Iirimaa klubide kohta. Nemadki jõudsid EMil 1/8-finaali, ent eurosarjades reeglina alagrupiturniirini ei jõua. Albaania ja Islandi puhul on käärid väiksemad, kuigi samuti tuntavad. Islandi klubid pole kunagi kummaski eurosarjas alagrupiturniiril osalenud, ent meeskond jõudis äsja veerandfinaali.

EM on lõpusirgel ja oled praktiliselt kogu Prantsusmaa läbi reisinud. Mis linn kõige ässam oli ja mis paigad "seda kohta peab uuesti külastama" mulje jätsid? (Sander Mägi)

Ma jõudsin üheksast EMi võõrustanud linnast seitsmesse, väisamata jäid Nice ja Toulouse. Pariisist ma sotti saanud ei ole, sest selle hoomamiseks tuleks seal ilmselt mitu nädalat järjest viibida, aga ma olen pisteliselt sisse-välja tormanud ja enamiku aja staadionitel veetnud.

Kiirvisiit Lens’i jättis mulje kergelt unisest väikelinnast. Lille’i vanalinna arhitektuur oli vägev, melu tundus aga olevat natuke liiga tsiviliseeritud. Selline Tallinna Raekoja platsi tunne jäi sisse, kus kõik on väga viisakas ja paika pandud, boheemlust nappis.

Bordeaux on romantiline ja ilus linn, mille vanalinna sopilisus mõjub nakatavalt – tahaks kohe kõik need tänavad läbi konnata, pisikesed poed läbi uurida ja põnevates kohvikustes söögi-joogiga maiustada. Sinna tahan tagasi minna küll.

Marseille’s kajastasin küll kolme mängu, aga linnas viibisin väga vähe, et anda ammendavat hinnangut. Tundub väga askeldav paik olevat. Täna on sutsu aega, proovin veidi rohkem tunnetust kätte saada.

Lyonis peatusin kaks korda pikemalt. Kui alagrupiturniiri ajal jäi linn nägemata, sest tegemist oli palju, siis enne Portugal – Wales poolfinaali sain natuke aimu ja mulje oli põnev. Vieux-Lyon ehk meie mõistes vanalinn on põnev, romantiline ja ajaloost tiine. Seal kondamine on väga põnev. Ning 1862. aastal tööle pandud funikulööriga saab mäe otsa kah sõita, seegi omaette elamus.

Saint-Etienne on väike ja kergelt unine, ent sümpaatse kesklinnaga, kus leidub hubaseid asutusi. Aga kui peaksin loetelust kahte linna soovitama, siis saavad hääle Bordeaux ja Lyon.

Bordeaux fännitsoon. Foto: MEHDI FEDOUACH

Mis koondise fännid on EMil jätnud parima mulje, kes halvima? Mis on sinu kõige eripärasem kogemus mõne fänniga üldse? (Serko Kreek) Mul halbu fännikogemusi polegi olnud. No pole keegi tüli norinud ega nõmetsenud, vaid kõik on olnud vahvad sellid ja totsid.

Parimast muljest rääkides, siis tooksin ilmselt välja Albaania kirglikkuse, Iirimaa ja Põhja-Iirimaa sõbralikkuse, Inglismaa fännide 14minutilise lakkamatu laulu mängul Slovakkiaga ning Itaalia toetajate ponnistuse oma meeskonna lohutamisel pärast veerandfinaali penaltikaotust Saksamaale.

Milline oli EM-i kõige nõrgem meeskond? (Erki Varandi) Lihtne küsimus, sest numbrid ei valeta. Ainsana lahkus null värava ja/või null punktiga Ukraina. Nemad olidki nõrgimad, sest meeskonda neil polnud. Koosseis oli korralik, aga meeskonda ei eksisteerinud ja seetõttu nad kolm kaotust saidki. Suur pettumus, ootasin neist palju enamat.

Kui kõrgele võivad Island ja Wales FIFA edetabelis tõusta? (Kaspar Kotter) Wales peaks tõusma 11. kohale (kaks kohta ettepoole Inglismaast). Islandi kohta ei tea nii täpselt.

Islandi fännid. Foto: ODD ANDERSEN

Mitu punkti saab ja võiks saada Eesti koondis 2018. aasta MMi valiksarjas? (Sulev Reinpuu) Eesti grupikaaslasteks on Belgia, Bosnia ja Hertsegoviina, Kreeka, Küpros ja Gibraltar. Kaljuriigilt peab võtma kuus punkti. Küprose vastu oleks objektiivne tahta 2-3 punkti, kui ülejäänud kolme käest õnnestuks napsata viik või kaks, ei saaks kurta. Seega rahuldava tulemuse latt võiks olla 10 punkti. Tahaks muidugi enamat, aga objektiivne tase seab piirid.

Kuidas fännid püro staadionile saavad? Kas turvakontroll nii lahja siis? (Taavi Tali) Ma pürotehnika detailidega kursis ei ole, aga mu teada on need tõrvikud päris tillukesed asjad, mida saab päris hõlpsasti keha külge peita. Kõiki pealtvaatajaid väravas läbi ei kobata, mis on mõistlik, sest kui huligaan on ikka väga pühendunud, siis ta selle tõrviku sissevedamiseks mooduse ka välja mõtleb.

Kui palju istekohti on EMi suurimal staadionil ja mis staadion see on? (Martti Kallas) Avamängu ja finaali võõrustav Stade de France mahutab 81 000 pealtvaatajat. Euroopa jalgpallistaadionitest on suuremad vaid Camp Nou (99 000), Wmbley (90 000) ja Westfalenstadion (kah 81 000, aga sutsu suurem).

Prantsusmaa fänn. Foto: MEHDI FEDOUACH

Lihtne on mõista, kuidas toimub alagrupi mängudele piletite jagamine (mõlema koondise toetajatele teatud hulk, lisaks teistele huvilistele), aga kuidas toimub näiteks veerandfinaali või poolfinaali piletite jaotamine, kui enne eelneva vooru toimumist pole selge, kes seal mängivad? (Robert Oppar)

Seal reserveeritakse kaks võrdset portsu mõlema meeskonna fännidele, mis müüakse nende riikide jalgpalliliitude kaudu alles siis, kui mängus osalejad on selgunud. Need portsud kipuvad olema väiksemad kui alagrupiturniirimängude omad, sest 1) otsustavate mängude vastu valitseb tavapublikult suurem huvi, 2) paljud fännid teevadki plaanid vaid alagrupiturniiriks, sest play-off’iks hotelli, piletite ja puhkuse organiseerimine oleks väga keeruline.

EM-i on korraldatud ühiselt ka kahe riigi poolt, aga kas tuleks kõne alla ka korraldamine kolme riigi poolt? Pean siis silmas Baltikumi, kas Eesti, Läti ja Leedu saaksid teoreetiliselt kandideerida (loomulikult pärast 10-e uue väljaku ehitamist)? (Steve Kullus)

2020 EM korraldatakse suisa 13 riigis (12 linnas neli mängu + poolfinaalid-finaal Wembley’l Londonis). Usun, et kolme riigi finaalturniiri soovib UEFA vältida. Aga kui ei soovi, siis loodan, et Balti riigid ei võta kavva midagi nii napakat, nagu kolme peale 10 vähemalt 40 000 pealtvaatajat mahutava staadioni ehitamine. See oleks idiootne kulutus.

Tahtsin mingi hetk küsida, kes on sinu arvates hetkel Euroopa parim väravavaht. Aga ilmselt tuleb tunnistada, et Neuer on ikka küll. Aga kes võiks olla järgmine parim? de Gea? Courtois? või hoopis ter Stegen? või veel keegi? (Tarmo Treimann)

Neuer on minu hinnangul selge number üks jätkuvalt. Tal pole nõrka külge, ainult tugevused. Ta on absoluutses tipus kõikvõimalikes elementides. Teistelt mõne iluvea ikka leiab. Möödunud klubihooaja põhjal annaksin teise koha vast David de Gea’le, aga poodiumile võib mahtuda ka Jan Oblak.

EMi ametlikud pallid. Foto: DENIS BALIBOUSE

Kes ja miks teeb algaval hooaja parema esituse Inglismaa kõrgliigas, kas Jose Mourinho (Manchester United), Antonio Conte (Chelsea) või Pep Guardiola (Manchester City)? (Riho Leevit)

Sõltub parameetrist. Kui võtta selleks mulluse koha parandamine, siis teeb kõige parema tulemuse ilmselt Conte. Kui euroedu, siis Guardiola, sest Chelsea ja Man Unitedi jaoks on see välistatud (kui me just Euroopa liiga võitu eduks ei nimeta ja Man Unitedi puhul see nagu väga ei klapi). Kui meistrivõistluste lõppkohta, siis on kõigi kolme võimalused üpris võrdsed. Enne tõsiste hinnangute andmist tuleb aga ära oodata üleminekuakna sulgumine.

Inglise liiga top4 järgmine kevad? (Risto Pakkonen) Bournemouth, Middlesborugh, Leicester, Watford. Järjestust ei oska öelda.